Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slavi se 150 godina pošte u Novigradu i 800 godina spomena mjesta

30.07.2020. 18:50


Međunarodni znanstveni skup Osamsto godina od obnove rimske kule i prvog spomena imena Novigrad u pisanim izvorima započinje danas izložbom u Knjižnici i čitaonici Novigrad.
Izložba se održava u organizaciji Zavičajne zbirke Novigrad i Knjižnice u povodu 150 godina od prvog poštanskog ureda u Novigradu. Dvije velike obljetnice dodatno su valorizirane objavom prigodne poštanske markice sa slikom Novigrada.
Ispred zgrade u kojoj se nalaze Knjižnica i pošta, bit će otvorenje izložbe »150 godina pošte« i pozdravni govori, a razgled izložbe u samoj Knjižnici organizirat će se uz poštivanje epidemioloških mjera.


Prigodna poštanska marka
Značajnoj poštanskoj povijesti Novigrada svjedoče fotografije i predmeti sačuvani u Zbirci, koji će biti izloženi u Knjižnici od 30. srpnja do 31. kolovoza. Autor izložbe i teksta kataloga o povijesti pošte u Novigradu je Jadran Anzulović, voditelj Zbirke.
Znanstveni skup, koji organiziraju Sveučilište u Zadru i Općina Novigrad održava se u petak s početkom u 9 sati u Zavičajnoj zbirci. U programu sudjeluju znanstvenici s vrlo zanimljivim temama, najviše vezanim za Forticu koja je »kamen temeljac« ovog malog mjesta.
Prvim dijelom skupa predsjedat će Ante Uglešić, a svoje radove izložit će redom: Željko Tomičić, Ivna Anzulović i Lovre Lučić s temom Problem kontinuiteta između prapovijesti i srednjeg vijeka na primjeru Novigrada i njegova prostora, zatim Krešimir Regan – Novigradske utvrde, Hrvoje Gračanin – Izvori i historiografija o zatočenju kraljice Elizabete i Marije u Novigradu te Ivna Anzulović – Novigradska utvrda i njezini posjedi u srednjem vijeku. Slijedi rad Karen-edis Barzman s Binghamton Universityija u SAD-u na temu Prostorna povijest ranonovovjekovnog pograničnog područja: studija slučaja Novigrada u Mletačkoj Dalmaciji (16. – 18. stoljeće). Autorica osobno neće biti prisutna, a njezin rad će predstaviti Josip Faričić.
Slijedi Jadran Anzulović – Novigrad na starim planovima i vedutama te predstavljanje prigodne poštanske marke.


Bogata povijest
Nakon stanke za osvježenje skupom će predsjedati Zlatko Begonja. U nastavku započinje Karla Gusar s izlaganjem na temu Glazirana keramika iz utvrde Fortica. Potom Tomislav Aralica Zbirka povijesnog oružja obitelji Vlatković iz Novigrada. Slijede Mato Ilkić i Tomislav Aralica – Bacačke i topovske kugle nađene u Novigradu, zatim Domagoj Vidović – O toponimu Novigrad te na kraju Kornelija Kuvač-Levačić – Novigradska kula kao heterotopija krize i devijacije u romanu A. Šenoe »Kletva«.
Nakon zaključka skupa i ručka, sudionici će razgledati odabrane lokacije na novigradskom području.
Znanstveni skup se organizira u povodu prvog spomena Novigrada 1220. godine, kad je restaurirana manja utvrda koja je podignuta za vrijeme rimske uprave, ispod tada već postojeće liburnske gradine. Oko te utvrde gradila se cijela bogata povijest Novigrada, o čemu su ovi znanstvenici napisali zanimljive radove koji će biti objavljeni u zborniku.
U organizacijskom odboru su Slobodan Kaštela, Vjekoslav Jerolimov, Josip Faričić, Ante Uglešić, Zlatko Begonja, Andrej Dujella te u ime Općine Novigrad Joso Klapan i Jadran Anzulović, a tajnik odbora je Lovre Lučić.