Slikovito Posedarje u kolovozu se nada značajnijem turističkom prometu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
POSEDARSKA SEZONA - U dvadesetak dana srpnja, u odnosu na lani, 38 posto dolazaka gostiju
U prvih dvadesetak dana srpnja s obzirom na isto razdoblje protekle godine ostvareno je 38 posto dolazaka i 67 posto noćenja. Imamo vjerne goste, u nadolazećem prvom vikendu u kolovozu mogli bismo doći do tih preko 50 posto lanjskih brojki s obzirom na dolaske gostiju, kazala je Ivona Juranić Dedić, direktorica Turističkog ureda TZO Posedarje
Velimir BRKIĆ
U prvom nadolazećem vikendu u kolovozu, posedarske turističke brojke mogle bi doći do preko 50 posto lanjskih

U situaciji epidemije koronavirusa COVID-19 koju prate restrikcije shodno podacima eVisitora u Općini Posedarje, koja je »korona free zona«, u prvih dvadesetak dana srpnja s obzirom na isto razdoblje protekle godine ostvareno je 38 posto dolazaka i 67 posto noćenja.
- Imamo vjerne goste koji su zaista željeli doći, međutim, kako se približavao termin njihovih dolazaka, a koronavirus na području Republike Hrvatske nije jenjavao, počeli su otkazivati, kazala je Ivona Juranić Dedić, direktorica Turističkog ureda TZO Posedarje naglasivši kako su s obzirom na okolnosti u Europi i svijetu zbog pandemije koronavirusa, otežana turistička kretanja.

Planirana dva događanja u prvoj polovici kolovoza

- Vrlo bitno je što bolje odraditi ovo što nam je ostalo u srpnju i kolovozu te u rujnu. Prema najavama u ovom prvom nadolazećem vikendu u kolovozu mogli bi doći do tih preko 50 posto lanjskih brojki s obzirom na dolaske gostiju, optimistična je Juranić Dedić.
Naime, prema podacima iz eVisitora na posedarskom području od 1. srpnja 2020. do 22. srpnja 2020. bilo je 3.467 dolazaka što je s obzirom na isto razdoblje protekle godine, kad je bilo 8.947 dolazaka, čak 62 posto manje.
- U prvih 22 dana srpnja imamo ostvarenih 34.502 noćenja. Kako smo protekle godine imali 51.72 noćenja ostvareno je 33 posto noćenja manje, a time možemo biti itekako zadovoljni s obzirom na situaciju u kojoj živimo, naglasila je Juranić Dedić.
Kad je riječ o komercijalnom smještaju (apartmani, hoteli, kampovi, kuće za odmor) u prvih 22 dana srpnja bilo je 2.445 dolaska, a u istom razdoblju protekle godine 7.923 dolaska što je 31 posto manje. Noćenja je bilo 17.356, a kako je protekle godine bilo prijavljeno 34.988 noćenja ostvareno je 50 posto prošlogodišnjih brojki.
- Kako navodi Juranić Dedić, najviše je turista iz Njemačke, Hrvatske, Poljske i Slovenije.
Shodno trenutnoj situaciji ove sezone Općina Posedarje, Turistička zajednica, Udruga Posedarje i drugi znatno su usporili tempo, otkazane su sve fešte i feštice.
- Zbog sigurnosti usuglašeni sa svim dionicima zasad smo odlučili o otkazivanju gotovo svih velikih događanja. Planiramo dva tradicionalna događanja u prvoj polovici kolovoza, ali zasad ništa sa sigurnošću ne možemo potvrditi, istaknula je Juranić Dedić.
Dominantan je privatni smještaj, a osim vikendaša i njihove »dobre volje« za prijavljivanjem, turističke rezultate pospješuju hoteli-aparthoteli Pavlinka, Lucija, Adria, Buratović, Tamarix, kampovi Staro selo, Kristina i dr.
- Ništa više nije kao prije, pa tako ni turizam više ne funkcionira na stari, tradicionalan način, istaknula je Juranić Dedić.

Slikoviti prostori

Ovo područje povijesno je povezano s plemićkom obitelji Posedarski iz 17. stoljeća i istaknutim članom te obitelji, knezom Martinom Posedarskim.
- Posedarsko područje pejzažno je jedno od najdinamičnijih i najslikovitijih na ovom prostoru sa savršeno bistrim i čistim morem. Pogledi sa Svetog brda do Tulovih greda impresivni su, ali i prizori crkvice sv. Duha s prevlakom do otočića kod Posedarja, Vinjerac sa svojom mediteranskom vizurom, Vidikovac na brdu Brisnica iznad Posedarja s impresivnim Križnim putem s tri sveta otajstva, umjetnički biser na Čelinki, mirila ili počivališta duša, pogrebno spomen-znamenje izgrađeno u kamenu u Slivnici, nabraja sugovornica posedarske posebnosti.
Cijelo ovo područje je idealno odredište za uživanje na biciklima, a nedaleko su i čarobni Nacionalni park Paklenica, veličanstvene vapnenačke formacije Tulovih greda s kojih pucaju predivni pogledi na Jadran, bajkoviti kanjon Zrmanje, bungee jump s najveće visine u Hrvatskoj sa starog Masleničkog mosta, špilja Modrič u Rovanjskoj, Cerovačke špilje u Parku prirode Velebit, Pozdrav Suncu i Morske orgulje u Zadru, očaravajuće zadarsko otočje, Zabavni park Biograd i drugo.
- Iznajmljivači turističkih kapaciteta trebaju pratiti trendove u turizmu poput online kampanje. Sve kako bismo imali još kvalitetniji turizam i ostvarivali još bolje rezultate iz godine u godinu nakon ove pošasti koronavirusa. Sve to zahtijeva nove prodajne i operativne strategije u privlačenju gostiju nakon razdoblja krize, zaključila je Juranić Dedić.


Bez problema iz Njemačke u Vinjerac

Četveročlana obitelj Frölich iz Njemačke prije dolaska na ljetovanje u Vinjerac pripremila se na nove uvjete i prikupila sve potrebne dokumente koji im trebaju za dolazak u Hrvatsku.
- Ugodno smo iznenađeni, na granici su nas pitali osobne i koliko planiramo ostati u Hrvatskoj, zaželjeli ugodno ljetovanje i ništa više. Tjedan dana prije putovanja kontaktirali smo naše domaćine što sve trebamo učiniti tako da smo izuzetno zadovoljni, naročito susretljivošću domaćina, ovim bistrim morem i prelijepim krajolikom, rekao je Jakob iz njemačkog Dortmunda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)