ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U 42 kontrole utvrđena samo jedna nepravilnost

30.07.2020. 11:34


Najnoviji izvještaj Gradskog stožera civilne zaštite otkriva da su Zadrani među najodgovornijim stanovnicima Hrvatske, o čemu govori i činjenica kako jučer nije registriran niti jedan oboljelih.
Naime, Gradski stožer dužan je podnositi izvještaje o stanju na terenu Nacionalnom stožeru, a podaci koji su nam predočeni s terena govore o doista velikoj mjeri odgovornosti Zadrana u koronakrizi. Dok su ranije izricali minimalno deset kazni dnevno, sada ih gotovo i nema jer naši sugrađani strogo poštuju mjere zaštite od COVID-a.
Svjedoči o tome jučerašnji izvještaj postrojbe Gradskog stožera kojeg nam je predočio njen voditelj Mate Lukić, a iz koje se najbolje vidi stvarna situacija na terenu. Primjerice, u stavci »nepridržavanje svih mjera fizičkih udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora« u čak 42 kontrole utvrđena je jedna jedina nepravilnost za koju počinitelj nije niti kažnjen, već mu je izrečena mjera upozorenja.


Četiri vrste sankcija
U postrojbi pojašnjavaju kako imaju četiri vrste sankcija: upozorenje, novčanu kaznu, prekršajni postupak i prijavu nadležnoj službi. No, jučer su imali samo jednu nepravilnost, iako ih je ranije znalo biti na desetine, pojašnjava Lukić, prezentirajući i ostale podatke o rezultatima kontrola po čitavom gradu.
Tako je pod stavkom »neposjedovanje /nekorištenje, zaštitne opreme (maske, rukavice)« provedena čak 41 kontrola, a utvrđene samo dvije nepravilnosti. I ovdje je kao sankcija izrečeno upozorenje s obzirom da Stožer nastoji prije svega edukativno djelovati.
– U posjednih pet dana izvještaji postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra i više su nego zadovoljavajući. Zadnja dva dana gotovo da ne izričemo sankcije. Zaključak je da su građani nevjerojatno savjesni i disciplinirani. Razlog je to što Zadar ni jučer nema novooboljelih te što je i prethodnih dana imao tek jedno ili dvoje, što automatski utječe i na ovoliki dolazak turista, ističe Lukić, poručujući kako, unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, postrojbe Stožera nastavljaju cjelodnevni posao.


Obrti bez utvrđenih nepravilnosti
– Na terenu djelujemo po napucima načelnika Stožera, Ante Babića, koji je također zadovoljan trenutnom situacijom na terenu. U čak pet dana podnijeli smo samo jednu prijavu nadležnoj službi, izričući desetak upozorenja, a taj je broj ranije bio višestruko veći, ističe Lukić.
O epidemiološkoj situaciji u Zadru govori još jedan podatak iz najnovijeg izvještaja postrojbe Gradskog stožera: u tablici o kontroli trgovina i obrta navodi se da nije utvrđena niti jedna jedina nepravilnost. Ovo su doista respektabilni rezultati za peti po veličini grad u Hrvatskoj, koji kazuju da se Zadrani itekako odgovorno ponašaju u ovom drugom valu pandemije.
Naime, nakon povećanja broja oboljelih od koronavirusa na razini RH, Stožer civilne zaštite Grada Zadra pojačao je inspekcije na području čitavoga grada. Zbog maksimalne zaštite građana, kao i gostiju, kontrole se sada obavljaju u tri smjene, postrojbe Stožera pojačane su novim članovima. Kada je riječ o borbi protiv Covida-19, Zadar bilježi jedan raritet – jedini je grad u Hrvatskoj u kojemu inspekcije uslužnih objekata i društvenih okupljanja nisu stale niti jedan jedini dan. Čak i u vrijeme nestanka virusa u Zadru, postrojbe Civilne zaštite obilazile su objekte u kojima se okuplja veći broj ljudi. Zahvaljujući tome, Zadar je i u novom valu infekcije imao daleko manji broj oboljelih od većine gradova u Hrvatskoj. Stoga nije čudno da je i najnovija epidemiološka slika našega grada ovako dobra.




Babić: Epidemiološka je situacija iznimno dobra
Rezultatima najnovijeg izvještaja zadovoljan je i načelnik Gradskg stožera civilne zaštite, dogradonačelnik Ante Babić:
– Zadnjih nekoliko dana imamo iznimno dobru situaciju te u cijeloj županiji bilježimo samo 24 osobe s koronavirusom, od čega njih 16 u gradu Zadru. Stoga možemo konstatirati da je epidemiloška situacija iznimno dobra. Kada se nedavno pojavio ovaj drugi val u Hvatskoj, s našom smo postrojbom pojačali redovne kontrole te uveli rad u tri smjene, što je u konačnici i rezultiralo ovako povoljnom slikom. Sudeći prema svakodnevnim izvješćima postrojbe, riječ je tek o pojedinačnim nepravilnostima, što rješavamo usmenim upozorenjem. Nadamo se da će se ovakva situacija zadržati kako bismo sezonu što bolje ispratili, a optimizam nam daje i podatak da imamo čak polovicu ostvarenoga broja noćenja u odnosu na lanjski srpanj. To je iznad svih očekivanja s obzirom da smo se plašili kako od sezone neće biti ništa, kaže Babić, poručujući:
– Naš Stožer sa svojim će postrojbama učiniti sve kako bi i mi pridonijeli ovakvom stanju da bi se naši turisti osjećali sigurno. Ovim se putem stoga zahvaljujem našim građanima na odgovornom ponašanju jer naš Stožer ne bi mogao imati ovako dobre rezultate bez njihovog maksimalnog poštivanja svih mjera.