Zadarska županija prva u Hrvatskoj otvara poljoprivredno-edukacijski centar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
U ZEMUNIKU DONJEM - Pokrenut strateški projekt za razvoj Ravnih kotara i ruralnog turizma
Na parceli od oko tri hektara izgradit će se nastavni objekt s pokušalištem, a za potrebe nasada na parceli će biti smješteni plastenici za uzgoj, akumulacija vode za navodnjavanje, te demonstracijska polja permakulture i povrća uz nasade maraške, bajama, breskve, masline, trešnje i vinove loze, najavljuje ravnatelj AGRRA-e, Vladimir Kovačević
Poljoprivredno- edukacijski centar gradit će se u Zemuniku Donjem na parceli površine oko tri hektara

Zadarska županija pokrenula je jedinstven projekt izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra kakvog nema niti jedan grad u Hrvatskoj. Za Centar je već izrađen i velik dio dokumentacije, a projektom rukovodi županijska Agencija za ruralni razvoj.
Mještani Ravnih kotara oduševljeni su prvim vijestima o otvaranju Centra, s obzirom da će im pružiti svu potrebnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji, pa će se tako osnivati i plastenički inkubator. Izvrsna je ovo vijest i za mnoge mlade obitelji koje se žele baviti poljoprivredom, a nemaju osnovnih sredstava za rad kojih će uskoro moći dobiti u ovom centru, počev od osnovnih alata za rad, do najma plastenika.
Ravnatelj AGRRA-e, Vladimir Kovačević, za naš list otkriva detalje ovog velikog projekta kojim su planirani čak i otvaranje trgovine lokalnih prehrambenih proizvoda, održavanje sajmova, demonstracija rezidbe te pružanja svake vrste stručne pomoći.

Dobivena lokacijska dozvola

- Zadarska županija kreće u uspostavu Poljoprivredno-demonstracijskog centra u Zemuniku Donjem kao svog strateškog projekta u segmentu poljoprivrede i ruralnog razvoja. U okviru priprema za osnivanje Centra izrađeni su dokumenti kojim su definirane djelatnosti Centra i njegov ustroj, temeljem kojih je napravljen idejni arhitektonski projekt za izgradnju Centra na osnovu kojeg je dobivena lokacijska dozvola. Prema projektu, na parceli od oko tri hektara, odmah do Rasadnika Piket, izgradit će se nastavni objekt s pokušalištem, a za potrebe nasada na parceli će biti smješteni plastenici za uzgoj, akumulacija vode za navodnjavanje, te demonstracijska polja permakulture i povrća uz nasade maraške, bajama, breskve, masline, trešnje i vinove loze. Centar će se koristiti za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje u području poljoprivrede, menadžmenta i ruralnog poduzetništva, a nositelj aktivnosti Centra je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, pojašnjava njen ravnatelj.
Napominje kako bi, prema stručnoj procjeni predstavnika Zadarske županije i Agencije, radi samoodrživosti Centar trebalo, osim bavljenja stručnim usavršavanjem i cjelovitim obrazovanjem, proširiti dodatnim djelatnostima koji bi omogućile aktivni pristup njegovim korisnicima, od proizvodnje do plasmana proizvoda na tržište. Na osnovu toga definirane su ove dodatne djelatnosti Centra, pojašnjava Kovačević, iznoseći detalje podizanja plasteničkog inkubatora.

Trgovina lokalnih proizvoda

- Kako klimatske promjene sve više ograničavaju proizvodnju povrća na otvorenom, proizvodnja u zatvorenim prostorima nameće se kao nužna alternativa. Uređeni i opremljeni plastenici za proizvodnju povrća iznajmljivat će se poljoprivrednim gospodarstvima na vrijeme od pet godina, te će se kroz ovu djelatnost osigurati poslovna infrastruktura za poljoprivrednike koji se namjeravaju baviti proizvodnjom povrća u zatvorenom prostoru. Planirano je podići i opremiti površinu od pet tisuća metara kvadratnih pod plastenicima, najavljuje Kovačević.
Naime, Poljoprivredno-demonstracijski centar u Zemuniku nudit će i usluge opskrbe za poljoprivrednu proizvodnju, a prema zamisli AGRRA-e to će izgledati ovako:
- Kompanije koje se bave proizvodnjom inputa za poljoprivrednu proizvodnju, a to su sjeme, zaštitna sredstva, alati, strojevi, oprema i ostalo, u borbi za tržište nastoje biti što bliže poljoprivrednim proizvođačima kako bi im mogli što uspješnije prezentirati svoje proizvode i usluge. Kroz ovu aktivnost lokalni poljoprivrednici na jednom mjestu bi mogli dobiti mnoštvo informacija o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi. Centar bi kompanijama nudio usluge iznajmljivanja demonstracijskih polja te prostor za edukacije i prezentacije proizvoda, kaže Kovačević, napominjući kako će se ovdje održavati i sajmovi lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a otvorit će se i prodavaonica lokalnih proizvoda.

Izložbeno-prodajni sajmovi

- Na prostoru Centra bi se periodički, vezano za sezonu proizvodnje ili pred blagdane, održavali izložbeno-prodajni sajmovi lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Svrha ove djelatnosti je pomoći lokalnim poljoprivrednicima u prodaji i promociji njihovih proizvoda. U Centru planiramo i otvaranje specijalizirane prodavaonice za prodaju lokalnih prehrambenih proizvoda s područja Zadarske županije, čije bi usluge koristila mala poljoprivredna gospodarstva koja traže dodatne načine prodaje i promocije svojih proizvoda. Uz stacionarnu prodaju bit će organizirana i online prodaja koja će osiguravati i dostavu naručenih proizvoda, pojašnjava ravnatelj AGRRA-e, iznoseći i detalje realizacije ovog projekta po fazama:
- Cilj je Centar pokrenuti kroz faze, a prva bi krenula polovicom 2021. godine formiranjem plasteničkog inkubatora jer se najprije želi krenuti od proizvodnje te u koracima raditi nadgradnju do krajnjeg trženja proizvedenog, zaključuje Kovačević.
Kao što vidimo, riječ je o hvalevrijednom projektu koji će potaknuti razvoj ravnokotarskog kraja i otvaranje sve većeg broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, s obzirom da je ovaj kraj poznat po izvrsnim uvjetima za uzgoj voća i povrća.
No, tu je još jedan aspekt otvaranja ovog centra - jak razvoj poljoprivrede i ponuda autohtonih proizvoda utjecat će i na ruralni turizam koji je zadnjih godina sve značajniji za razvoj ovog kraja Zadarske županije.


Centar već dobio lokacijsku dozvolu

Županijski pročelnik za poljoprivredu, Daniel Segarić, napominje kako su već odradili znatan dio posla na realizaciji ovog projekta. Zadarska županija prije tri godine dobila je zemljište na području općine Zemunik, na temelju čega su ishodili i lokacijsku dozvolu. Segarić ističe i edukacijsku stranu ovog projekta koji bi pomogao u obrazovanju vlasnika OPG-ova.
- Bio bi to i edukacijski centar s obzirom da se pokazalo kako, ne samo u našoj županiji, već i u čitavoj Hrvatskoj, nema educiranih poljoprivrednika, odnosno da više od 90 posto njih nema završenu poljoprivrednu školu. I to nam je jedan do ciljeva ovog projekta, poručuje pročelnik.


Segarić: Ovo će biti točka okupljanja poljoprivrednika Ravnih kotara

- U Centru će dobivati znanja i putem radionica i tečajeva, a planiramo napraviti i inkubator za poljoprivrednike. U Centru će oni moći izmjenjivati svoja iskustva jer će tu imati i svoje udruge, a planiramo ovdje održavati i sajmove. Ovo će, dakle, biti centralna točka okupljanja poljoprivrednika Ravnih kotara, a želja nam je da nam partneri bude Ministarstvo poljoprivrede i visoko-školske ustanove, ističe Segarić.


»Prva od nekoliko faza izgradenje Centra bi krenula polovicom 2021. godine formiranjem plasteničkog inkubatora jer se najprije želi krenuti od proizvodnje te u koracima raditi nadgradnju do krajnjeg trženja proizvedenog
Vladimir Kovačević, ravnatelj AGRRA-e

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika SandraPusicac
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.