Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obnova rive je svezadarski projekt jer ona je srce grada

30.07.2021. 10:02


Početna konferencija projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar – Poluotok« održana je jučer u dvorištu Doma Zadarske županije.
Projekt se sastoji od triju faza: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.


Vrijednost projekta 67,5 milijuna kuna
Na konferenciji je bilo riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta, a sudjelovali su državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.
Projekt obuhvaća rekonstrukciju Obale kralja Petra Krešimira IV., duljine 905,82 m te širine od 5,0 do 5,6 m, kao i rekonstrukciju (cca. 64,5 m) i dogradnju (u dužini od 15 metara) predmetnog gata. Konačna dimenzija gata će iznositi 80×15 m. Projektom je predviđena i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale, duljine 600 m, širine 5 m.
Na početku konferencije predstavljen je vizualni identitet projekta. Naime, osmišljen je logotip koji predstavlja kombinaciju zalaska sunca, lanterne i mora, prepoznatljivih elemenata zadarske rive. Crvena, bijela i plava boja povezale su te simbole sa simbolom Republike Hrvatske.
Informacije o projektu i tijeku provedbe, kao i crtice o zadarskoj rivi, mogu se pronaći na mrežnoj stranici: https://zadarska-riva.hr/.
Ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić, istaknuo je ukupnu vrijednost projekta, 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.


Emotivni značaj
– Projekt se sastoji od triju faza, u ovom trenutku imamo sve tri građevinske dozvole. Prva je faza rekonstrukcija obalnog dijela duljine 905 m, od Pozdrava Suncu do Foše i uključuje dio rekontrukcije gata koji je uništen vremenskim neprilikama. Druga faza izgradnje je produženje gata u dužini od 15 m što ga vraća na gabarite koje je imao prije 100 godina. Treća faza je obnova Liburnske obale u duljini od 600 m koja također predviđa uređenje obalnog dijela, postavljanje triju elektroormara, uređenje oborinskih voda, kao i obnovu kompletne kamene strukture, detaljno najavljuje Škifić te zahvaljuje Bilaveru koji je, kaže on, pokrenuo čitavu ovu lijepu priču.
Za Zadrane, nastavlja Škifić, koji žive s rivom i uz rivu, ovaj je projekt od iznimnog emotivnog značaja.
– Nadam se da će izabrani izvođač radova, Adriaing iz Kopra, s kojim smo već ugovorili poslove za 47.798.253,94 kuna uspjeti do prosinca 2023., završiti ovaj projekt. Nastojat ćemo da ovaj projekt prođe što blaže, bit će dosta tehnički zahtjevan projekt s obzirom da je riječ o skučenom prostoru. Nadam se razumijevanju građana i turista, ovo je milenijski projekt, zaključuje Škifić i dodaje da su od Grada dobili kompletnu dokumentaciju i s jučerašnjim danom otvoreno je gradilište.
Gradonačelnik Dukić prisjetio se, kako kaže, bespotrebnih rasprava i ukazao na ljepotu zadarske rive i znamenitosti.




Novi sjaj vrijedi čekati
– Danas znamo kako smo zahvatom i kreacijom akademika Bašića dobili novi identitet destinacije i nezaobilaznu atrakciju za sve posjetitelje. Nastavljamo sad od Orgulja prema Foši i od Pozdrava Suncu prema mostu. Uređujemo obalu oko čitavog grada, duplo dužu od uređene šetnice na gradskim bedemima. Pored obnovljene šetnice na rivi, ne zaboravimo kako ćemo uređenjem Liburnske obale dobiti vrhunsku lučku infrastrukturu. Nakon nevremena 2018. najavili smo rekonstrukciju u dogovoru s resornim ministarstvom i krenuli u pripreme. Imamo znanje i iskustvo u pripremi EU projekata više nego ijedan grad u Hrvatskoj, kao i izvrsnu suradnju s Vladom čija se učinkovitost i sposobnost pokazuje i u ovom projektu, ističe Dukić te čestita Bilaveru i ministru Butkoviću na ostvarenju sna, spajanju juga Hrvatske s ostatkom Lijepe Naše.
Osim toga, pohvalio je i investiciju u zadarsku zračnu luku.
– Budimo strpljivi, tolerantni prema radovima koji slijede, čitav je grad jedno veliko gradilište, aglomeracija, Tuđmanova, uskoro križanje na zaobilaznici i sad obalni pojas oko Poluotoka. Radovi će završiti, a riva će zasjati novim sjajem, naglašava Dukić i poziva građane na strpljenje.
Božidar Longin, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije, započeo je kazavši da je ovo povijesni trenutak.
– Svaki grad na moru ima svoje srce, svoju žilu kucavicu, a to nisu obično trgovi i ulice, to je riva. Na rivi se sve događa, od trgovine i šetnje do prvih zaljubljivanja. Neki se bune da je to riva bez sadržaja, ali ona je upravo zbog toga specifična. Idealna je za šetnje, riva je to s pogledom na najljepši zalazak Sunca na svijetu. Ta naša riva, stara dama traži novo ruho i dobit će ga, slikovito i emotivno govori Longin te naglašava značaj Liburnske obale kojom će se zatvoriti cijeli potez od Branimira preko Jazina do Foše i Sveučilišta.


Mul, ukras i obrana
Također, dodao je da će rivu posebno krasiti stari mul kojeg će vratiti u izvorni oblik čija je izvorna funkcija zaštita zadarske rive i velikog sidrišta koje je bilo u uvali Maestral.
– Taj će se mul vratiti svom izvornom obliku i krasiti i čuvati Zadar od svih mogućih vjetrova i valova, zaključuje Longin i također poziva građane na strpljanje.
Državni tajnik Josip Bilaver vratio se s Pelješkog mosta i prenio impresije o spajanju Hrvatske nakon 303 godine.
– To je veličanstven, sjajan projekt. Zaista je cijela Hrvatska bila sretna i ponosna. Kao što je predsjednik Vlade rekao da je to svehrvatski projekt, tako bih i ja rekao da je ovo svezadarski projekt. Nadam se da će i oni koji su sumnjali vidjeti da je to bilo nužno i da smo na dobrom putu. Tijekom nekog vremena, nakon što riva bude gotova, obnovljena, bit ćemo svi skupa na njoj i otvoriti je bez obzira na političku opciju ili na to tko je inicirao, tko je podržavao ili ne. Imat ćemo umiveno lice cijelog Poluotoka, ali riva će zadržati stari šarm, ostati na raspolaganju svim građanima, neće biti ograničena ni za lokalno stanovništvo niti za naše dobronamjerne goste, govori Bilaver.


Poklon Zadru
Projekt obnove zadarske rive, jedan je od 22 velika projekta koje, kaže Bilaver, nazivaju renesansom na našoj obali.
– Potpisali smo, iz europskih sredstava, za obnovu riva, pristaništa preko milijardu i 400 milijuna kuna. Imamo nekoliko spremnih projekata za prošlu perspektivu, ali i niz novih projekata za novu financijsku perspektivu, saznajemo od Bilavera koji zaključuje da je riva lice i naličje svakog grada.
Međutim, od svih tih projekata, Bilaver ovaj doživlja najintimnije i silno je ponosan.
– Lučku upravu ovaj projekt ne košta ni kunu, 85 % iznosa pokrila su europska sredstva, dok je 15 % je sufinanciralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Vlade RH. Dakle, to je veliki poklon gradu Zadru. Važno je napomenuti da tijekom turističke sezone neće biti velikih radova, bagera i sl. na rivi. Svima nam je stalo da ova sezona potraje što dulje i da turisti uživaju što dulje, a nakon toga će se to zahuktati, najavljuje Bilaver.
Na konferenciji bili su nazočni, osim spomenutih, i državni tajnik Šime Erlić, zamjenik župana Šime Vicković, kao i gradski i županijski pročelnici.