Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Kabinetu za ranu intervenciju samo jedan logoped

30.07.2021. 10:56


Nakon što su nam se čitatelji požalili na duge liste čekanja i manjak logopeda u Općoj bolnici Zadar, kao i na činjenicu da je natječaj za radno mjesto logopeda na neodređeno vrijeme, koji je objavljen još 21. svibnja, a još nije finaliziran, odlučili smo provjeriti gdje je nastao problem. Kontaktirali smo Ravnateljstvo Opće bolnice Zadar, od kojeg nakon poslanih upita i telefonskih poziva, odgovor nismo dobili. Manjak logopeda nije problem samo u Zadru, već i u ostatku zemlje. Liste čekanja za bolničke i privatne kabinete sve su dulje, a na listama nezaposlenih često se ne nalaze logopedi. Studiji logopedije u Hrvatskoj postoje samo na dva sveučilišta, na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Sveučilištu u Rijeci.
Osim Opće bolnice Zadar, kontaktirali smo i Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske županije te upitali kakvo je kod njih stanje s brojem logopeda. Logoped je stručnjak edukacijsko – rehabilitacijskog profila koji radi na otklanjanju poteškoća govorno-glasovne komunikacije, te poteškoća čitanja i pisanja. Logoped se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem i terapijskim radom.
– U Kabinetu je trenutno zaposlen samo jedan logoped, koji je sad na godišnjem odmoru, pa se vježbe i pregledi ne provode. Kao i u ostatku zemlje, kronično nam fali logopeda, ali, nažalost, za dogledno vrijeme u planu nije otvaranje natječaja za nove zaposlenike, kazao je nedavno Dario Kovač i objasnio kako Kabinet na godišnjoj razini pohađa 120 do 150 djece.
– Na preglede i dijagnoze se u pravilu ne čeka neko duže vrijeme. Pravi problem nam zapravo stvaraju liste čekanja za terapije, zaključio je kratko Kovač.