Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Do škole s dva trajekta i dva autobusa

Autor: Dragana Glavočić

29.08.2008. 22:00
Do škole s dva trajekta i dva autobusa


Prekidom cestovne povezanosti između dva otoka učenici će morati ustajati u 5 sati ujutro da bi s dva trajekta i dva autobusa stigli u školu u Zadar. Na otoku imamo bubrežnih bolesnika koji svakodnevno odlaze u Zadar na dijalizu. Brodska veza između Biograda i otoka Pašmana postoji, no sav je otočni život orijentiran prema Zadru, upozorila je Bašić
Kao što je poznato uskoro kreću radovi na rekonstrukciji mosta u Ždrelcu. Prethodno su započeli radovi na preuređenju makadamskoga puta od crkve Gospe od Sniga do otočne magistrale na Ugljanu. Također, izvršena je dogradnja pristaništa u Ždrelašćici gdje će pristajati trajekt.
Tehnički nasip
No, nije se imalo na umu što će biti s mještanima općine Pašman koji svakodnevno odlaze u Zadar u školu, na posao i kod liječnika.
Načelnica Općine Pašman Maja Bašić kazala je da radovi na mostu između otoka Ugljana i Pašmana znače život na otoku.
– Pitanje je kako će funkcionirati život djece, učenika i radnika, a da ne spominjem kako će Hitna pomoć iz Preka stizati na Pašman. Prekidom cestovne povezanosti između dva otoka učenici će morati ustajati u 5 sati ujutro da bi s dva trajekta i dva autobusa stigli u školu. Na otoku imamo bubrežnih bolesnika koji svakodnevno odlaze u Zadar na dijalizu. Brodska veza između Biograda i otoka Pašmana postoji, no sav je otočni život orijentiran prema Zadru, kazala je Bašić.
Kao što je poznato, izvođač radova “Konstruktor inženjering” izgradit će tehnički nasip koji će povezivati otoke Ugljan i Pašman, a bit će namijenjen isključivo izvođačima.
Prokop kanala sredinom rujna
– Inzistiramo da nasip bude namijenjen ne samo izvođačima, već i prometovanju osobnih automobila i autobusa. Općini Pašman treba čvrsta veza s otokom Ugljanom. Godine 2006., kad se počelo govoriti o rekonstrukciji mosta Ždrelac, isticali smo važnost nasipa koji bi trebao biti namijenjen izvođačima, ali i mještanima općine Pašman. Ovom prilikom želim naglasiti da je svakako u interesu otočana da se ovaj projekt realizira, ali treba misliti i na to kako će Pašmanci funkcionirati dok se most ponovno ne stavi u funkciju. Naš život ne može se zaustaviti na godinu dana, pojasnila je načelnica Bašić.
Kako doznajemo pripremni radovi na rekonstrukciji mosta Ždrelac počinju u ponedjeljak 1. rujna, i to u Splitu, a konkretni radovi na prokopu kanala sredinom rujna. Zatvaranje mosta predviđa se 1. studenoga.
Prolaz će se proširiti sa sadašnjih 20 na 56 metara, a da bi se mogao proširiti potrebno je pomaknuti dva središnja potporna stupa mosta. Stari betonski luk mosta također će se skinuti, a umjesto njega ugradit će se novi čelični luk koji će biti viši od postojećega.