Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grabi su ogledni primjer razvoja gospodarstva

Autor: Velimir Brkić

29.08.2008. 22:00
Grabi su ogledni primjer razvoja gospodarstva

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– U ovom trenutku smo jedinica lokalne samouprave koja iza Zadra ima najviše izvoza u Zadarskoj županiji, što dovoljno govori. Štoviše, svaku dodijeljenu lipu smo strogo namjenski koristili, najprije za projekte koji danas postoje fizički vidljivi na terenu u svih naših deset naselja, istaknuo je načelnik Lončar
U Poslovnu zonu Grabi uložena su 43 milijuna kuna, završena je sva komunalna infrastruktura, a Općina Poličnik već je potpisala 27 ugovora s investitorima za sedam eura po četvornom metru izgrađenog terena. Jučerašnja proslava blagdana Sv. Ivana Glavosijeka i Dana općine Poličnik bila je povod za simbolično presijecanje vrpce i otvaranje ove zone koja se prostire na 40 hektara površine. Obred blagoslova predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, a vrpcu su zajednički presjekli ministri Božidara Kalmeta i Ana Lovrin, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tajana Kesić-Šapić i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.
– U tijeku je izgradnja sedam poslovnih subjekata, dok se uskoro očekuje početak izgradnje još devet. U zonu Grabi te u zone Murvica jug, Murvica IK i Mazija za nekoliko godina predviđeno je sveukupno ulaganje od milijardu kuna, što će u konačnici značiti 500 novih radnih mjesta, istaknuo je jučer načelnik Lončar.
Na prigodnoj svečanosti otvoren je i pogon tvrtke Kemoplast d.o.o., uz trgovačku tvrtku Knežević – CO prvi poslovni subjekt u zoni Grabi.
Na svečanoj sjednici načelnik Lončar govorio je o postignućima u posljednjih godinu dana.
– U ovom trenutku smo jedinica lokalne samouprave koja iza Zadra ima najviše izvoza u Zadarskoj županiji, što dovoljno govori. Štoviše, svaku dodijeljenu lipu smo strogo namjenski koristili, najprije za projekte koji danas postoje fizički vidljivi na terenu u svih naših deset naselja, istaknuo je Lončar, dodajući kako studenti menadžmenta za temu diplomskog rada obrađuju razvoj zone Grabi kao ogledni primjer najučinkovitijeg razvoja gospodarstva.
Nazočnima su se obratili zadarski župan Stipe Zrilić, nadbiskup Ivan Prenđa, državna tajnica Tajana Kesić-Šapić i predsjednik OV-a Darijo Buljat.
– Od 2004. godine u Zadarsku županiju u program poticaja malog i srednjeg poduzetništva Ministarstvo gospodarstva uložilo je 29 milijuna kuna. U poslovnu zonu na području Općine Poličnik uloženo je 6,2 milijuna kuna, istaknula je Kesić-Šapić, dodajući kako uskoro za poduzetnike kreće nova kreditna linija uz dva posto kamata.
Posljednji se nazočnima obratio izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Kalmeta, govoreći o ravnomjernom, policentričnom razvoju svih krajeva Hrvatske.
– Vlada RH-a dosad je sufinancirala 316 gospodarskih zona u Republici Hrvatskoj, utrošivši u njih više od 400 milijuna kuna. U njima je već zaposleno oko 35.000 ljudi i taj broj iz dana u dan raste. Na području Zadarske županije zbog izuzetnog interesa ulagača egzistirat će sveukupno 20 gospodarskih zona, istaknuo jeKalmeta.
Najavio je da će ove jeseni početi izgradnja nove državne luke Gaženica, kao i produljenje uzletno-sletne staze u Zračnoj luci Zemunik, što će sve pridonijeti daljnjem gospodarskom rastu. Potom je uime Vlade RH, zajedno s načelnikom Lončarom potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje novog društvenog doma u Suhovarima, vrijednog 3,5 milijuna kuna u omjeru 20 posto Općina, 80 posto Vlada RH.
Ovu sveobuhvatnu manifestaciju Dana općine, blagdana nebeskog zaštitnika i tradicionalnog sajmenog dana nije propustio gotovo niti jedan uglednik iz Zadarske županije, predvođeni Vladinim izaslanstvom i saborskim zastupnicima. Izaslanstva Vlade RH, Zadarske županije, Općine Poličnik, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i općinskog HDZ-a položila su vijence i zapalila svijeće, a potom je održana procesija s kipom Ivana Glavosijeka te svečana misa koju je u parku župne crkve predvodio nadbiskup Prenđa. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD Carza i muška klapa Koporan Poličnik. U večernjim satima nakon revijalne malonogometne utakmice Vlada RH – veterani Poličnik održan je koncert grupe Baruni.


Novi poticaj za poslovanje i zapošljavanje
– Preseljenjem kompletne proizvodnje iz Murvičke ulice u Zadru u zonu Grabi Poličnik, uz nadsve povoljne uvjete dobili smo novi poticaj za unapređenje poslovanja i nova zapošljavanja. U izgradnju objekta i opremanje, vlasnik Kemoplast d.o.o. Marjan Piškar uložio je oko sedam milijuna eura. Trenutačno zapošljavamo 65 djelatnika. Međutim, prošireni su kapaciteti za preradu i proizvodnju plastičnih masa te uskoro očekujemo i otvaranje novih radnih mjesta, naglasio je Dino Grbić, direktor Kemoplast d.o.o.