Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Karadžić se ponovo odbio izjasniti o krivnji

Autor:

29.08.2008. 22:00
Karadžić se ponovo odbio izjasniti o krivnji

Foto: AP



Sudac Iain Bonomy nije dopustio raspravu o bilo kojem drugom pitanju osim o optužnici, ali je obećao optuženom odgovore na sve što ga muči već 17. rujna, kada će se održati sljedeća statusna konferencija u njegovom predmetu
Nekadašnji vođa bosanskih Srba i dugogodišnji bjegunac od Haškog suda Radovan Karadžić jučer se, kako su to i najavljivali njegovi beogradski pravni savjetnici, odbio izjasniti smatra li se krivim ili ne. Stoga je, u skladu s pravilima, škotski sudac Iain Bonomy zabilježio da se Karadžić smatra nevinim po 11 točaka optužnice haškog tužiteljstva, koje Karadžića terete za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.
Sudac Bonomy, koji je sudio i u Miloševićevom predmetu, pozvao je Karadžića da ustane i izjasni se o prvoj točki optužnice. Karadžić je ustao i odbio odgovoriti, na što je Bonomy evidentirao: “Nije kriv.” “Mogu li vas držati za riječ”, zapitao je potom Karadžić, na što mu je sudac uzvratio: “To ćemo tek vidjeti.”
“Sud NATO-a”
Umjesto da se izjasni o krivnji, Karadžić je želio čuti što je s njegovim podnescima, kojima, otkako je stigao u Haag, zasipa sudsko vijeće. Dosad ih je podnio čak 10, a u jednom od njih, primjerice, buni se što mu stižu spisi na engleskom jeziku. Podnescima traži sve što mu padne na pamet, zahtijeva povlačenje optužnice i obustavu postupka koji “ne može biti fer”, a jučer je ponovo osporio nadležnost Haaga za sebe, rekavši kako je riječ o “sudu NATO saveza”, koji ga “želi likvidirati”.
Karadžić je ponovio da će se pred Haškim sudom braniti sam, pomoću pravnog tima što će ga sam okupiti, odbijajući pomoć akreditiranog odvjetnika. Dok ne dobije odgovor na svoje podneske, Karadžić se ne želi izjašnjavati, rekavši da se on prestao “pretvarati i koristiti lažna imena” pa da je red da i “drugi učine isto”.
Sudac Bonomy nije dopustio raspravu o bilo kojem drugom pitanju osim o optužnici, ali je obećao Karadžiću odgovore na sve što ga muči već 17. rujna, kada će se održati sljedeća statusna konferencija u njegovom predmetu.
Odbio čitanje optužnice
Karadžić nije želio ni da mu se čita optužnica, objasnivši da nema smisla da mu se čita optužnica koja će ionako biti izmijenjena, što je tužiteljstvo i najavilo na Karadžićevom prvom pojavljivanju pred sudom prije mjesec dana, kada je optuženik prvi put odbio izjasniti se o krivnji. Međutim, nova će optužnica biti gotova tek krajem sljedećeg mjeseca, što je vidno uzrujalo suca Bonomyja. “Nadam se da to niste ozbiljno mislili”, uzvratio je Bonomy tužitelju Alanu Tiegeru, shvativši da je tužiteljstvo počelo raditi na izmjeni optužnice tek nakon Karadžićeva uhićenja, iako je druga optužnica protiv njega podignuta prije osam, a prva još prije 13 godina. “Nadam se da shvaćate koliko je ovaj predmet važan za sud. To me zaista iznenađuje”, poručio je tužitelju Bonomy.
Jučerašnje Karadžićevo izjašnjavanje trajalo je manje od pola sata, no svejedno je izazvalo golemo zanimanje medija, koji su ponovo u velikom broju okupirali Haški sud.