Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prašina za doručak, ručak i večeru

Autor: Siniša Klarica

29.08.2009. 22:00
Prašina za doručak, ručak i večeru

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Postoji projekt, sve predradnje su napravljene, a od Porezne uprave smo zatražili cijene zemljišta na tom području. Nakon toga će se krenuti u otkup zemljišta. Ako ne bude nikakvih problema oko imovinskopravnih odnosa, 517 metara ceste moglo bi se asfaltirati u studenom ili krajem godine, kaže Mile Fabijan


Nesnosna prašina koju proizvode vozila na cesti Crno-Babindub kap je koja je ovih dana prelila čašu strpljenja žitelja Babinduba. Imovinskopravni, ali i neki drugi u praksi sasvim čudni odnosi u ovlastima na tom području, doveli su do toga da već tri godine tamošnje obitelji doslovce gutaju prašinu za doručak, ručak i večeru.
– Živim na Babindubu već 57 godina i ne mogu razumjeti da se nije moglo asfaltirati i ovih 500-tinjak metara ceste. Županijska uprava za ceste Zadarske županije nas je optuživala da smo suhozide pomicali na državno zemljište i nakon toga tražili naknadu. Nakon provedene procedure i provjere u katastru, vidjelo se da to ne drži vodu. Ja sam već dala 50 kvadrata za autobusno stajalište i ne znam što bih dala da prestane ovo mučenje s prašinom, rekla nam je Katarina Puzar, inače teški bolesnik.
Premosnica do zračne luke i vojarne
Problem je, kaže Vlado Puzar, što većina vozača ne poštuje ograničenje 30 km/h, nego jure većinom preko 60 km/h, a neki i više od 100 km/h. Osim toga, cesta Crno-Babindub premosnica je za one zaposlenike Zračne luke Zadar i Vojarne Zemunik koji žive na Bilom brigu te za kamione koji idu prema zadarskoj veletržnici pa je promet ovom cestom vrlo živ. Čak i veliki kamioni koji su se vrlo sporo kretali u pratnji vojnog vozila sa žutom rotacijom, izazvali bi toliku prašinu kao da se radi o karavani na Divljem zapadu.
Zdravko Marković koji nekoliko puta godišnje dođe u Babindub iz Austrije, kaže da svaki put na terasi svoje kuće nađe centimetar debelu naslagu prašine zbog koje jedva otvori vrata kuće. Svima je jasno, protiv prašine nema nekog učinkovitog lijeka osim hitnog asfaltiranja tih preostalih 517 metara do čvorišta Babindub. Cesta se, inače, nalazi na području posebne državne skrbi i to u administrativnom području Grada Zadra.
– No, u Gradu su nam rekli da je za rješavanje tog pitanja nadležna Županijska uprava za ceste Zadarske županije. Razgovarao sam u Županiji s Lonićem koji je obećao da će srediti problem. Gospodin Zekanović iz Grada Zadra je rekao da bi to oni odmah sredili, ali da ta cesta nije u njihovoj ingerenciji. Rješenje problema obećao je i dogradonačelnik Grgurović, ali i on se ogradio da cesta nije pod Gradom Zadrom. Na kraju, put nas je doveo do ravnatelja Uprave za ceste Zadarske županije Mile Fabijana, koji je rekao da je sve sređeno, osim izvlaštenja, dodao je Vlado Puzar.
Grad nije nadležan
Poznati zadarski novinar i žitelj tog kraja Stanko Bašić kaže da je o tom problemu razgovarao još dok je zadarski gradonačelnik bio Božidar Kalmeta. Kalmeta je djelomično izvršio obećanje i asfaltirao dio od Crnog, ali bez spomenutih 517 metara do čvorišta Babindub. Gradonačelnik Živko Kolega također je izrazio spremnost za asfaltiranje, ali zbog spomenutih nadležnosti nije mogao to učiniti.
– Iako ni to nije njihov posao, Grad Zadar je tad pomogao oko izrade geodetskih podloga. Obećanje da će cestu asfaltirati za 15 dana obećao nam je u predizbornoj kampanji i sadašnji gradonačelnik Vrančić. Čak je „povaljano” nešto tucanika, pobodeni kolčići, ali asfalta nema. No, pravnik u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije Šime Šimunić bahato je rekao da cesta neće biti asfaltirana i da to imamo zahvaliti predsjednici MO Crno Aniti Grgurović.
Anita Grgurović, inače bivša ravnateljica zadarske carine, rekla nam je da joj se ravnatelj Uprave za ceste Mile Fabijan obratio sa zahtjevom da MO Crno stupi u kontakt s vlasnicima zemljišta.
– Iako to područje ne spada pod MO Crno, mi smo svoj posao napravili i uputili ih na Upravu za ceste radi dogovora o izvlaštenju. Fabijan je očekivao da će vlasnici dati zemljište bez naknade, a nas vrijeđa što se problem cijelo vrijeme pokušava prebaciti na MO Crno, kazivala je Anita Grgurović.
Plaća li se zemljište?
Zapravo, u toj posljednjoj rečenici krije se ključ problema. Vlado Puzar kaže da su mještani doznali da je Fabijanova ustanova isplatila jednom vlasniku zemljišta iznos od 250.000 kuna za teren te mu u „žuntu” izgradila zaštitni zidić. „Ili nek’ se plati svima ili nikome”, uglas su govorili svi mještani Babinduba.
Mile Fabijan odbija sve prozivke te izričito kaže da njegova ustanova nije nikome platila niti jednu lipu za izvlaštenje zemljišta. „Postoji projekt, sve predradnje su napravljene, a od Porezne uprave smo zatražili cijene zemljišta na tom području. Nakon toga će se krenuti u otkup zemljišta. Ako ne bude nikakvih problema oko imovinskopravnih odnosa, kazuje Mile Fabijan, 517 m ceste moglo bi se asfaltirati u studenom ili krajem godine.