Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Promocija bukovačke baštine

Autor:

29.08.2009. 22:00
Promocija bukovačke baštine

Foto: Filip BRALA



Velikom feštom u Zelengradu obilježena je u nedjelju devete obljetnicu od osnutka Zavičajnog kluba Janka Mitrovića i 396 obljetnicu rođenja Janka Mitrovića. Događaj održan u Domu kulture Janko Mitrović je kao i ostalih godina privukao veliki broj simpatizera kluba i zaljubljenika u bukovački kraj.
– Naš cilj je promocija kulture, da napravimo etnografsku-zavičajnu zbirku koja bi bila jedna trajna vrijednost i formiranje manje knjižnice, sve naravno uz zajedničko obiteljsko i prijateljsko druženje, rekao je Marijan Mitorvić, jedan od čelnih ljudi Zavičajnog kluba Janko Mitrović koji broji oko tri stotine članova.
Zavičajni klub Janko Mitrović nosi ime po velikom uskoku, harambaši.
– Janko Mitrović je bio otac čuvenoga Stojana Jankovića. Janković je dobio prezime po ocu Janku Mitroviću. Međutim to je kroz povijest izblijedjelo, što nije u redu i mi to želimo popraviti. Stojan Janković poput oca bio je poznati harambaša na ovim prostorima, dva puta je oslobodio Obrovac od Turaka i ostala veća mjesta u okolici.
U sklopu obilježavanja obljetnice Tomislav Marijan Bilosnić, književnik i slikar, predstavio je izložbu slika «Duhovi sa zadarskog foruma», koja je već, s velikim zanimanjem, bila otvorena u Zadru, Ninu i Obrovcu. Podsjetimo kako je Bilosnić lani upriličio izložbu fotografija «Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice». I ove godine u Zelengradu se pekao vol i spremali drugi specijaliteti. Na sportskom planu organiziran je turnir u balotama i nogometna utakmica s krpenom loptom.