Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šime i Igor veliki za sva vremena

Autor:

29.08.2009. 22:00
Šime i Igor veliki za sva vremena


Zahvaljujući Šimi Fanteli i Igoru Mareniću hrvatsko je jedrenje dobilo prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa
Šime Fantela i Igor Marenić svjetski su prvaci u olimpijskom dvosjedu 470! U subotnjem plovu za odličja bili su drugi i time samo potvrdili svoju dominaciju na ovogodišnjem SP. Zahvaljujući Šimi i Igoru hrvatsko je jedrenje dobilo prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa. Evo i prvih dojmova zlatnih jedriličara.
Šime Fantela: – Iako smo imali dobru prednost uoči finala znali smo da danas ipak ne možemo ući u regatu opušteno. Pomno smo pratili što rade Nizozemci i Japanci i gdje su oni. Bilo me malo strah da smo izletjeli na startu i cijeli plov za odličja sam proveo računajući koji mi moramo ući u cilj ako nas diskvalificiraju. Bilo je napeto, ali sve je ispalo savršeno, protivnici su ostali iza, nismo izletjeli na startu. Vraćamo se kući sa svjetskim zlatom.
Kad se jučer radost malo slegla Fantela je dodao:
– Nadali smo se borbi za jednu od medalja. Ovo zlato mi je posebno drago jer su i ostali natjecatelji podredili pripreme i tempiranje forme upravo za Svjetsko prvenstvo koje je jača regata od Europskog. U Dansku smo došli 6. kolovoza te počeli sa intenzivnim treninzima
Igor Marenić također proživljava najveće trenutke svoje karijere.
– U šoku sam, totalnom šoku. Ovaj tjedan je bio fenomenalan, ma cijela godina je bila fenomenalna. Nakon europskog naslova sad smo uzeli i svjetski. Znao sam da smo u vrhu, ali iskreno nisam mislio da ćemo ovdje biti prvi. A ova godina trebala nam je biti malo godina odmora. Nakon Olimpijskih igara lani u kolovozu sve do proljeća nismo uopće bili u brodu, hvatali smo zaostatke na studiju i nismo trenirali. Došli smo na prvu regatu u Hyeres, gdje nije bilo dobro, ali malo pomalo vratili smo se natrag, ušli u odličnu formu i napravili što smo napravili.
Šime i Igor po povratku u Zadar kratko će se odmoriti nakon čega ih čekaju pripreme za regatu Skandia Sail for Gold u engleskom Weymouthu. Mjestu je to koje bi zlatne jedriličare trebalo pozdraviti i 2012. godine pošto će Weymouth ugostiti jedriličarski dio Olimpijskih igara u Londonu. Fantela nam je najavio povratak u Zadar danas u večernjim satima.
U jednom danu hrvatsko je jedrenje tako dobilo europskog i svjetskog prvaka u olimpijskoj klasi. U prošla tri mjeseca hrvatski su jedriličari osvojili pet odličja na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa. U lipnju su se Šime Fantela i Igor Marenić okrunili naslovom europskih prvaka klase 470. Potom je Ivan Kljaković Gašpić u srpnju uzeo svjetsku broncu u klasi Finn. Samo nekoliko dana nakon toga stiglo je europsko zlato Tine Mihelić u Laser Radialu. U subotu je Kljaković Gašpić postao europski prvak, a Fantela/Marenić svjetski prvaci. Pridodajmo tome još tri srebra na Mediteranskim igrama, dvije juniorske medalje, te 4. i 5. mjesto Tončija Stipanovića na EP i SP Lasera. Hrvatska danas stoji uz rame velikim svjetskim jedriličarskim nacijama. Ovi rezultati strašna su postignuća. Do 2009. godine Hrvatska nije imala nijednu svjetsku seniorsku medalju u olimpijskim klasama, nije imala nijedno žensko seniorsko odličje, zadnji naslov europskih prvaka bio je osvojen prije više od 30 godina.


 ČESTITKA HOO-a


Zadarskim jedriličarima na velikom je usphehu čestitrai i Hrvatski olimpijski odbor. U čestitki piše:
– Bravo Šime, bravo Igore! U ime hrvatske olimpijske obitelji i naše osobno, upućujemo vam iskrene čestitke na osvajanju naslova svjetskih prvaka u olimpijskom dvosjedu 470! Izuzetan je to nastavak sjajnih ovogodišnjih rezultata. Nakon osvajanja europskog srebra, na ovom Svjetskom prvenstvu pokazali ste zrelost i kvalitetu te dokazali da ste najbolji. Zahvaljujući vama, hrvatsko jedrenje je dobilo prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa. I u nastavku sezone želimo ti puno osobnog zadovoljstva i sportskog uspjeha.




 OSOBNE ISKAZNICE


Ime i prezime: Šime Fantela/Igor Marenić
Datum rođenja: 19. 1. 1986./2.1. 1986.
Mjesto rođenja: Zadar/Mali Lošinj
Klub: Sveti Krševan
Matični klub: Uskok/Cres
Najvažniji rezultati u klasi Optimist (Fantela): 1. mjesto SP 2000., 3. mjesto SP 1998., Prvenstvo Južne Amerike: 2000., 2. mjesto, 2001., prvo mjesto.
Najvažniji rezultati u klasi Optimist (Marenić): 5. mjesto SP (00.), 3. mjesto Prvenstvo Južne Amerike (01.)
Zajedno u reprezentaciji Hrvatske na Svjetskim prvenstvima klase Optimist osvojili u Team race 3.mjesto 1998., 2000., 2001. i 2. mjesto 1999.
Za najbolju svjetsku momčad zlato 1999. i 2000.
U neolimpijskoj klasi Fireball 3. mjesto na Europskom prvenstvu seniora 2004.
Od 2001. zajedno se natječu u olimpijskoj klasi 470
Najvažniji rezultati u klasi 470:
1. mjesto: SP seniora (09.), SP juniora (03., 05., 07.), EP seniora (09.), EP juniora (05.), Univerzijada (05.)
2. mjesto: SP juniora (02., 06.), EP juniora (02., 06.), Mediteranske igre (09.)
4. mjesto: Mediteranske igre (05.)
5. mjesto: SP seniora (06.)
6. mjesto: SP seniora (07.)
7. mjesto: EP seniora (08.)
9. mjesto: Olimpijske igre (08.)