Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sjećanje na stradanje

Autor:

29.08.2009. 22:00
Sjećanje na stradanje

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Želimo zahvaliti tisućama Hrvatica i Hrvata, udruga proisteklih iz obrambenog Domovinskog rata i drugih udruga i društava koja djeluju na području grada Zadra i Zadarske županije, za potporu koju su dali svojim potpisima za postavljenje spomen ploče o stradanju kulturne baštine grada Zadra i njegovog pučanstva, kaže Rudela


“Hrvatska sloga diljem svijeta”, ogranak Zadar pokrenuo je inicijativu za postavljanje spomen ploče o stradanju kulturne baštine grada Zadra i njegovog pučanstva tijekom 1991.-1995. godine, te se Inicijativni odbor nada kako će odluka o odobrenju i njenom postavljanju na Gradskom vijeću uskoro biti donesena.
Naime, prema riječima predstavnika Inicijativnog odbora Srećka Rudele, zahtjev je upućen Gradskom vijeću u rujnu prošle godine. Dobiveno je pozitivno mišljenje Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskoga odjela u Zadru, o njenom značaju i mjestu gdje će biti postavljena – trebalo bi to biti na lokaciji u blizini volta, kod mosta, a o čemu ovih dana očekuju i stručno mišljenje gradskog povjerenstva ili komisije za arhitektonsko rješenje.
– Želimo zahvaliti tisućama Hrvatica i Hrvata, udruga proisteklih iz obrambenog Domovinskog rata i drugih udruga i društava koja djeluju na području grada Zadra i Zadarske županije, za potporu koju su dali svojim potpisima za postavljenje spomen ploče o stradanju kulturne baštine grada Zadra i njegovog pučanstva. Hrvatska kulturna baština u Domovinskom ratu je stradala u vrlo velikom opsegu. Bila je prva meta agresorskih osvajačkih planova, te je nad njom napravljen kulturocid neviđenih razmjera. Iz razloga svjedočenja istine o agresiji na tisućljetnu kulturnu baštinu u Hrvata u proteklom desetljeću obvezni smo kao kršćanski i slobodoljubivi narod obilježiti to stradanje, sa željom da se nikad na ovim prostorima ne ponovi, kaže Rudela, napominjući kako su i drugi gradovi, poput Dubrovnika, Šibenika i Splita, postavili u svojim povijesnim jezgrama spomen o stradanju kulturne baštine.
– O agresoru i okupatoru hrvatskih zemalja tijekom 1991.- 1995. godine treba svjedočiti istinom na svakom mjestu gdje je počinio zločin – nad civilnim pučanstvom i provođenjem kulturocida nad hrvatskom baštinom, da se ne zaboravi jer istina oslobađa. Dovoljno je spomenuti da je Hrvatska država podnijela tužbu protiv agresora i okupatora 1999. godine Međunarodnom sudu pravde u Haagu, koji je prihvatio nadležnost za odlučivanje o toj tužbi. Svjedoci smo tog kulturocida, a to smo svi mi proživjeli. Dajemo potporu hrvatskoj tužbi protiv agresora i ovakvim spomen pločama kao i svi slobodoljubivi narodi svijeta, zaključuje Rudela.
Odluka o postavljanju spomen ploče, kako nam je rekao gradonačelnik Zvonimir Vrančić, donijet će se na jednoj od sljedećih sjednica, a odluka bi po svemu sudeći trebala biti pozitivna.