Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Strojarski smjer bez prvaša

Autor: Jelica Farkaš

29.08.2009. 22:00
Strojarski smjer bez prvaša

Foto: Jelica FARKAŠ



Najveći broj učenika, njih 28 upisano je u gimnaziju, 23 učenika upisala su se u ekonomsko odijeljenje biogradske srednje škole, a 23 bivših osmaša odlučilo se za mješovito strukovno odijeljenje kuhar-konobar


Za školsku godinu 2009./2010. u Srednju školu Biograd u Biogradu na moru upisalo se ukupno 83 učenika prvih razreda.
Najviše je učenika upisano u odijeljenja gimnazije, ekonomskog usmjerenja, te u pojedine strukovne smjerove.
Tako je i ove godine. Najveći broj učenika, njih 28 upisano u gimnaziju, 23 učenika upisala su se u ekonomsko odijeljenje biogradske srednje škole, a 23 bivših osmaša odlučilo se za mješovito strukovno odijeljenje kuhar -konobar.
 Od sljedeće godine profil plinoinstalater
Vrlo slabo zanimanje pokazano je za zvanje prodavač, te je u tu struku upisano svega devet učenika. No, na žalost, još manje zainteresiranih bilo je za strojarski smjer gdje su se proteklih godina uspješno obrazovali automehaničari, vodoinstalateri i instalateri centralnog grijanja.
Zbog izrazito malog zanimanja za spomenute profile ove godine u prve razrede strojasrkog smjera nije upisan niti jedan učenik.
– Bude li takva situacija i dogodine ova će se struka morati ukinuti, kazao je ravnatelj Božo Došen.
– No i ukoliko dođe do ukidanja spomenutih profila, postoje naznake da će se uvoditi neki novi, koji bi se pri našoj školi mogli realizirati te bi bili zanimljivi za jedan broj učenika. Naime, riječ je o akciji koja se pokreće na županijskoj razini – uvođenju zanimanja plinoinstalatera, koji bi, obzirom na skoru plinofikaciju na području županije, mogao biti vrlo tražen profil.
Još jedna od vrijednih akcija koja je u tijeku, a koju provodi Županijska obrtnička komora u suradnji s Ministarstvom rada i poduzetništva, jest stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja, kojom su obuhvaćeni i profili kuhara i konobara. Tako su za učenike prvih i drugih razreda spomenutih zanimanja osigurana sredstva od 500 kuna mjesečno za prvi te 450 kuna mjesečno za drugi razred.
Razmjena knjiga
Kako i Grad Biograd podržava i potiče deficitarna strukovna zanimanja, svi učenici koji žive u gradu Biogradu, a upisani su u spomenute smjerove, mogu dobiti po 500 kuna mjesečne naknade i od gradskih vlasti.
– Stoga podsjećamo roditelje da se za stipendiranje učenika spomenutih zanimanja obrate u Obrtničku komoru u Zadru i popune potrebne obrasce kako bi djeca mogla biti korisnici spomenutih stipendija, kazao je ravnatelj Došen.
On je ovom prilikom naglasio da je Srednja škola Biograd već početkom kolovoza među prvima u školi organizirala razmjenu udžbenika te je zahvaljujući dobrom odazivu učenika i roditelja u toj akciji prikupljeno i razmijenjeno dosta učeničkih knjiga s kojima se opskrbilo oko 10 posto učenika škole.
U Osnovnu školu “Biograd na moru” upisan je pak zadovoljavajući broj prvašića.
Njih 65 upisano je u matičnu školu u Biogradu, sedam učenika u područnu školu u Tkonu te četiri učenika u područnu školu Raštane Gornje.
Ova je brojka na razini prošlogodišnje, doznali smo od ravnatelja biogradske osnovne škole Josipa Brtana.
I u ovoj je školi provedena uspješna akcija razmjene školskih knjiga, jer su se pojedini djelatnici škole u suradnji s društvom Naša djeca maksimalno angažirali na tom planu. Prikupljanje knjiga još je u tijeku.