Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tigrasti komarci “pokorili” grad

Autor: Ivana Burica

29.08.2009. 22:00
Tigrasti komarci “pokorili” grad


Građani čine propuste jer svaka posuda, čak i odbačena prazna limenka od paštete, koja sadržava ili zadržava vodu više od 10 dana čini ekološku nišu za rast i razmnožavanje komaraca. Dakle, svako kućanstvo bi moglo poraditi na prevenciji da broj komaraca u okolini bude što manji, rekla je dr. Šarunić Gulan


Ovog ljeta kao nikada prije na sve strane se mogu čuti pritužbe na komarce koji bodu danju i noću. Oni ne zuje, praktički se i ne primijeti kada napadnu, ali se njihov ubod itekako osjeti. Bodu svugdje i u svako doba – kod kuće, na poslu, na plaži, na cesti, u vrtu, u kafiću… Izgleda kao da je nemoguće pobjeći od njih. Mnogi svjedoče da ih ni repelenti ne tjeraju, a njihovi ubodi iritiraju, češu… Kod nekih se stvaraju i ružne alergijske reakcije na koži, koje danima ne prolaze.
Riječ je o tigrastim komarcima, izvorno tropskoj i subtropskoj vrsti jugoistočne Azije, koja se Hrvatskom širi nekoliko zadnjih godina.
Iako riječka tvrtka “Dezinsekcija” na području Zadra svaku večer obavlja dezinsekciju te su svi dijelovi grada bili tretirani najmanje dvaput, a nekim se dijelovima, prema riječima Krešimira Ribića djelatnika spomenute tvrtke, dezinsekcija vršila već tri ili četiri puta, tigrasti komarci ne posustaju.
– Na teren izlazimo po sistemu dojave, dezinsekciju vršimo i više i češće nego što treba. Međutim, ljudi često sami neznanjem ili nemarom doprinose još bržem razmnožavanju komaraca. Naš se posao tako slikovito može usporediti s poslom vatrogasaca koji gase dok istovremeno netko stalno podmeće nove požare, kazao je Ribić.
Epidemiologinja dr. Jagoda Šarunić Gulan, voditeljica Odjela dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije navodi da su prvi nalazi tigrastog komarca (Aedesa albopictusa) u Zadru od rujna 2005. godine i od tada se ta vrsta insekata prati na našem području. Pretpostavlja se da je dovezen iz Ancone.
– Ovi komarci se razmnožavaju svojim biološkim ritmom i to je obično u ciklusu od sedam do deset dana. Građani čine propuste jer svaka posuda, čak i odbačena prazna limenka od paštete, koja sadržava ili zadržava vodu više od 10 dana čini ekološku nišu za rast i razmnožavanje komaraca. Dakle, svako kućanstvo bi moglo poraditi na prevenciji da broj komaraca u okolini bude što manji, kazuje Šarunić Gulan te dodaje da se uobičajenom larvicidnom i adulticidnom dezinfekcijom uništavaju sve vrste komaraca. Ona se u Zadru redovito provodi, a izvođač radova je Dezinsekcija Rijeka.
– Unutrašnje prostore od ulaska komaraca možete zaštititi mrežicom na prozorima, a osobe se zaštićuju kao od svih drugih vrsta komaraca.
Ubodi ovih komaraca izazivaju jače ubode i moguće alergijske reakcije koji prolaze bez liječničke intervencije, a u slučaju bilo kakve komplikacije treba se javiti svom liječniku. Uzimanje lijekova bez preporuke liječnika se ne preporučuje, kazala je dr. Jagoda Šarunić Gulan.


 U HRVATSKOJ PET GODINA




Izvorno tropska i subtropska vrsta jugoistočne Azije, komarac Stegomyia albopicta (Aedes albopictus) širi se svijetom od kraja 1970. Danas je rasprostranjen na svim kontinentima. Najčešći način prijenosa u nova područja je gumama u koje komarac polaže jajašca. U Europi je zabilježen prvi put 1979. godine u Albaniji. Od 1990. kada je donešen iz SAD-a u Italiju, do 1999. proširio se u devet talijanskih regija s najvećom infestacijom u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Do 2004., kada Zagreb bilježi prvi nalaz ove vrste u Hrvatskoj, vrsta je prisutna u pet zemalja Europe (Italija, Francuska, Belgija, Crna Gora i Švicarska). Tijekom razdoblja od samo dvije godine tigrasti komarac pronađen je i proširio se do danas u još pet zemalja. Osim Hrvatske, to su Španjolska, Nizozemska, Slovenija i Grčka.


 ŠTO KOMARCI VOLE, A ŠTO NE?


Obožavaju parfeme…
Komarci na 35 metara udaljenosti “namirišu” ugljični dioksid koji izdišemo i mliječnu kiselinu naše kože. Znanstvenici su izdvojili 350 komponenti ljudskog mirisa koje komarce ili privlače ili odbijaju. Odaje nas i toplina tijela, pokreti i tamna boja odjeće. Komarci obožavaju miris parfema, dezodoransa i ljudskih nogu.
… vole plavuše…
Harvardski profesor Andrew Spielman, jedan od vodećih autoriteta za komarce i bolesti koje oni prenose, tvrdi da su plavuše i crvenokose (ali prirodne!) tim neugodnim kukcima puno atraktivnije od običnih smeđokosih smrtnica. Spielman piše da komarce privlači svijetla kosa! Čak i privlačan izgled!
… i ne podnose kvasinu
Osim repelenata – industrijskih sredstava za zaštitu od komaraca – postoje i prirodna sredstva kao što su eterična ulja. Ulje lavande štiti, a može se čak direktno nanijeti na kožu. Komarci ne vole miris ulja eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. Dobro sredstvo zaštite su i mreže na otvorima, a iskustva nekih potvrđuju da je dovoljno kraj prozora držati posudu s kvasinom ili buket lavande, lovora ili koprive.