Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ugostitelji pozdravljaju “ublažavanje” zakona

Autor:

29.08.2009. 22:00
Ugostitelji pozdravljaju “ublažavanje” zakona

Foto: Adam VIDAS



Sve što znamo jest da su u tijeku intenzivni pregovori između Ministarstva i našeg krovnog Ceha ugostitelja, a posebno nas raduje što su svi naši dosadašnji prijedlozi u Saboru uvaženi, kaže Dubravko Milin


Najnoviji prijedlozi o izmjeni Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima ugodno su iznenadili ugostitelje koji cijelo ljeto strepe od nadolazeće jeseni i napuštanja terasa.
(Ne)pušački prostori
Poznato je, naime, da su pregovori ministra Darka Milinovića i Ceha ugostitelja HOK-a o izmjenama, odnosno ublažavanju zakonskih propisa o zabrani pušenja, pri kraju. No, niti jedna pregovaračka strana javnosti nije iznijela nikakve konkretnije informacije osim toga da su u ovom trenutku pri kraju rasprave o detaljima vezanima uz tehničke karakteristike prostora za pušenje koji će se nalaziti u kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Poznato je tek da je Milinović dopustio uvođenje pušačkih kabina, u kojima će biti dopuštena konzumacija pića, ali ne i njegovo posluživanje, no još uvijek nije definirano kako će se taj problem riješiti u malim kafićima. Ministarstvo je, osim toga, odustalo i od opcije da se kafići do 50 četvornih metara površine opredijele hoće li biti pušački ili ne, nego će se, pak, tražiti neka druga tehnička rješenja, koja bi zaštitila nepušače u takvim ugostiteljskim objektima. No, za sada su to tek površni navodi i najave ovih dvaju pregovarača, a konkretni detalji o tome u kakvim će prostorijama pušači ove zime provoditi vrijeme u kafiću, još uvijek nisu definirani. Koliko je poznat tijek ovih pregovora te ima li zaista već sada razloga za veselje među ugostiteljima pitali smo Dubravka Milina, pročelnika Sekcije ugostitelja u Udruženju obrtnika Zadarske županije.
Milin je stoga naglasio da ne bi brzao s preuranjenim veseljem sve dok se pregovori ne dokrajče, a izmjene zakona zaista ne stupe na snagu.
Intenzivni pregovori
– Sve što znamo jest da su u tijeku intenzivni pregovori između Ministarstva i našeg krovnog Ceha ugostitelja, a posebno nas raduje što su svi naši dosadašnji prijedlozi u Saboru uvaženi. Riječ je, dakle, o naša tri prijedloga i to da nam se odobri vrijeme prilagodbe u trajanju od tri godine, potom da se kafići veličine do 50 četvornih metara opredijele hoće li biti pušački ili nepušački te da u objektima, koji su veći od 50 četvornih metara, 30 posto prostora bude za pušače, kazao je Milin, naglasivši kako je pozitivna činjenica da su svi ovi prijedlozi prihvaćeni i da je, unatoč čvrstoj borbi protiv pušenja, Ministarstvo ipak pokleknulo pred svim ugostiteljskim zahtjevima.
Milin je također istaknuo kako za sada jedino zna da Ministarstvo još uvijek inzistira na spomenutim kabinama u ugostiteljskim objektima, no s obzirom da smatra kako je to za većinu kafića veoma težak zadatak, ugostitelji će vjerojatno biti ustrajni u tome da se oni na neki jednostavniji način fizički odijele na pušački i nepušački.
– Istina je da za sada dobivamo samo pozitivne signale, no razloga za zadovoljstvo nema sve dok se izmjene zakona zaista ne dogode. Hvala Bogu na još uvijek lijepom vremenu i punim terasama, zbog čega većina našeg članstva ne posluje s drastičnim minusima. Ali stvarno stanje stvari se već sada vidi na onim članovima koji vode zatvorene noćne klubove ili objekte unutar Trgovačkog centra na Relji, istaknuo je Milin.