Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar postaje i aviodestinacija za turiste

Autor: Damir Maričić

29.08.2009. 22:00
Zadar postaje i aviodestinacija za turiste

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture objavljene su službene statistike o prometu hrvatskih zračnih luka u srpnju te kumulativno za sedam mjeseci 2009. godine. U ključnom dijelu – prometu putnika dotadašnji je promet zabilježio blagi pad od 5,53 posto i prevezeno je 2.721.429 putnika, dok je letova bilo 61.365 ili oko šest posto više. Ključne zračne luke – Zagreb (1,18 milijuna putnika), Dubrovnik (0,6 milijuna) i Split (0,589 milijuna) bilježe blagi pad od 3,9%, 7,3% i 6,4%. Zračna luka u Puli sa 161.000 putnika ima najdrastičniji pad od 22 posto, a blagi rast od tri posto (nakon prethodnog drastičnog pada) sa 61.000 putnika bilježi Krk, odnosno Zračna luka Rijeka. Zadarska Zračna luka s navalom niskotarifnih prijevoznika bilježi i ove godine znatne stope rasta od 25 posto. Tako je do konca srpnja registrirano 101.300 putnika, dok je kod prometa zrakoplova skok od čak 130 posto.
Od tog je broja gotovo 40.000 putnika prevezeno u srpnju s rastom od gotovo 26 posto.
U Zračnoj su luci najavili ove godine obaranje svih rekorda, što je otpočelo već prošle godine kada je promet putnika dosegnuo 160.000, odnosno najviše od postojanja Zračne luke Zadar. Očekivanja i brojke kojima se barata u Zračnoj luci su i optimističnije te se spominje rast od preko 30 posto. Tako se najava sezanja do 200.000 putnika čini sasvim realna, a ne odbacuju mogućnost i da bude premašena.
Zadar je zahvaljujući tome trendu, iako dominantno cestovna turistička destinacija kao i cijela Hrvatska, ipak ušao u krug zračnih turističkih odredišta. Isto to se manje odnosi na čartere vezane uz turoperatore i agencije, a dominantno je vezano za low cost prijevoznike čiji se gosti “organiziraju” sami. Tome je, osim interesa i kontakata Zračne luke, svakako doprinijela vrlo dobra volja ovdašnjih vlasti i institucija koje na čelu s Gradom Zadrom, Zadarskom županijom, TZ Zadarske županije i dvadesetak drugih TZ-a, odnosno gospodarskih subjekata u turizmu osiguravaju sredstva za pokriće oglašavanja na portalu najvažnijeg niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira. Tome je obilno pomogla i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma osmišljavanjem jednog od poticajnih programa – sufinanciranje avioletova.
Prema podacima Zračne luke, promet u kolovozu i bolji je, a očekuje se da će u dijelu letova koji se nastavljaju do kraja listopada dobra popunjenost biti nastavljena.