Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Egipatske mumije privukle posjetitelje

29.08.2010. 22:00
Egipatske mumije privukle posjetitelje


Sa sezonom smo više nego zadovoljni, što dokazuje podatak da smo u srpnju i prva tri tjedna u kolovozu imali 6 i pol tisuća posjetitelja. To je za čak dva i pol puta više nego u istom razdoblju prošle godine, i to su, za muzej ovakvog tipa, odlični rezultati. Mislim da je za to zaslužna izložba Tajne egipatskih mumija, zagrebačkog Arheološkog muzeja, kazao je Gluščević


Zadarski Arheološki muzej, koji je nakon dvije “propuštene” sezone, prošle godine ponovno otvorio vrata, ove godine doživljava pravi turistički procvat.
Podsjetimo, naime, kako je dvije sezone zaredom muzej bio zatvoren zbog radova na obnavljanju stropova, rasvjete i klimatizacije te postavljanjem prijevoda na engleski pored svakog izloška, a čime su obnovljeni Prapovijesni i Srednjovjekovni odjel. Onaj dio koji je predviđen za antičku zbirku, a koji zahtijeva mnogo posla kao i financijsku podršku, kako doznajemo, u najboljem će slučaju turiste dočekati tek iduće sezone.
Nova muzejska zgrada
Doznajemo to u razgovoru sa Smiljanom Gluščevićem, ravnateljem Arheološkog muzeja, koji za Prapovijesni odjel kaže da još uvijek nije u potpunosti završen te da su u pripremi svi oni tehnički detalji, koji bi uskoro trebali biti obavljeni.
– Što se tiče Prapovijesnog odjela, za njegov konačni završetak preostalo je još postavljanje nekih karti, rekonstrukcija i panoa, koji su već u pripremi. Nakon što naši djelatnici obave tehnički dio posla, potrebno je da još Stručno vijeće donese odluku o svim važnim detaljima o djelovanju ovog odjela, a tako će biti i inače, kada su u pitanju svi važni detalji o djelovanju naše struke, kazao je Gluščević, naglasivši da je njegovo nastojanje da osim voditelja pojedinih odjela svi djelatnici muzeja zajednički vode računa o svim odjelima.
Za Antički odjel su, kako je kazao ravnatelj, zasad napravljene sve predradnje, a potrebno je da svi zaposlenici muzeja još jednom zajednički porade na cjelokupnoj antičkoj zbirci sve dok ona ne dobije svoj konačan oblik.
– Još uvijek ne mogu reći kad će točno antička zbirka biti u potpunosti spremna, ali vjerujem da će, uz naše zajedničko zalaganje i timski rad, za posjetitelje biti otvorena već iduće sezone. Prije mjesec dana raspisan je javni natječaj za tehničko opremanje antičkog postava, a planiramo da bi do kraja godine trebali početi radovi te da će Antički odjel biti otvoren idućeg ljeta, najavio je ravnatelj, istaknuvši potom kako će otvaranjem antike muzej ostati bez prostora za privremene izložbe, zbog čega će na površinu ponovno izbiti potreba za novom muzejskom zgradom.
Produženo radno vrijeme
Pod vodstvom novog ravnatelja, koji se zalagao za promociju i marketing, posjećenost muzeja povećala se za dva i pol puta u odnosu na prošlu godinu.
– Sa sezonom smo više nego zadovoljni, a što dokazuje podatak da smo u srpnju i prva tri tjedna u kolovozu imali 6 i pol tisuća posjetitelja. To je za čak dva i pol puta više nego u istom razdoblju prošle godine, i to su, za muzej ovakvog tipa, odlični rezultati. Mislim da je za to zaslužna izložba Tajne egipatskih mumija, zagrebačkog Arheološkog muzeja, koja je otvorena od 30. lipnja pa sve do kraja rujna. S obzirom da za tu izložbu nije bilo nikakve propagande, tiskali smo letke i podijelili ih svim turističkim biroima i info pultovima od Biograda do Zatona te smo dali izraditi veliki transparent na zidu muzeja, kazao je Gluščević, istaknuvši kako vjeruje da su upravo posebnost i egzotični karakter ovakve izložbe zaslužni za ovogodišnju popularnost Arheološkog muzeja.
Naglasio je također da je ovosezonska novost i produženo radno vrijeme muzeja, a što također smatra zaslužnim za stvaranje drugačije percepcije među posjetiteljima. Kako je kazao, u dogovoru sa svim djelatnicima odlučeno je da muzej u sezoni radi cijeli dan, svaki dan, odnosno u vremenu od 9 sati do 21 sat, kako radnim danima, tako i vikendima i praznicima.
– Mislim da je pristup samom muzeju i opća percepcija drugačija kada se zna da je riječ o ustanovi koja je otvorena 12 sati dnevno i uvijek pristupačna za posjetitelje, kazao je Gluščević, najavivši da je u njegovim dugoročnijim planovima organizacije jedne velike izložbe iz fundusa postava koje muzej posjeduje, a koja bi bila otvorena svake ili svake dvije godine.
Veliki natpis
Kako je pojasnio, u posljednjih 20 godina prikupljeno je jako puno materijala, arheoloških nalaza, a u planu je da se povremeno obradi jedan veći lokalitet te da se izrade publikacije na tu temu, ali i izložba za javnost, zbog koje, kako kaže, muzej i postoji.
– S obzirom na Kongres za podvodnu arheologiju, koji će se održati u listopadu 2011. godine, a čiji smo i mi organizatori, planiramo za iduću sezonu napraviti izložbu, kao i publikaciju na temu antičke luke u Zatonu. Trenutačno radimo na tome i nadamo se da će realizacija biti uspješna, najavio je Gluščević te istaknuo da je u planu poraditi na vizualnom identitetu zgrade, i to posebno na postavljanju velikog natpisa na zgradu čije nepostojanje smatra nedopustivim.
Ravnatelj je podsjetio i na to da su ove godine na ulazu u crkvu Sv. Donata postavljene legende na hrvatskom i engleskom jeziku, a u srpnju i kolovozu Sv. Donat je imao čak 18 tisuća posjetitelja.
O ovogodišnjoj posjećenosti muzeja te interesu koji posjetitelji pokazuju prema pojedinim eksponatima, najbolje zna Marina Brkić, djelatnica koja je, s obzirom da radi na recepciji muzeja, jedina u izravnom kontaktu s gostima.
– Ovogodišnja je sezona iznenađujuće dobra, a mislim da je najveći razlog tome gostujuća izložba ‘Tajne egipatskih mumija’ te naše ulaganje u njezinu propagandu. Izložba je sama po sebi intrigantna i mumije svakoga zanimaju, osobito djecu koja nas s velikim oduševljenjem ove godine posjećuju više nego ikad. Taj veći protok ljudi pridonio je i većoj posjećenosti naše suvenirnice, tako da je opće poslovanje bolje nego ikad. Sigurna sam da je boljoj sezoni pridonijelo i to što nam štandovi više nisu pred ulazom, a to vidimo i po knjizi dojmova, u kojoj je jedan gospodin čak napisao da do ove sezone nije ni znao da je Arheološki muzej ovdje, kazala je Brkić, kazavši da u sezoni u prosjeku dnevno proda oko 150 ulaznica, rekordan broj prodanih ulaznica u jednom danu ovog je ljeta bio 370.
Sezona je, kako kaže, rezervirana za individualne posjetitelje, a njihovi su profili, kao i interesi različiti, jer, ako se radi o turistima koji su posjetili Zadar, njih okvirno zanima i zadarski Arheološki muzej pa će nakratko i njega posjetiti. No, ako je netko isključivo došao zbog, primjerice, srednjovjekovnog postava, na istom odjelu će se zadržati satima. Zadrani su, pak, rijetki posjetitelji, ali i njih je ove sezone bilo više nego inače, i to također zbog izložbe o mumijama, a koju su mahom posjećivale grupe studenata ili učenika.