Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Glasovite orgulje posluša milijun gostiju

29.08.2010. 22:00
Glasovite orgulje posluša milijun gostiju


Morske orgulje, zajedno s Pozdravom Suncu, postale su svjetski poznata urbana atrakcija. Nema više turista, bilo domaćeg ili stranog gosta koji dođe u Zadar, odnosno zadarsku regiju, a da ne vidi Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Te dvije glasovite urbane atrakcije, danas su ravnopravne s tradicionalnim simbolima grada Zadra, kaže Felber
Morske orgulje, glasovitu zadarsku urbanu atrakciju, godišnje posjeti preko milijun turista. U nepredvidivoj energiji mora u svakodnevnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, koja prelazi u vječni koncert morskih orgulja, neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpretator sama priroda, uživaju svi koji dođu u Zadar, odnosno Zadarsku županiju.
Morske orgulje su mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, osekom i plimom. Turisti, domaći i strani gosti, Morske orgulje doživljavaju kao mjesto za relaksaciju, razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova orkestra prirode.
S vremenom, kako navodi Stjepan Felber iz Turističke zajednice grada Zadra, Morske orgulje su se promaknule u metaforičko mjesto grada Zadra. Kao takve, nezaobilazna su točka u svim turističkim obilascima Zadra i zadarske regije.
– Morske orgulje, zajedno s Pozdravom Suncu u neposrednoj blizini, stasale su u svjetski poznatu urbanu atrakciju. Nema više turista, bilo domaćeg ili stranog gosta, koji dođe u Zadar, odnosno zadarsku regiju, a da ne vidi Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Te dvije glasovite urbane atrakcije, danas ravnopravno stoje, rame uz rame, s tradicionalnim simbolima grada Zadra – Sv. Donatom, Zlatom i srebrom grada Zadra, katedralom Sv. Stošije…, govori Stjepan Felber te nastavlja kako su na internetskim stranicama Turističke zajednice grada Zadra, najposjećenije upravo one o Morskim orguljama i Pozdravu Suncu.
Prošle godine, Morske orgulje, kako ističe Felber, posjetilo je preko milijun turista. Najposjećenije su, kao što je bilo i za očekivati, tijekom ljetnih mjeseci, u špici turističke sezone. Ove godine, navodi Felber, rastući trend posjećenosti Morskih orgulja i Pozdrava Suncu se nastavlja.
– Ranije, prije nekoliko godina, ljudi koji su dolazili u Zadar, jako su malo znali o Morskim orguljama. Naime, nisu znali niti o čemu se radi, niti kako funkcionira, niti gdje se nalazi… Danas je priča sasvim drugačija, turisti koji prvi put dolaze u zadarsku regiju, dobro već znaju što žele vidjeti i gdje se Morske orgulje nalaze, nema više nepoznanica, kaže Felber, zaključujući kako su Morske orgulje u kompoziciji s Pozdravom Suncu, kao jedinstvene, urbane atrakcije, osvojile, nakon Zadra i Hrvatske, cijeli svijet.