Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glavaš: Radije u Zenicu nego u hrvatski kazamat

29.08.2010. 22:00
Glavaš: Radije u Zenicu nego u hrvatski kazamat


Branimir Glavaš najavio je jučer na sjednici Glavnog odbora HDSSB-a da će osmogodišnju kaznu za ratne zločine služiti u Zenici u BiH.
– Radije ću nevin robijati osam godina u Zenici nego i jedan jedini dan provesti politički presuđen u hrvatskom kazamatu. Neću se vraćati u Hrvatsku koja ima tako sramotno pravosuđe i tako besramu vlast, poručio je Glavaš iz Hercegovine putem video linka, obraćajući se stranačkim kolegama okupljenim na Zagrebačkom velesajmu.
Glavaš je ponovio tezu da je ako je kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret trebao dobiti maksimalnu kaznu, a ako postoji ikakva dvojba o njegovoj krivnji, nije trebao dobiti ni dan. Glavaš se ponovo obratio i obiteljima žrtava ubijenih civila za čiju se smrt vodio postupak protiv njega.
-Obiteljima Vučković, Sutlić, Lovrić i svim ostalim žrtvama poručujem da suosjećam s njihovom obiteljskom tragedijom, no da smrt njihovih najbližih nije bila dio nikakve sustavne politike ratnog vodstva Osijeka. Nisam odgovoran za smrt članova vaših obitelji. Nisam kriv za ratni zločin za koji sam politički presuđen, rekao je Glavaš optuživši “kriminalnu organizaciju HDZ, sramotno sudstvo i represivni aparat te lijeve fašistoidne medije” da su montirali proces protiv njega.
Napadu na sudstvo i medije pridružio se i novi saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić.
– Od 42 suca Vrhovnog suda 41 je zaposlen još za vrijeme bivše SFRJ pa nije ni čudo kakvu je pravdu dobio Branimir Glavaš, a takva će pravda dočekati i ostale hrvatske generale, izjavio Burić.
Osim toga napao je i medije usporedivši zagrebački Jutarnji list s Goebbelsovim novinama Der Angriff.
– Te su novine bile perjanica nacističke propagande i tvornica laži, a takva je tvornica laži danas u Hrvatskoj EPH i njihov Jutarnji list – kazao je Burić dodajući i da “kao što su u Goeblesovo, nacističko vrijeme propagandu provodile psiho-zvijeri i psihopati, tako isti takvi u ovovijekoj tvornici laži provode kampanje protiv HDSSB-a i Brnaimira Glavaša”.
I Glavaš i ostali prvaci HDSSB-a na čelu sa Vladimirom Šišljagićem optužili su HDZ da provodi kampanju kojoj je cilj uništiti njihovu stranku.
– HDZ pokušava prodati priču da je onaj gnjusni Sanader odgovoran za sve kriminalne afere, ali svi oni koji su nekada stajali iza njega dok je davao lažljive govore, danas stoje iz Jadranke Kosor. I što mislite zašto je upravo njoj prepustio stranku i Vladu? Ne valjda zato što je sposobna, nego zato što zna gdje su sve zajedno krali, reketarili i pljačkali gospodarstvo pa će, čuvajući sebe, čuvati i njega i njihov kriminalni HDZ – rigao je Glavaš vatru po bivšim stranačkim koelgama, ali je udario i po oporbi iz Kukuriku koalicije. Najavio je pohod HDSSB-a i na druge izborne jedinice te suradnju s programski sličnim strankama.
Za svaku je osudu usporedba Jutarnjeg lista s Goebbelsovim novinama, reagirao je jučer Zdenko Duka, predsjednik HND-a, dodavši da bi policija ovu izjavu budućg saborskog zastupnika trebala tretirati kao ozbiljnu prijetnju novinarima.