Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kadeti i kadetkinje oduševili, završnica starijih juniora u Zadru za zaborav

29.08.2010. 22:00
Kadeti i kadetkinje oduševili, završnica  starijih juniora u Zadru za zaborav


Najugodnije iznenađenje priredile su hrvatske kadetkinje koje su u Grčkoj u finalu poražene od Rusije i tako zaslužile srebrnu medalju. Najveći je to uspjeh bilo koje ženske košarkaške reprezentacije u povijesti
Jedna zlatna, jedna srebrna i jedna “drvena” medalja, učinak je ukupno pet mlađih hrvatskih košarkaških reprezentacija koje su ovo ljeto nastupale na europskim prvenstvima. U muškoj konkurenciji natjecale su se maksimalne tri selekcije (do 16, 18 i 20 godina), sve u diviziji A u kojoj su igrale i košarkašice u kategoriji do 16 godina, koje su se u diviziju A vratile prošlo ljeto. Jedina selekcija “drugog razreda” jest ženska juniorska koja u drugom uzastopnom pokušaju nije uspjela izboriti povratak u diviziju A nakon što je u diviziji B osvojila nedovoljno peto mjesto. Već godinama Hrvatice se ne natječu u kategoriji do 20 godina.
Najmlađi najbolji
Najugodnije iznenađenje, makar kad je riječ o dosadašnjim nastupima, priredile su hrvatske kadetkinje koje su u Grčkoj u finalu poražene od Rusije i tako zaslužile srebrnu medalju. Najveći je to uspjeh bilo koje ženske košarkaške reprezentacije u povijesti. Zadar nakon dugo godina nije imao svojih igračica u ovoj selekciji, ali zato uspjeh potpisuje i Marija Sipina, pomoćnica izbornika Željka Ciglara kojemu je uspjelo ostvariti povijesni doseg hrvatske ženske košarke. Dakako, tek treba vidjeti kako će se ova generacija kadetkinja dalje razvijati, ali očito je da temelji za pravi rezultat i u budućnosti postoje. Još prošle godine Ciglar je ovu selekciju vodio u diviziji B, a ovo je ljeto doveo praktički na vrh Starog kontinenta. Kad je riječ o juniorkama one, premda se nisu vratile u diviziju A, nisu razočarale. Čak trećinu juniorki činile su Zadranke (Ema Meštrović, Glorija Sikirić, Sanja Kovačević i Josipa Sesar), a izbornici Tini Periši silno je nedostajala ozlijeđena Ivana Blažević. S njom u ekipi i šanse Hrvatske za povratak u elitni rang bile bi znatno veće. Kako bilo, iza nas je odlično ljeto hrvatske ženske košarke kojoj su u protekla dva desetljeća najveći dosezi bile medalje s Mediteranskih igara te tri nastupa na europskim seniorskim prvenstvima.
Kad je riječ o muškoj kategoriji nijedna od tri selekcije nije razočarala. Zlatom nakon 15 godina (prva kadetska medalja uopće unatrag desetljeća i pol) oduševili su kadeti za koje je nastupio Zadranin Dominik Mavra, a u momčadi je bio i Daniel Zovko. Razloga za zadovoljstvo imaju i juniori koji su petim mjestom osigurali nastup na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine gdje će braniti broncu osvojenu 2009. na Novom Zelandu.
Gledateljima nezanimljivo
Ipak, najviše se očekivalo od selekcije do 20 godina, koju je vodio izbornik Boris Kurtović. Dva su razloga zbog kojih se s posebnom pažnjom iščekivalo što će pokazati ova svojevrsna mlađa seniorska reprezentacija ili starija juniorska, kako hoćete. Prvi je taj što je riječ o generaciji koja je 2008. na EP-u u Grčkoj osvojila broncu i tako nakon šest godina u Hrvatsku donijela prvu medalju s nekog natjecanja mlađih kategorija. Broncu su Toni Prostran i društvo osvojili i lani na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu, što je bila još jedna potvrda vrijednosti ove selekcije. Bio je to i glavni razlog što je Hrvatski košarkaški savez, u suradnji s gradovima Zadrom, Crikvenicom i Makarskom, preuzeo organizaciju ovogodišnjeg EP-a. Hrvatska u končanici nije razočarala, četvrto mjesto, odnosno izgubljena bronca u produžetku sa Španjolcima nije rezultatski neuspjeh, premda su očekivanja podrazumijevala “najmanje” zlatno odličje. Razloga za, zadovoljstvo, međutim, baš i nema previše. Makar kad je riječ o otužnom ambijentu koji je pratio nastupe Hrvatske reprezentacije. Skromnu podršku mladi su Hrvati imali u Makarskoj, a završnica pred praznim Višnjikom pokazala se kao potpuni promašaj. Na četvrtfinalu sa Srbijom u Dvorani Krešimira Ćosića još je i bilo nešto gledatelja, ali polufinale protiv Grčke i utakmica za treće mjesto sa Španjolskom bile su za zaborav. Prije desetak dana pokazalo se da Zadrane i njihove goste od starije juniorske, još manje zanima seniorska reprezentacija koja je u komornom ambijentu iz Zadra ispraćena na Svjetsko prvenstvo u Tursku.
Nije samo problem košarke jer i ostale nacionalne selekcije nemaju značajn(ij)u podršku na domaćim utakmicama. Iznimka su jedino rukometaši i nogometaši, ali samo kad igraju s kvalitetnijim protivnicima.
Kad se vratimo stvarnoj temi ovog teksta, a to su mlađe hrvatske košarkške selecije, onda je ovo bilo jako dobro ljeto. Drugo je pitanje koje uvijek ostaje – kako će se igrači iz ovih selekcija razvijati kada jednom dođu među senior(k)e? A to je za hrvatsku košarku u konačnici i najvažnije. Jer medalje u mlađim kategorijama su jedno, a činjenica da seniorsku kolajnu čekamo već 15 godina nešto sasvim drugo…


Zadrani u reprezentacijama 2010.


Do 16: Dominik Mavra, Daniel Zovko (član Zadra, rođen u Njemačkoj)
Do 18: Franko Šango
Do 20: Toni Prostran, Ivan Batur, Šime Olivari, Tomislav Zubčić
Zadranke u reprezentacijama 2010.
Do 16: Marija Sipina (pomoćna trenerica)
Do 18: Glorija Sikirić, Ema Meštrović, Sanja Kovačević, Josipa Sesar




Nagrada “Dražen Petrović”


Ovogodišnju nagradu “Dražen Petrović” koju dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor mladim i perspektivnim sportašima dobili su, između ostalih, i muška i ženska kadetska košarkaška reprezentacija. Odluku o dobitnicima nagrade donio je Odbor kojim je predsjedavao Zvonimir Boban, a čiji su članovi bili: Zvjezdana Tuma Pavlov, Dragutin Kamenski i Marijan Maras (članovi Vijeća HOO-a), Zoran Primorac, Mario Ančić i Martina Zubčić iz Hrvatskog kluba olimpijaca, te predstavnici Hrvatskog zbora sportskih novinara Iva Perdec Augustić, Romana Caput Jogunica i Vinko Knežević.