Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Karamarko: Sigurnost je hrvatski izvozni artikl

29.08.2010. 22:00
Karamarko: Sigurnost je hrvatski izvozni artikl


Ove godine zabilježeno je 20 posto manje kaznenih djela na štetu stranih državljana u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji policajaca u odori – rekao je Tomislav Karamarko
Ministar turizma Damir Bajs i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko jučer su u Novom Vinodolskom potpisali Sporazum o sufinanciranju projekta “Međunarodne policijske suradnje policije u odori”, čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a koji se u Hrvatskoj provodi već tri godine. Projekt se ostvaruje s ciljem povećanja sigurnosti stranih turista koji u ljetnim mjesecima borave u Hrvatskoj, a ostvaruje se prisustvom inozemnih policijskih službenika u službenim odorama. Riječ je o jedinstvenom načinu suradnje u Europi kojeg, po uzoru na hrvatski model, želi uvesti sve veći broj europskih zemalja; podržava ga i Interpol, koji u projektu sudjeluje od 2009.
U Hrvatskoj 60 stranih policajaca
Ove godine u Hrvatskoj je 60 stranih policajaca.
– U ovom momentu surađujemo s policijama Slovačke, Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Poljske i Njemačke upravo iz razloga što smatram da je sigurnost doista naš izvozni artikl. Veselimo se što je ove godine sezona tako uspješna, vjerujem da će sljedeća biti još uspješnija, ali nas iz MUP-a i Ravnateljstva posebno veseli podatak da je ove godine zabilježeno 20 posto manje kaznenih djela na štetu stranih državljana u Hrvatskoj nego lani (ove godine 169, a lani 212). Ovaj projekt intenzivne stalne prisutnosti policajaca u odori među ljudima doista donosi rezultate – rekao je ministar Karamarko, dodajući da je to globalni projekt, koji znači da je Europa već sada u Hrvatskoj i da je Hrvatska već sada u Europskoj uniji s aspekta sigurnosti, a uz vrijedan angažman i rad turističkih djelatnika, građanima koji dolaze iz čitave Europe možemo ponuditi sigurnost.
Oko 11 milijuna turista
Ministar Damir Bajs kazao je da strani turisti, kada ih se pita što ih privlači Hrvatskoj, uz ljepotu prirode i mogućnost provođenja obiteljskog odmora, na treće mjesto svrstavaju sigurnost.
– Do sada je Hrvatsku posjetilo sedam, osam milijuna turista, a do kraja godine će ih biti možda i jedanaest milijuna, a ovaj projekt pronosi pozitivnu sliku o nama i smanjuje stopu kriminaliteta prema turistima koji dolaze u Hrvatsku, istaknuo je Bajs.
Ministri sa suradnicima su se nakon potpisivanja sporazuma sa svojim domaćinima – novljanskim gradonačelnikom Olegom Butkovićem i predsjednikom Gradskog vijeća Nevenom Pavelićem te dožupanicom Nadom Turina Đurić, prošetali Korzom hrvatskih branitelja, gdje su se susreli i s dvoje slovačkih policajaca koji zajedno s hrvatskim kolegama patroliraju novljanskom rivijerom.


Multidisciplinarnim grupama protiv obiteljskog nasilja


Ministar Karamarko je, komentirajućinedavne tragične slučajeve u Benkovcu i Glini, kazao da je unutarnji nadzor zaključio da nije bilo grešaka policije u postupanju u benkovačkom slučaju, a u glinskom jest i to u ključnom momentu, u zadnjoj fazi, kad ubojica i pokojna supruga razgovaraju u prisustnosti djece, kad je policija imala dojavu da ga treba privesti, policajci su postupili u toj zadnjoj fazi ljudski, ali neprofesionalno. Unutarnja kontrola ispituje slučaj i ići će se nekim mjerama – kazao je Karamarko, dodajući da će MUP predložiti da u svim konkretnim slučajevima djeluje multidisciplinarna grupa koja će pratiti svaki pojedinačni slučaj.