Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nadbiskup Puljić u Salima

29.08.2010. 22:00
Nadbiskup Puljić u Salima


Zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić, tijekom svog pastoralnog obilaska župa dugootočkog dekanata, posjetio je i Sali, najveću župu na tom otoku. To je njegov prvi dolazak u ovo mjesto i na Dugi otok otkada je preuzeo pastirsku službu upravljanja zadarskom dijecezom.
U Sali je došao popodnevnom brzobrodskom vezom, te se je, odmah po iskrcaju iz katamarana, zaputio prema župnoj crkvi, gdje je imao susret i kratko obraćanje okupljenim župljanima. Na putu do crkve duž mjesne lučice, u ljetnoj žiži gibanja mještana i stranih turista, često se je zaustavljao da bi se pozdravio  i razmijenio pokoju riječ s okupljenim župljanima dok su ga ovi obasipali laticama cvijeća.
Po dolasku u dupkom punu župnu crkvu sv. Marije dočekala ga je zanosna pjesma župnog pjevačkog zbora i saljskih horišta.
– Vaša zdušna i razdragana pjesma kojom ste me dočekali u crkvi svjedočanstvo je vaše vjere, a tu vjeru baštinite od vaših pređa kojima ste uvijek dužni dati zahvalu za to predanje. Tu drevnu i vrijednu  baštinu koju ste primili od vaših očeva i ljubomorno čuvate u vašoj župi nastojte prenijeti na ove najmlađe među nama danas, čime ćete na najbolji način to sačuvati za budućnost i opstojnost vaše vjere i duhovnosti, naglasio je nadbiskup Puljić u svojem nagovoru okupljenim vjernicima u crkvi.
Najbolji način hvale za taj slojeviti zalog stoljetne duhovnosti ove starodrevne župe jest Molitva odriješenja za pokojne onako kako se glagoljaškim napjevom oduvijek tu obdržava. Taj čin je uslijedio i ovom prilikom kada se je iz crkve u ophodu krenulo prema groblju gdje je, ispred središnjeg križa, Nadbiskup predmolio Molitvu odriješenja.
 U Salima je mons.Puljić boravio na proputovanju prema susjednom Žmanu gdje je predvodio završno slavlje 750-te godišnjice prvog pisanog spomena tog mjesta na Dugom otoku.