Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najpopularniji tečajevi za njegovatelja i masera

29.08.2010. 22:00
Najpopularniji tečajevi za njegovatelja i masera


Ovogodišnji novitet među našim tečajevima su tečaj za njegovateljicu i medicinskog masera koji su verificirani od Ministarstva, a koje smo provodili i dosad, ali u suradnji sa zagrebačkim učilištem, dok ga ove godine prvi put provodimo samostalno. Upravo su ovi tečajevi i najpopularniji jer nude mogućnost samozapošljavanja, kazala je Jagoda Gluščević
Poput početka školske i akademske godine i Pučko otvoreno učilište Zadar uskoro nastavlja s radom. Riječ je o zadarskom Pučkom učilištu s najdužom tradicijom, koje već više od 50 godina pruža dodatnu edukaciju Zadranima i to svake godine na sve raznovrsnijim područjima. Ovih su dana stoga započeli ponovni upisi za dodatno obrazovanje, a kako doznajemo u razgovoru s Jagodom Gluščević, ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Zadar, upisi će trajati sve do kraja rujna, odnosno dok se ne prikupi dovoljan broj kandidata.
Tečaj za skipera
Zahvaljujući propagandnim materijalima, oglašavanjima i objavama u medijima, Zadrani već zasigurno znaju kako Pučko otvoreno učilište Zadar nudi širok spektar zanimanja za koje se moguće obrazovati, a to su tečajevi stranih jezika, tečaj daktilografije, samostalnog knjigovodstva, tečaj kroja i šivanja, aranžiranja cvijeća te hobi tečajevi. Među tečajevima koji se upisuju u radnu knjižicu su informatički tečajevi, tečaj za poslovnu tajnicu, servisera rashladnih i klima uređaja, tečaj za njegovateljicu, zaštitara-čuvara, medicinskog masera, pedikera, tečaj ugradnje umjetnih noktiju te skipera, odnosno voditelja čamca.
– Ovogodišnji novitet među našim tečajevima su tečaj za njegovateljicu i medicinskog masera koji su verificirani od Ministarstva, a koje smo provodili i dosad, ali u suradnji sa zagrebačkim učilištem, dok ga ove godine prvi put provodimo samostalno. Upravo su ovi tečajevi i najpopularniji, što je razumljivo s obzirom da se danas teško zaposliti, a ova zanimanja nude mogućnost samozapošljavanja, kazala je Gluščević, istaknuvši kako je, osim toga, danas društvo postalo takvo da se rijetko tko više ima vremena brinuti o svojim starima i nemoćnima pa je i na tržištu rada potreba za njegovateljima veća nego ikad.
Poznato je također da je zadarsko Pučko otvoreno učilište prošle godine među svoje programe uvelo i tečaj za skipera i to nakon uočenog porasta interesa prema ovom zanimanju koje se posljednjih godina pokazalo unosnim.
Upravo je zato ovaj novitet jako dobro odjeknuo u javnosti, ali unatoč tome tečaj još nije zaživio, no ravnateljica navodi kako će i ove godine biti objavljen.
Učenje španjolskog jezika
– Tečaj za skipere prošle godine nismo uspjeli organizirati jer nismo imali dovoljno kandidata za formirati skupinu polaznika. To je i razumljivo, jer iako je ovaj tečaj popularan, on je i zahtjevan. Potrebno je obaviti i praktičnu nastavu na brodu, što oduzima mnogo vremena, kojeg danas rijetko tko ima, kazala je ravnateljica, naglasivši kako unatoč svim novitetima, kada je o popularnosti riječ, strani jezici još uvijek prednjače, a u posljednje vrijeme je to španjolski jezik.
Kako je kazala, učenje stranih jezika i to osobito engleskog, konstantno je aktualno među polaznicima svih životnih dobi.
– Ljudi su svjesni da je danas poznavanje stranog jezika, a osobito engleskog, nužno svakome tko se bavi bilo kakvim ozbiljnim poslom. Dobna skupina polaznika je zaista različita, pa tako među polaznicima tečaja stranih jezika ima i djece predškolske dobi, ali raspon polaznika seže sve do osamdesetogodišnjaka, kazala je Gluščević, naglasivši kako je razlog zbog kojeg se Zadrani svih dobi te u sve većem broju odlučuju za dodatnu edukaciju – njihova svijest o tome kako je u današnjem ubrzanom svijetu teško pratiti ritam bez konstantnog stručnog usavršavanja.
Ipak, kako kaže, najčešća dobna skupina polaznika su mlađe osobe kao i osobe srednje životne dobi, koje su ostale bez posla i primorani su na prekvalificiranje. Kako bi se što prije domogli radnog mjesta najčešće se odlučuju za tečajeve za njegovatelja, ali i za zaštitara. Također, poznato je da je Zavod za zapošljavanje prošle godine financirao cijelu edukaciju kako bi potpomogao zapošljavanje.