Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osam sati rasprave, a tek dva prijedloga za rezove

29.08.2010. 22:00
Osam sati rasprave, a tek dva prijedloga za rezove


Smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi te rezanje subvencija državnim tvrtkama jedine su uštede koje su u raspravi spominjali “Kukuriku” zastupnici, no dođu li na vlast, tvrde, država će bolje zarađivati
Vladajuća koalicija danas bi bez većih problema u Saboru trebala skupiti 77 zastupničkih ruku kako bi izglasala rebalans državnog proračuna za 2010. godinu koji je u prošlotjednoj saborskoj raspravi bio meta vrlo žestokih kritika opozicije. Smanjenje prihoda od 4,5 milijarde kuna, povećanje deficita na čak 14,5 milijardi i istovremeno povećanje proračunskih rashoda za gotovo devetsto milijuna kuna šalje stravično lošu sliku o stanju državnog gospodarstva i financija, ponavljali su prošloga četvrtka uporno zastupnici oporbenog Kukuriku saveza, a slična se ocjena posljednjih dana mogla čuti i od Svjetske banke, Instituta za javne financije, brojnih ekonomskih autoriteta.
Više od 70 govornika iz saborskih klupa punih je osam sati prošloga četvrtka govorilo o Vladinom prijedlogu rebalansa, no ni na više od 250 stranica fonograma njihovih govora ne može se pronaći odgovor na višestruko ponovljeni vapaj premijerke Jadranke Kosor “uprite prstom, kažite konkretno kome i koliko srezati”.
Osim načelnih tvrdnji Gordana Marasa da bi on bio sposoban srezati 5 milijardi kuna na “troškovima šireg spektra”, zastupnici oporbenog kukuriku saveza konkretizirali su svega dvije proračunske uštede za kojima bi posegnuli ako bi došli na vlast. Radi se o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi i mase njihovih plaća za pet posto, te rezanju subvencija državnim tvrtkama. No, ukažu li im birači na idućim izborima povjerenje, tvrdili su, znali bi pokrenuti gospodarstvo i investicije pa bi država značajno bolje zarađivala i pravednije raspodijelila porezni teret. Zbog tvrdnje kako je HDZ-ova vlada koncepcijski sasvim krivo postavila proračun, glavne oporbene stranke SDP i HNS nisu uputile niti jednog jedinog amandmana na proračun, a uz tri tehnička amandmana HDZ-a koje je Vlada najavila prihvatiti i samo dva amandmana od strane HDSSB-a i IDS-a, rebalans proračuna koju je stručna javnost ocijenila katastrofalnim za Hrvatsku mogao bi danas biti izglasan lakše nego li ijedan dosadašnji – za pet minuta.
Izglasavanje rebalansa za 2010. godinu bit će test za disciplinu vladajuće koalicije u Saboru, prvi put nakon što je tu koaliciju napustio HSLS. Za razliku od dosadašnjih proračuna za čiji je prolaz bilo dovoljno da ruke digne većina nazočnih zastupnika pa su se mogli donijeti sa svega 39 glasova, za ovaj će se morati glasati pola svih saborskih zastupnika, odnosno najmanje 77 njih. Apsolutna većina za izglasavanje proračuna uvedena je, naime, ljetnim izmjenama Ustava RH. Budući da je Vlada za svoj prijedlog prethodno osigurala potporu svih koalicijskih partnera pa i bivših zastupnika HSLS-a koji su napustili svoju stranku i ostali uz vladajuće, HDZ-u danas preostaje samo da sve zastupnike koalicije “utjera” u sabornicu.