Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Paški ugostitelj pronađen živ i zdrav u uvali Šantia

29.08.2010. 22:00
Paški ugostitelj pronađen živ i zdrav u uvali Šantia


Jusufi se gliserom iz uvale Telašćica uputio prema Pagu, no u Podvelebitskom kanalu uhvatila ga je jaka bura. Sklonio se u uvalu Šantia, a u jutarnjim satima tamo je lociran iz zraka. Brodicom Lučke kapetanije prevezen je na obalu
U moru kod Dinjiške na otoku Pagu, nakon poludnevne potrage koja je započela u subotu oko 23.30 sati, živ i zdrav, jučer je ujutro pronađen 49-godišnji Ibriz Jusufi, paški ugostitelj. Jusufi se u subotu poslijepodne šestmetarskim gliserom iz uvale Telašćica uputio u pravcu Paga, no izgubio mu se svaki trag nakon što je došao u Velebitski kanal na poziciju Goričke Drage i uvale Šestakovac gdje je u to vrijeme puhala jaka bura. Oko 20.20 sati, nakon što je pao mrak, a on se nije pojavljivao, niti odgovarao na pozive, njegova je supruga nazvala centar 112 i od njih zatražila pomoć. Ispričala im je da se posljednji put sa suprugom čula oko 18 sati kada se on zbog jakih naleta bure bezuspješno pokušavao probiti do Paških vrata. Iz centra 112 odmah su o njegovom nestanku obavijestili Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru pa su u potragu za njim krenuli policija, HGSS Zadar i Lučke kapetanije Zadar i Senj. U jutarnjim satima u potragu su se uključile i zračne snage koje su locirale Jusufijev gliser, nakon čega je na tu lokaciju upućena najbliža ekipa HGSS-a koja se već nalazila na terenu. Unatoč jakoj buri brod Lučke kapetanije uspio se probiti do nepristupačne uvale i plovila na kojemu su pronašli Jusufija, prebacili ga na svoj brod i odvezli na kopno.
– Središnjica je sinoć oko 20.23 zaprimila poziv preko Centra 112 Zadar kojemu se javila supruga nestalog muškarca rekavši da joj se suprug nalazi na gliseru u Velebitskom kanalu te se pokušava vratiti u Pag iz smjera Zadra. Nakon što je s nestalim uspostavljen kontakt mobitelom utvrđeno je da se nalazi između hridi Šestakovci i uvale Gorička, te se bez uspjeha pokušao probiti do Paških vrata. Središnjica mu je predložila da se skloni u uvalu Gorička ili uvalu Movra, no nije želio riskirati i okrenuti brodicu zbog straha od potapljanja uslijed jakog sjeveroistočnog vjetra i visokih valova. Održavao je poziciju uz sjeveroistočnu obalu otoka Paga, ali mu je ponestalo goriva – priopćila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture navodeći kako se kontakt preko mobitela s nestalim muškarcem nije mogao više ostvariti nakon 22.30 sati.
U potragu za Jusufijem u subotu se navečer, oko 21.15 sati uključio i Jadrolinijin trajekt “Sveti Juraj” koji inače plovi na liniji Prizna-Žigljen, a koji je pretraživao područje do 22.45 sati, dok su to dozvolili vremenski uvjeti i vidljivost.
– Plovila kapetanije i policije, te privatne tvrtke za spašavanje Sea help iz Zadra nisu se mogli uključiti u akciju zbog jake bure i visokih valova – izjavila je glasnogovornica dodajući kako je središnjica sinoć zatražila i uključivanje spasilaca Gorske službe spašavanja Zadar koji su tijekom noći pretraživali obalni pojas sjeveroistočne strane otoka Paga termovozijskim kamerama.
 


Supruga u strahu od najgorega


– Cijelu noć nisam oka sklopila, bojala sam se onog najgoreg. Do nekog vremena sam imala kontakt s njim preko mobitela, a onda se izgubio signal. Pokušavao se probiti gliserom do Paških vrata, ali nije uspio. Na kraju je uspio izvući najbolje što je mogao iz te borbe s jakom burom i skloniti se u jednu uvalu. Trenutačno se nalazi u bolnici u Gospiću jer je pothlađen, ima hematom ispod oka i vjerojatno je u velikom šoku. Nadam se da će brzo doći doma, rekla je Ibrizova supruga Vesna.
A.F.




 


Spas našao u uvali Šantia


Prijatelji obitelji Jusufi i posjetitelji ugostiteljskog objekta “Golija” u Pagu, čiji su vlasnici, komentirali su kako je sreća što se Ibriz sklonio u uvalu Šantia.
– Postoje samo dvije uvale u Podvelebitskom kanalu u kojima možeš izvući živu glavu i on se na sreću uspio skloniti u jednu od njih. Idriz jako dobro poznaje pašku uvalu i kanal budući da je iskusni sportski ribič. Pretpostavljam da se uspio privezati u uvalu Šantia, ali su jaki valovi cijelu noć razbijali brod. Pronađen je pored broda, pa ne znam je li iskočio ili je ispao uslijed jakih valova. Bilo kako bilo, imao je sreće i jako dobro se snašao na moru. Eto, ovaj je put doista upoznao ružnu ćud bure koja u par minuta napravi pravi nered na moru, rekao je barba Ivo, “stari morski vuk” i prijatelj obitelji Jusufi.
A.F.