Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pod raspelom u Vrgadi

29.08.2010. 22:00
Pod raspelom u Vrgadi


Idiličan otok, idilično mjesto, idilični ljudi, sve okupano ljubavlju i željom za ostvarenjem snova o boljem sutra, o uspješnijem kontaktu, ljudskom, toplom, kulturalnom komunikacijom koja će se pamtiti. Umjetnici će pamtiti Vrgadu: zbog arkadijskog mira i ljubaznosti domaćina, a domaćini, sudeći po gromoglasnom pljesku pedesetak okupljenih na rivi Vrgade, ako ne zapamte riječi neke pjesme, onda će pamtiti nesvakidašnji događaj umjetničke komunikacije koji je održan 26. kolovoza 2010. s početkom u 20: 30 sati. Organizatori likovnog postavljanja slika na morsko dno, u prozirnom plićaku vale u Vrgadi, nesvakidašnja je postavka, ali i slike postavljene na jarbole, nisu ništa manje provokativne, ali s jasnom porukom muke Kristove, ispod koje su pjesnici govorili stihove.
Organizator ovog nesvakidašnjeg druženja bio je Mjesni odbor Vrgada, a nazočila je i okupljene pozdravila, predsjednica Mjesnog odbora Vrgada, Ružica Jakšić. Suorganizator je: ART 888. Vrgada, ITAKA, Eridan Livić, koji je izrazio neskriveno zadovoljstvo da su se književnici odazvali i upotpunili slike Branumir Čilića, riječju.
Po nekoliko pjesama govorili su: Zvonko Čulina, Branko Antunović, Fabijan Lovrić, Kristina Zubčić. Kristina Zubčić je čitala i pjesme don Jure Zubčića, zatim pjesme učenika: Matea Brnin (srednja škola, pjesmu „Vrgada” napisala u 8. razredu OŠ), Dolores Torić-Jadrin (studentica, pjesmu „Vrgada” napisala u 7. razredu OŠ), Mate Mačukatić (Srednja škola, pjesmu „Vrgada” napisao u 8. razredu OŠ).
Domaćini su dočekali goste u Pakoštanima, te ih i ispratili do Pakoštana, čije su ulice odisale živošću, iako se bližila ponoć. Srdačan pozdrav na kraju, u nadi da će Vrgada doživjeti kulturnu renesansu, a ovaj umjetnički, večernji čin, samo je uvod i pokretač onoga što bi trebalo biti na Vrgadi.
Ljubav čini čuda.