Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U srijedu nastavak suđenja za ubojstvo Ive Pukanića

29.08.2010. 22:00
U srijedu nastavak suđenja za ubojstvo Ive Pukanića


Suđenje optuženima za ubojstvo novinara Ive Pukanića u srijedu bi se na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo nastaviti dodatnim ispitivanjem balističkog vještaka kao prvog svjedoka nakon ljetne stanke.
Odluku o dodatnom ispitivanju vještaka sudsko vijeće zagrebačkoga Županijskog suda donijelo je nakon zahtjeva obrane da se napravi potpuno novi balistički nalaz. No, prije odluke hoće li se ponavljati vještačenje treba dodatno ispitati balističara, kazala je sutkinja Ivana Kršul koja predsjeda vijećem u ovom postupku.
Za nastavak suđenja, čije je posljednje ročište održano sredinom srpnja, trebalo bi biti dovršeno i novo telekomunikacijsko vještačenje telefonskih kontakata optuženika, nekih svjedoka, ali i ubijenoga novinara i suvlasnika tjednika “Nacionala”. Osim osoba s kojima su optuženici razgovarali, vještačenjem se otkrivaju i mjesta na kojima su se nalazili u trenutku poziva.
Sud bi, također, trebao odlučiti hoće li u spis uvrstiti i izvještaje nizozemskih vlasti o tajnim mjerama koje su se, zbog sumnje da su u Nizozemskoj organizirali kriminalnu skupinu, provodile protiv navodnog organizatora Pukanićeva ubojstva – srbijanskog državljanina Sretena Jocića i njegova kuma Slobodana Đurovića, koji je, po USKOK-ovoj optužnici, bio veza između Jocića i atentatora.
Riječ je o akcijama “Blaw” i “Paars” koje su vodili specijalni nizozemski timovi za suzbijanje organiziranoga kriminala. Prva je akcija pokrenuta zbog informacija da se priprema Jocićevo oslobađanje iz zatvora, a druga zbog sumnji da njegovi suradnici pripremaju atentat.
Nakon ispitivanja vještaka i odluke o dokumentima iz Nizozemske, suđenje bi se na jesen moglo privesti kraju iznošenjem obrana optuženika koji to nisu učinili na početku postupka.