Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Novim umirovljenicima ipak povećanje mirovina

29.08.2011. 22:00
Novim umirovljenicima ipak   povećanje mirovina


Ti su umirovljenici 2002. godine odabrali izdvajati 5 posto doprinosa u kapitaliziranu štednju. Mirovine su im niže nego bi bile da su ostali u sustavu generacijske solidarnosti


Vlada će, ipak, i  umirovljenicima koji su ostvarili mirovinu iz obaveznog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje omogućiti ponovni izračun mirovina. Riječ  je o ljudima koji su već otišli u  mirovinu, odnosno o oko 1,2  tisuće umirovljenika, mahom  žena. Ti današnji umirovljenici 2002. godine, u vrijeme  uvođenja II. stupa mirovinskog osiguranja, imali su između 40 i 50 godina života.  Iako nisu bili obavezni, dobrovoljno su odabrali izdvajati pet posto mirovinskog doprinosa u sustav kapitalizirane štednje, a njihove su mirovine niže no što bi bile da su  ostali u sustavu generacijske  solidarnosti.
Povoljnija svota
Oko 1,2 tisuće umirovljenika koji mirovinu primaju iz  sustava generacijske solidarnosti i kapitalizirane štednje,  u prosincu prošle godine ostvarili su prijevremenu starosnu mirovinu iz I. stupa, odnosno generacijske solidarnosti u prosječnoj svoti od  1.965,83 kn, dok su u sustavu  kapitalizirane štednje prosječno ostvarili 100 kuna mirovine. Da će Vlada toj grupi  oštećenih umirovljenika pomoći, novina je. Naime, izmjenama i dopunama Zakona  o obaveznim i dobrovoljnim  mirovinskim fondovima koji  se još brusi, Vlada namjerava  svim budućim umirovljenicima koji nisu bili obavezni ulagati u kapitaliziranu štednju,  ali su tu mogućnost izabrali,  omogućiti da odaberu isplatu  povoljnije mirovine, odnosno  povratak u sustav generacijske solidarnosti ako im je  izračun mirovine tako povoljniji. No, grupa novih umirovljenika tim zakonskim izmjenama nije bila obuhvaćena.  U objašnjenju zakonskih izmjena, što ih priprema  ministarstvo gospodarstva,  jasno stoji kako je i korisnicima mirovina koji nisu bili  obavezni, ali su se opredijelili  za uplate u drugi stup, “potrebno omogućiti da im se mirovina ponovno odredi” i to  samo na temelju odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO), odnosno u sklopu I. stupa mirovinskog sustava.
Rok 90 dana
Nakon što zakonske izmjene stupe na snagu, umirovljenici koji već koriste mirovinu iz sustava kapitalizirane štednje moći će u roku  od 90 dana zatražiti određivanje i isplatu mirovine prema  ZOMO-u. U tom slučaju bi  osiguravajuće društvo obustavilo isplatu mirovine korisniku s posljednjim danom  mjeseca u kojem je podnesen  zahtjev za određivanje mirovine, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donio bi  rješenje o prestanku prava na  osnovnu mirovinu i o ostvarivanju prava na mirovinu  određenu prema zakonu o  mirovinskom osiguranju. “Tako određena mirovina pripadala bi od prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca s  kojim je osiguravajuće  društvo obustavilo isplatu  mirovine”, stoji u planiranim  zakonskim izmjenama. Osiguravajuće društvo bi, pak,  sredstva s osobnog računa  korisnika prenijelo u državni  proračun, umanjujući ih za  propisanu naknadu.


Mobilizirana javnost




Da se i za 1,2 tisuće umirovljenika stvore uvjeti kako bi im se  ponovo obračunale mirovine i tako  ih se na neki način obeštetilo, traže  umirovljeničke udruge, ali i dio političke scene. Tako je HSLS prikupljao peticiju za “pomoć” umirovljenicima koji su svojedobno dobrovoljno izabrali ulaganje u kapitaliziranu štednju i u trenutku umirovljenja shvatili kakvu su grešku  učinili. Prošli tjedan HSLS se pohvalio kako ih je resorno ministarstvo  gospodarstva uvažilo te informiralo  da se pokušava naći model pomoći  novim umirovljenicima. No, ministarstvo je vrlo brzo demantiralo  liberale, ali pripremljene dopune  zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovine  na temelju kapitalizirane štednje,  demnatiraju demantij resornog ministarstva. Naime, Vlada je definitivno odlučila da se već  oštećenim umirovljenicima omogući ponovni izračun mirovina.