Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Ono je bilo ajme, ovo je još gore!”

29.08.2011. 22:00
“Ono je bilo ajme, ovo je još gore!”


Prodavači su ogorčeni zbog toga što im se godinama obećava da će dobiti adekvatan prostor za plasman svojih proizvoda, a ovaj prostor, kažu, to nije. Osim toga što u blizini nemaju WC, trgovinu ili mjesto gdje mogu popiti piće, navodno su ih tijekom prošle noći gađali i kamenjem


Nova veletržnica  otvorena je jučer na mjestu  nekadašnjeg kamenoloma  Put, iza TC Supernova, a prema svemu sudeći, nezadovoljnih je najviše. Iako je zbog  nezavršenih radova Granit  Vrkić, investitor veletržnice u  koju je navodno uloženo 1,2  milijuna eura, kasnio s otvaranjem gotovo dva mjeseca, nedostatak WC-a, hlada i  parkirališnih mjesta naljutio  je poljoprivrednike, a vlasnici  zemljišta Ministarstvu zaštite  okoliša i graditeljstva poslali  su prijavu, jer tvrde da nisu  ispunjeni osnovni uvjeti po  Rješenju o uvjetima građenja,  odnosno kažu da je zbog neizgradnje potpornih zidova i terasa te nepopunjavanja rupa  od nekadašnjeg vađenja kamena prostor opasan.
– Pakao, ništa drugo, ovo je  gore nego Manjača, odgovorio nam je jedan od poljoprivrednika na veletržnici kada smo ga upitali kako mu se  čini novo mjesto na koje su ih  jučer preselili.
Nema WC-a
Nismo uspjeli pronaći nikoga tko je imao lijepu riječ za  prostor na koji su preseljeni i  gdje bi svoje proizvode trebali  prodavati i u budućnosti, a  žale se na mnogo toga.
– Nemamo nigdje otići na  WC, nedostataka je puno više  nego kod Bille. Ono je bilo  ajme, a ovo je još gore, govori  nam jedan od poljoprivrednih  proizvođača zamolivši nas da  mu ne objavljujemo ime, jer bi  mogao imati problema.
Ogorčeni su i zbog toga što  im se godinama obećava da će  dobiti adekvatan prostor za  plasman svojih proizvoda, a  ovaj prostor to nije. Osim toga što u blizini nemaju WC,  trgovinu ili mjesto gdje mogu  popiti piće, navodno su ih  tijekom prošle noći i gađali  kamenjem.
– Jutros su nam ovi koji su  radili tijekom noći pričali kako su ih mještani što žive  okolo gađali kamenjem. Još  samo treba da netko glavu  izgubi, govori nam skupina  okupljena oko svoje robe.
Ističu kako dnevno plaćaju  osamdesetak kuna kako bi  dobili parkirališno mjesto na  kojem će parkirati svoje vozilo i prodavati robu, a za taj  novac nisu dobili ništa.
Milan Lakić, proizvođač iz  Islama Grčkog požalio se i  kako na novoj veletržnici nema posla.
– Ovdje nemamo ništa, posao je slabiji, nemamo WC,  niti trgovinu da bismo mogli  kupiti piće. Gore je nego što je  bilo na starom mjestu. Kada  upeče sunce, ovdje se ne  može živjeti i nema nikakvog  hlada, govori Latić dodajući  kako ništa ne može nadoknaditi staru veletržnicu, jer  tamo su imali veći promet i  više ljudi je prolazilo i kupovalo.
Prijava suvlasnika  zemljišta
U prijavi koju su poslali  Ministarstvu zaštite okoliša i  graditeljstva suvlasnici zemljišta se pozivaju na  Rješenje o uvjetima građenja  i koje je u skladu s DPU  područja nekadašnjeg kamenoloma Put, a još 2008. usvojilo ga je Gradsko vijeće.  Oni tvrde da su se žalili svim  nadležnima te traže da se  pošalje inspekcijski nadzor,  jer u Rješenju stoji da „Teren  oko građevine, potporni zidovi, terase i slično trebaju se  izvesti tako da ne narušavaju  izgled planiranog područja,  te da se ne promijeni prirodno otjecanje vode na štetu susjednog zemljišta”.
– Mi suvlasnici zemljišta u  nekoliko navrata smo ukazivali na postojeći problem,  koji u danom trenutku, prilikom urušavanja zemlje i  kamenja, mogao imati nesagledive posljedice, pa čak i  smrtonosne, s obzirom da se  radi o velikoj visini i ogromnim gromadama kamenja, a  koje ničim nije zaštićeno.
Postavlja se pitanje kako to  da je investitor s jugozapadne  strane izradio djelomične kaskade, predviđenim Rješenjem  o građenju, a sa sjeverozapadne uopće nije ni pokušao,  stoji u prijavi suvlasnika koju  je medijima poslao Livio  Stipčević uz potpise ostalih  suvlasnika pitajući se gdje se  nalaze ti potporni zidovi i ironično dodaju da postavljena  ograda i ostavljene iskopine  vrlo lijepo izgledaju.
Prijeti i poplava?
Na samom kraju jedan od  bivših radnika kamenoloma  kazao nam je da će područje  veletržnice nakon kiše sigurno biti poplavljeno.
– Na mjestu veletržnice bili  su izvori i kada su bile velike  kiše, po tri mjeseca nismo  mogli raditi zbog poplava, a  tako će biti i sada, govori  nekadašnji radnik ne želeći  reći ime dodajući kako je tamo radio gotovo 30 godina.
Hoće li se radovi nastaviti i  je li planirana gradnja WC-a,  potpornih zidova i terasa, do  zaključenja broja nismo uspjeli saznati, budući da je  veletržnica otvorena bez  znanja javnosti.