Osamdeset posto specijalizanata iz Zadra

Slika korisnika admin
kirurgija
Kirurgija čeka nove specijalizante

Petero specijalizanata, koji su izabrani na  natječaju za specijalizacije u  srpnju, početkom listopada  počinju raditi u zadarskoj  Općoj bolnici. Iako je natječajem traženo sedam novih  specijalizanata iz gastroenterologije, onkologije i radioterapije, abdominalne kirurgije, ortopedije i traumatologije, neurologije, kliničke  radiologije te anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, izabrano iz  je petero. Natječaj za dvije  specijalizacije, iz abdominalne kirurgije i gastroenterologije, ponovit će se u studenome jer se čelnici Opće  bolnice Zadar nisu mogli  odlučiti između prijavljenih  kandidata.

Opterećeni liječnici

Dr. Dario Nakić, ravnatelj  zadarske Opće bolnice, pojašnjava da su srpanjskim  natječajem izabrani specijalizanti iz onkologije i radioterapije, ortopedije i traumatologije, neurologije, kliničke radiologije te anesteziologije, reanimatologije i  intenzivne medicine. Dr. Marija Milišić Ančić dobila je  specijalizaciju iz kliničke radiologije, dr. Biljana Đapić iz  neurologije, dr. Mihaela  Oros iz anestezije, reanimatologije i intenzivne medicine, dr. Sara Bilić iz onkologije i radioterapije i dr.  Damir Karlović iz ortopedije  i traumatologije.

- Tražili smo sedam, a izabrali pet specijalizanata.  Teško je bilo izabrati specijalizanta iz abdominalne  kirurgije i gastroenterologije,  nismo mogli donijeti pravu  odluku pa ćemo ponoviti  natječaj te dvije specijalizacije u studenome. Uz to, u  studenome ćemo raspisati i  natječaj za pet specijalizacija  iz hitne medicine, kaže dr.  Nakić, dodajući da je većina  kandidata koja se javlja na  natječaje za specijalizaciju u  Općoj bolnici Zadar sa zadarskog područja.

Svega je 20 posto specijalizanata, koji rade u zadarskoj Općoj bolnici, iz drugih krajeva Hrvatske. Uz  specijalizante iz drugih  županija za rad u zadarskoj  bolnici zainteresirani su i  državljani iz susjedne Bosne  i Hercegovine. No 80 posto  specijalizanata je iz Zadra,  odnosno Zadarske županije.

Nema zapošljavanja

- Ako ćemo govoriti  općenito, Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika. To  je činjenica s kojom se Hrvatska nosi godinama. Što se  tiče Zadra, odnosno zadarske Opće bolnice, mi za sada  ne osjećamo taj problem, liječnika imamo dovoljno. Istina je da su liječnici maksimalno opterećeni, no uz  dobru organizaciju, uspješno odrađujemo sav posao, govori dr. Nakić, dodajući da bi zasigurno bilo lakše  raditi da je više liječnika, no  zbog financijskih razloga zadarska bolnica ne može podnijeti nova zapošljavanja.

Dr. Nakić ističe da prostora za nova zapošljavanja  ima, no to sa sobom donosi  nove financijske izdatke. U  ovome trenutku o tome zadarska Opća bolnica može  samo sanjati.

Govoreći općenito o specijalizacijama, dr. Nakić navodi da je interesa sve manje  jer zanimanje liječnika više  nije atraktivno kao prije.

- Studij medicine zahtijeva  velika odricanja, a nakon završetka liječnike još čeka puno posla da bi mogli samostalno raditi. Iz tog razloga  sve manje se mladih ljudi  odlučuje za studij medicine,  što rezultira kroničnim nedostatkom liječnika u Hrvatskoj. Zadar je atraktivna sredina, pa još ne osjećamo taj  problem. Uz domaće kadrove, na specijalizaciju u Zadar  rado dolaze i liječnici iz drugih krajeva Hrvatske, tako da  nemamo problema sa specijalizantima. U manjim sredinama, koje nisu perspektivne ni atraktivne kao Zadar  i Zadarska županija, teško je  pronaći prave kandidate za  specijalizaciju, zaključuje dr.  Nakić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika nova
Porodica Ikanović doživjela neugodno iskustvo u Zadru: Za dan u bolnici platili 1.100 eura