Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru stotinjak, u Salima 35 ticanja kruzera

29.08.2011. 22:00
U Zadru stotinjak, u Salima 35 ticanja kruzera


Među najavljenim kruzerima u 2012. godini bit će i Zadranima poznati kruzer “Crystal Serenity” koji je, sjećamo se, uveličao proslavu otvaranja novoga zadarskog pristaništa za kruzere još 2005. godine


Jučerašnjim posjetom velikog kruzera imena “Silver Spirit” koji plovi  pod zastavom Bahama, završili su kolovoški dolasci  kruzerskih gostiju u Zadar.  “Silver Spiritu” je ovo treće  uplovljavanje u zadarsku luku, a inače u cijelome kolovozu u Zadar je pristiglo  samo pet kruzera. No u rujnu će ih biti nešto više, a u  listopadu, koji je uz svibanj  ove godine i najjači po dolascima velikih plovećih hotela, ukupno će ih stići dvanaest. Tako s dolaskom jeseni zapravo i raste broj dolazaka kruzera.
– U ovoj godini na popisu  kruzera bit će ukupno stotinjak dolazaka u Zadar i 35  dolazaka u Sali. Naime, tri  kruzera ‘Seabourn Spirit’,  ‘Seabourn Odyssey’ i ‘Seabourn Quest’ luke pripadnosti Nassau Bahami, ovoga  su ljeta posjećivala Sali više  nego Zadar. Broj njihovih  posjeta Salima je doista impresivan, premda ti kruzeri  koji spadaju u veće brodove  nemaju i tako veliki broj putnika. Po 400, odnosno jedan  prima tek 220 putnika. Zadar će u listopadu imati ponovnu priliku vidjeti neobičan kruzer, ‘The World’, jedinstven po izgledu i sadržaju. Riječ je o plovećoj  stambenoj zgradi s apartmanima u kojima njihovi vlasnici i žive najveći dio godine  i plove svijetom. Taj brod je  već jednom prije dva ljeta bio  u Zadru, saznajemo od  Đonija Štambuka iz Lučke  uprave Zadar.
Također u Lučkoj upravi  Zadar već imaju programe  dolazaka kruzera za iduću  godinu, ali čak i za 2013.  godinu. Bit će to godina sa  znatnim brojem putnika, jer  će s manje najavljenih plovila stići veći broj gostiju  nego iduće 2012. godine.  Među najavljenim kruzerima u 2012. godini bit će i  Zadranima poznati kruzer  “Crystal Serenity”, koji je,  sjećamo se, uveličao proslavu otvaranja novoga zadarskog pristaništa za kruzere još 2005. godine. Radi  se o luksuznom plovilu koje  prima oko 1.000 putnika koje opslužuje 635 članova posade. Dug je 251 metar i ima  brojne sadržaje koje zahtijeva današnji moderni putnik i moderna ponuda svjetskih putničkih agencija. Izdvojimo također još jedan  zanimljiv kruzer koji će se  naći među onima što će doploviti iduće godine. Bit će to  “Aida Aura” koji plovi pod  talijanskom zastavom, dug  205 metara, a prima čak  1.600 putnika. Taj će brod  prema rasporedu čak sedam  puta ticati Zadar na svojim  plovidbama po Jadranu.  Sjećamo se da je jednom trebao doći i ove godine, ali je  njegov dolazak bio otkazan.
Ove godine za dvadesetak  ticanja povećan je prvotni  popis dolazaka kruzera u  Zadar i poprilično je povećan ukupan broj putnika u  odnosu na lanjsku godinu.  No pravi podaci će se znati  na kraju godine.