Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Glazbeni zadaci na temu zdravog života

Autor: Jelica Farkaš

29.08.2012. 22:00
Glazbeni zadaci na temu zdravog života


I ove su godine odobrena sredstva od 15.000 eura, što je omogućilo da se skupina od 28 mladih iz četiri europske zemlje okupi po treći put na susretu u Biogradu na Moru. I ove godine “Music culture 3” okuplja profesionalne i amaterske glazbenike


Udruga za razvoj zajednice Biograd na Moru nositelj je projekta “Music culture 3”. Ovaj projekt financirala je Agencija za mobilnost iz programa “Mladi na djelu” Europske Unije. Njega su na konferenciji za medije u biogradskoj Gradskoj vijećnici predstavili predsjednik udruge Ivan Čupić i voditeljica projekta Lucija Oštrić, a skupu je nazočio i biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer, koji je uime Grada pozdravio sve sudionike.
Projekt je, kako je ovom prilikom rečeno, proveden prvi put prije tri godine te se u međuvremenu pokazao kao zanimljiv i koristan, čiju kvalitetu je prepoznala i Europska Unija. Slijedom toga iz spomenutog programa i ove su godine odobrena sredstva od 15.000 eura, što je omogućilo da se skupina od 28 mladih iz četiri europske zemlje okupi po treći put na susretu u Biogradu na Moru. I ove godine “Music culture 3” okuplja profesionalne i amaterske glazbenike iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Portugala. Iz svake zemlje stiglo je sedam sudionika, a uz muziciranje poseban naglasak je na druženju, razmjeni iskustava, interkulturalnoj razmjeni te razvijanju osjećaja pripadnosti europskom građanstvu, naglašeno je uz ostalo u biogradskoj vijećnici.
 Mladi glazbenici smješteni su u kampu “Sveti Dominik”, a tijekom boravka od deset dana za njih je upriličen radni i zabavni dio programa. U prvom radnom dijelu glazbenici su podijeljeni u četiri miješane skupine, što ovisi o stupnju njihovog glazbenog obrazovanja i podrijetlu kako bi svi bili ravnomjerno zastupljeni. Dodijeljeni su im glazbeni zadaci, a ove godine tema je “Zdrav način života”. Uz rad na projektu gosti su imali prilike na prigodnim izletima upoznati grad Biograd, okolicu te zaleđe, Park prirode Vransko jezero i slično. U sklopu programa svaka glazbena skupina dužna je napraviti do pet novih glazbenih uradaka, a sve to trebalo bi se promovirati i predstaviti javnosti na dva završna koncerta. Jedan od koncerata održava se danas 30. kolovoza u Banju na Pašmanu, a drugi sutra u petak 31. kolovoza na biogradskoj rivi. Kako su oba koncerta na otvorenom, bit će to prilika da se osim pjesama njihovih autora i izvođača predstavi i program “Mladi na djelu”, odnosno “Music Culture 3”, njihovi ciljevi, postignuća i daljnji planovi. Bit će prikazan i video koji su sami sudionici snimali za vrijeme realizacije ovog projekta u Biogradu. Valja kazati da su uz nositelja projekta biogradsku Udrugu za razvoj zajednice, partneri na projektu i Mladinski center Dravinjske doline iz Slovenije, Plusko-youth organization iz Slovačke te Experimentaculo Culture iz Portugala.