Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Godišnje se prijavi i dvije tisuće nuspojava na lijekove

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

29.08.2012. 22:00
Godišnje se prijavi i dvije tisuće nuspojava na lijekove


Pacijenti odsad svaku sumnju u nuspojavu lijeka, bio to osip, lupanje srca, vrtoglavica, mučnina ili neka teža nuspojava, mogu prijaviti putem interneta na internetskim stranicama HALMED-a (www.halmed.hr)


Od ukupno 1.322 prijava nuspojava na lijekove, koliko ih je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) evidentirala tijekom 2010. godine, samo sedam slučajeva nuspojava prijavili su sami pacijenti. Ovakva praksa (ne) prijavljivanja nuspojava od strane pacijenata postaje prošlost, jer je Agencija ovog tjedna, prva u svijetu, započela s korištenjem aplikacije Uppsala Monitoring Centra, suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji vodi Svjetsku bazu nuspojava. Pacijenti odsad svaku sumnju u nuspojavu lijeka, bio to osip, lupanje srca, vrtoglavica, mučnina ili neka teža nuspojava, mogu prijaviti putem interneta. Aplikacija kojom se to omogućilo dostupna je na internetskim stranicama HALMED-a (www.halmed.hr) u dijelu Za pacijente/On-line prijava sumnje na nuspojavu. Već u prva dva dana primjene nove aplikacije, svoje je sumnje u nuspojave lijekova prijavilo deset pacijenata.
Ocjena sigurnosti
HALMED je u ožujku ove godine u Nizozemskoj izabran u uži krug od nekoliko zemalja koje će prve imati priliku testirati i implementirati aplikaciju Uppsala Monitoring Centra (UMC) za on-line prijavljivanje sumnji na nuspojave od strane pacijenata. Ovog tjedna iz UMC-a je stigla potvrda da je upravo hrvatska agencija za lijekova prva završila s implementacijom aplikacije UMC-a i počela je koristiti.
– Ponosni smo na ovaj uspjeh i pozivamo sve korisnike lijeka koji sumnjaju da su iskusili nuspojavu na lijek da je prijave HALMED-u – poručila je ravnateljica HALMED-a Viola Macolić Šarinić, zadovoljna time što je Hrvatska time smještena u sam europski i svjetski vrh u praćenju nuspojava.
U HALMED-u ističu kako im je cilj zaštititi javno zdravlje, a hrvatskim pacijentima osigurati sigurne, djelotvorne i kvalitetne lijekove. U tu svrhu Agencija kontinuirano ocjenjuje sigurnost lijekova i nakon njihova stavljanja na tržište, pri čemu su prijave sumnji na nuspojave dragocjen izvor informacija.
Otkrivaju neočekivano
Iskustva su pokazala da pacijenti nekada brže prepoznaju povezanost nuspojave s primjenom lijeka nego liječnici, pa je u svijetu bilo više slučajeva da su neočekivane nuspojave otkrili upravo pacijenti, dok liječnici nisu posumnjali da bi one mogle biti povezane s primjenom lijeka. Pacijentima se međutim i dalje preporučuje da o svim sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva obavijeste i svog liječnika ili ljekarnika, kako bi dobili upute o tome kako dalje postupati s propisanom terapijom.
Prema podacima HALMED-a, godišnje se u prosjeku prijavi između jedne i dvije tisuće nuspojava lijekova. Posljednje izvješće iz 2010. godine kaže da su u Hrvatskoj prijavljene 1.322 nuspojave, od čega je bilo 983 nuspojava lijekova, 331 nuspojava cjepiva, pet nuspojava na dodatke prehrani, tri na medicinske proizvode, a 16 se prijava odnosilo na sumnje na ozbiljne i neočekivane nuspojave iz kliničkih studija koje se provode u Hrvatskoj. Za 23 nuspojave sumnja se da su izazvale smrt pacijenata, 161 je bio hospitaliziran, a kod 44 su nuspojave bile teške i ugrozile život pacijenta.