Hrvatski liječnici bili su pioniri maksilofacijalne kirurgije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
turisti_avanturisti_1
Mario PADELIN

U Klubu Novinarskoga doma u Zagrebu u Perkovčevoj danas će se održati konferencija za novinare vezana uz EU kongres koji će se održati u Dubrovniku. Na konferenciji za tisak predstavit će se domaćin kongresa prof. dr. Mišo Virag, predsjednik 21. Kongresa EACMFS društva. Uz njega bit će nazočni i prof. dr. Naranđa Aljinović Ratković, predsjednica Znanstvenog odbora, Dr. Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika.

Mjesto održavanja Kongresa je Dubrovnik, gdje će se u Kongresnom centru hotela Valamar, od 11. do 15. rujna, ugostiti više od 1.500 sudionika na 21. Europskom kongresu Europskog Društva za maksilofacijalnu kirurgiju. Na kongresu će u četiri dana svoja predavanja održati najpoznatiji svjetski poznati stručnjaci iz svijeta u ovoj grani medicine, a mjesta su rezervirana i za stručnjake iz drugih područja medicine koja se poput plastičnih kirurga, otorinolaringolozi, oralni kirurzi, ali i stomatolozi koji se bave ugradnjom implantata.

Saniranje ratnih ozljeda

Evo što o važnom skupu i toj djelatnosti kaže predsjednik prof. Mišo Virag jedan od najpoznatijih hrvatskih kirurga s Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta, Klinička bolnica Dubrava, koji je na tu dužnost izabran prije dvije godine.

- Europsko društvo postoji 40 godina, osnovano je tek 1970., pa se može reći da je struka relativno mlada. Počela se razvijati između dva svjetska rata, posebno kao kirurgija ratnih ozljeda - ističe prof. Virag.

Upravo Zagrebačka škola maksilofacijalne kirurgije pripada pionirima, jer se za razliku od ostatka Europe na tom području u nas ozbiljno počelo raditi još 30-ih godina, a hrvatsko Društvo osnovano je prije europskog. Ovo je prvi put da je jedan ovakav kongres stigao u istočniji dio Europe, nakon Ljubljane koja je sudionike ugostila daleke 1972. godine.

Viragu je kao novoizabranom predsjedniku hrvatskog društva pripala čast organizirati ovaj veliki događaj, a u Dubrovniku na svu sreću postoje kapaciteti i kongresni centri koji omogućuju da se istovremeno u nekoliko dvorana odvijaju tečajevi i predavanja za više stotina uzvanika.

 Dolazi i slavni Devauchelle

O važnosti kongresa svjedoči i činjenica da u Dubrovnik dolazi i jedan od članova tima francuski liječnik Bernarda Devauchellea koji je 2007. godine izveo prvu transplantaciju lica na svijetu. Na kongresu će se govoriti i o metodi produžavanja kostiju koja je najprije krenula u Rusiji prije 40 godina produljivanjem kostiju nogu, a kasnije se počela primjenjivati i na kosti lica. Puno će se govoriti i o mikrokirurgiji, a Kongresu prethode i radionice na kojima će proizvođači opreme prikazati najnovija dostignuća iz toga područja.

Za hrvatske maksilofacijalne kirurge i sve ostale stručnjake koji se bave kirurgijom glave i vrata ovo je jedinstveni događaj, gdje će imati mogućnost učenja i razmjene mišljenja s poznatima ekspertima i kolegama iz drugih zemalja, a to je i velika prilika da naši kolege iz cijelog svijeta upoznaju ljepote našeg Dubrovnika i Hrvatske.

Tijekom 21. Kongresa EACMFS bit će prezentirano gotovo 500 usmenih izlaganja iz cijeloga svijeta. Pozvani su najčuveniji svjetski predavači: iz Sjedinjenih Američkih Država: Ian Jackson, doajen plastične kirurgije glave i vrata, Henry Kawamoto iz Los Angelesa, svjetski stručnjak za kranio-maksilofacijalnu kirurgiju, Jatin Shah, jedan od najvećih svjetskih onkoloških kirurga za tumore glave i vrata iz čuvene Memoral Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku, James Brown, čuveni rekonstrukcijski kirurg iz Velike Britanije, Edward Ellis, najsvestraniji američki maksilofacijalni kirurg iz Dallasa, Luigi C. Clauser, jedan od najpoznatijih maksilofacijalnih kirurga Italije i Raphi Nagler, onkološki stručnjak iz Izraela. Tijekom kongresa će se održati i sjednice pozvanih predavanja gostujućih društava.

Mlada kirurška grana

Maksilofacijalna kirurgija je mlada kirurška grana nastala tijekom Prvog svjetskog rata, a prvi centri ove specijalnosti u svijetu spominju se 1915. Premda se razvila iz potrebe za zbrinjavanjem ratnih ozljeda glave i vrata, tijekom stoljeća razvoja djelatnost maksilofacijalne kirurgije obuhvatila je veći dio kirurgije glave vrata: prirođene malformacije (rascjepe, sindromske malformacije čeljusti lica itd.), stečene i prirođene deformitete mekih tkiva i kostiju lica, tumorske bolesti orofacijalnog područja, upalne kirurške bolesti glave i vrata i danas najatraktivniji dio - plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata, koja subspecijalnost maksilofacijalne kirurgije.

U Hrvatskoj je Društvo za maksilofacijalnu i plastičnu kirurgiju osnovano već 1954.g u sklopu Hrvatskog liječničkog zbora. Osnivanjem sličnih društava u Europi ukazala se potreba za ujednjenom krovnom organizacijom te je 1970.g. osnovano Europsko društvo za kranio-maksilofacijalnu kirurgiju, a prvi kongres društva je organiziran u Ljubljani 1972.

Europsko društvo za kranio-maksilofacijalnu kirurgiju je znanstveno liječničko udruženje koje danas uključuje 39 europskih društava i brojne članove, kirurge iz cijeloga svijeta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno