Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jedrilica vozila brzinom od četiri čvora, a Horvatinčić 26!

Autor: Hina (H)

29.08.2012. 22:00
Jedrilica vozila brzinom od četiri čvora, a Horvatinčić 26!


Na Županijskom sudu u Šibeniku jučer je svjedočilo još šest svjedoka u postupku protiv zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića, optuženog da je 16. kolovoza 2011. godine kod Primoštena skrivio pomorsku nesreću i smrt dvoje talijanskih nautičara, supružnika Francesca Salpietra (63) i Marielle Patella.
Pomorski policajac Ante Kulušić koji je na mjesto nesreće stigao odmah nakon zaprimljene dojave, kazao je kako su oštećenja na jedrilici talijanskih nautičara, na koju je Horvatinčić naletio svojim gliserom, bila vidljiva s prednje strane.
U brod je ušlo puno mora te je prednjim dijelom bio nagnut u more, zbog čega se moglo pristupiti samo na krmu, dodao je. Policajac Kulušić je posvjedočio kako je kantom izbacivao more dok nije stigla pumpa.
Željko Prebanda, također policajac koji je došao do Horvatinčićeva glisera, kazao je kako je pitao zagrebačkog poduzetnika ima li ozlijeđenih.
Horvatinčić, koji je u tom trenutku bio u društvu jedne muške osobe, odgovorio mu je da na gliseru nije ozlijeđen nitko, no kako na drugom brodu ima ozlijeđenih.
Jedrilica je, posvjedočio je Prebanda, bila kilometar od glisera, pored otočića Barilac. Na njoj su bila vidljiva oštećenja s lijeve strane, a poginule osobe nisu bile kod jedrilice. Naime, tijela talijanskog bračnom para struja je odnijela prema Zečevu gdje su i pronađena u moru, rekao je Prebanda.
Policajac Marko Cigić koji je također jučer svjedočio, nakon nesreće bio je na jedrilici poginulih Talijana kako bi preko dokumenata doznao koliko je ljudi bilo na brodu, no nije uspio pronaći nikakve identifikacijske dokumente. Prisjetio se kako je na krmi jedrilice bilo sve zgaženo i polomljeno, kao ‘da je nešto prošlo kroz brod’, a bio je slomljen i jarbol, kazao je.
I on je rekao da tijela nije bilo na brodu, pa ih je s kolegam otišao potražiti. Tijela poginulih su tražili više od sat vremena, da bi na koncu tijelo žene pronašla Lučka kapetanija, a muškarca su pronašle kolege s drugog policijskog broda, posvjedočio je Cigić.
Najvažnije je jučer bilo svjedočenje koordinatora nadgledanja i kontroliranja pomorskog prometa u Splitu Ivana Pavušića, koji je kazao kako je radarski sustav evidentirao položaj i brzine jedrilice na kojoj su bili poginuli Talijani, ali i Horvatinčićeva glisera.
Vodeći se podatcima koje je očitao radar, Pavušić je posvjedočio kako je jedrilica vozila brzinom od samo četiri čvora, a Horvatinčić brzinom od 26 čvorova.
Suđenje se nastavlja 4. rujna.