Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jovanović odmah krenuo u odmazdu!

Autor: Ivana Burica

29.08.2012. 22:00
Jovanović odmah krenuo u odmazdu!

Foto: Adam VIDAS



Što se ministra Jovanovića tiče mogu samo reći da je naše razočarenje golemo. Kad je Vlada donosila najnovije mjere ne samo da ga se u pregovorima nije čulo, već je i podigao ruku kad se glasovalo o smanjenju plaća. Barem da je ostao suzdržan, govori Bilan


Pravi udar Vladinih mjera prosvjetari će osjetiti tek na plaćama za rujan, rekao je Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, komentirajući situaciju oko smanjenja plaća za srpanj, najavu tužbe i izjavu ministra Jovanovića da je do smanjenja plaća došlo samo pogreškom računovodstava škola.
Bilan nas informira i da će se u organizaciji Matice hrvatskih sindikata u velikoj dvorani Gornjeg kampusa 6. rujna u 18 sati održati veliki regionalni sindikalni skup na kojemu će biti nazočni četvero sindikalnih vođa. Prije toga, u četvrtak, odnosno danas četvero sindikalnih vođa iz Matice – Vilim Ribić, Branimir Mihalinec, Zvonko Laktašić i Anica Prašnjak sastaju se s predsjednikom Ivom Josipovićem.
Pravi udar u listopadu
– Što se ministra Jovanovića tiče mogu samo reći da je naše razočaranje golemo. Kad je Vlada donosila najnovije mjere ne samo da ga se u pregovorima nije čulo, već je i podigao ruku kad se glasovalo o smanjenju plaća. Barem da je ostao suzdržan! Vlada zajedno s Jovanovićem pritom nije čekala rezultate referenduma, već se odmah krenulo u odmazdu, govori Bilan te najavljuje da će referendum među članovima sindikata unatoč svemu biti proveden i to od 11. do 13. rujna.
Bilan Jovanovićevu izjavu da su plaće umanjene pogreškom računovdstava naziva smiješnom.
Umanjenje se ne odnosi na dane godišnjeg odmora, pojašnjava Bilan, jer se za taj period zaposleniku isplaćivala naknada plaće u visini njegove prosječne mjesečne plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca.
– Smanjenje plaće se odnosi na dane kad zaposlenici nisu bili na godišnjem odmoru, pa će pravi udar Vladinih mjera prosvjetari osjetiti kad im u listopadu stignu plaće za rujan. I to najviše profesori savjetnici pred mirovinom kojima će mjesečna netto primanja biti i do 700 kuna manja nego dosad, rekao je Bilan.
On pojašnjava da nije moguće, a kako su javljali pojedini mediji, da su neki prosvjetni djelatnici za srpanj dobili 800 kuna manje plaće. Moguće je jedino, kaže, ako je riječ o brutto iznosima plaća.
Nelegalno smanjenje plaća za srpanj
Sporno je i to što su zapravo nelagalno smanjene već plaće za srpanj.
Naime, u dopisu koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 27. srpnja ove godine poslalo svim srednjim i osnovnim školama te učeničkim domovima stoji:
“Također od 1. kolovoza 2012. godine neće se isplaćivati uvećanje koeficijenata složenosti poslova ovisno o godinama staža propisano Uredbom o raspodjeli dodatnih sredstava za plaće učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu u 2003. i 2004. godini, a temljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 19. srpnja 2012. godine.”.
– Iz računovdstva škole u kojoj radim dobio sam obavijest da je na print listama plaća za srpanj koeficijent sa 1.31 svima smanjen na 1.25. Matica sindikata planira pokretanje masovnih tužbi što će rezulturati potpunom zatrpanošću pravosudnog sustava. Vladu će to koštati višestruko nego da prosvjetarima vrati novac, zaključuje Jere Bilan.