Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obiteljsko okupljanje za kraj zadarske filmske čarolije

Autor: Valentina Pletikosić

29.08.2012. 22:00
Obiteljsko okupljanje  za kraj zadarske filmske čarolije


Večeras u 20.45 sati započinje ceremonija zatvaranja 3. Avvantura Festivala Filmforum Zadar, tijekom kojeg su ljubitelji filmske umjetnosti mogli pogledati više od 80 projekcija dugometražnih, kratkih, eksperimentalnih te studentskih filmova, sudjelovati  na masterclass radionicama i okruglim stolovima koje su održali  stručnjaci iz filmske industrije i onih djelatnosti koje su u uskoj vezi s  filmašima.
Uz nekoliko  hrvatskih premijera,  uključujući pobjednike  prestižnih Cannesa i Venecije, poput dirljive  “Ljubavi” i vrhunski  uprizorenog “Fausta”,  zatim klasika europske kinematografije, mogli smo uživati i u vrhunskim  ostvarenjima mladih autora koji su publiku oduševili filmovima poput “Baikonoura” ili “Combat Girls”, te filmovima prikazanima u programu “1st and  2nd Film”.
Usprkos svim teškoćama,  ponajviše onima financijske prirode,  organizatori su i ovaj put odradili sjajan  posao. Od festivala se opraštamo francuskim filmom “Le Skylab”, redateljice,  scenaristice i glumice Julie Delpy. Ova  mlada žena i vrlo osebujna umjetnica  koja se dokazala i kao likovna i glazbena umjetnica, svoje obožavatelje ni  ovaj put neće razočarati, jer “Le Skylab”  je prekrasna mješavina drame i komedije o obiteljskom okupljanju u francuskoj pokrajini Bretanji u ljeto 1979.  godine.
Monogobrojna rodbina okuplja  se tih ljetnih praznika kako bi proslavila  67. rođendan svoje bake i majke Amendine, a sve to na vrlo živopisan način,  priča nam tada desetogodišnja Albertine. Ulaz na projekciju je besplatan uz  ulaznice koje možete preuzeti od 18.00  sati (maksimalno dvije po osobi) u festivalskom šatoru na Forumu, a početak  projekcije je u 21.00 sat.