Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ugrožena Ježićeva optužba Sanadera?

Autor: Boris Pavelić

29.08.2012. 22:00
Ugrožena Ježićeva optužba Sanadera?

Foto: FaH



Ako Stefan Hulimann, direktor švicarske tvrtke Xenoplast neće doći svjedočiti, ostat će upitna tvrdnja Roberta Ježića kako je pet milijuna eura MOL-ovo mito Sanaderu, a ne novac isplaćen Ježiću


Stefan Hurlimann, direktor švicarske tvrtke Xenoplast na račun koje je uplaćeno pet milijuna eura za koje Robert Ježić tvrdi da su MOL-ovo mito Ivi Sanaderu za Inu, trebao bi danas svjedočiti u nastavku suđenja bivšem premijeru za primanje mita od MOL-a i Hypo banke, koje je 5. srpnja prekinuto radi ljetne stanke.
No ako se ostvare neslužbene medijske najave da Hurlimann neće doći svjedočiti, ostat će u zraku tvrdnja Roberta Ježića kako je tih pet milijuna eura MOL-ovo mito Sanaderu, a ne novac isplaćen Ježiću za lobiranje projekta DružbAdria, što su na suđenju dosad ustvrdili Imre Fazekas i Mihail Gucerijev, zaposlenik i vlasnik tvrtke Hangarn Oil, koja je Xenoplastu isplatila spomenutih pet milijuna eura. U istrazi je Hurlimann potvrdio Ježićeve navode, ali ako taj iskaz ne ponovi u sudnici, ili ako se ne pojavi na suđenju, njegov iskaz iz istrage neće vrijediti kao dokaz. Razvije li se proces u tom smjeru, osnažit će tvrdnje Sanaderove obrane, prema kojima je Robert Ježić lažno optužio Sanadera da bi sebi olakšao položaj “kupujući” naklonost tužiteljstva.
Dosadašnji tok suđenja za Inu otkrio je da je Hrvatska, na temelju promijenjenog dioničkog ugovora Vlade i MOL-a iz 2009. za koji se Sanaderu sudi, posve izgubila upravljačka prava u nacionalnoj naftnoj kompaniji, što je zategnulo odnose Milanovićeve vlade s Mađarskom i potaknulo najave da će vlada tražiti nove pregovore o Ini.
Prema ranije utvrđenom rasporedu, ročište će biti održano u 9,30 u velikoj sudnici Županijskoga suda u Zagrebu, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića. Od ponedjeljka, 3. rujna, kada poslije ljetne stanke počinju i jesenska ročišta na suđenju HDZ-u i Sanaderu za Fimi mediju, ritam suđenja bivšem premijeru vratit će se u predljetnu kolotečinu od četiri tjedno: ponedjeljkom i utorkom Fimi medija, četvrtkom i petkom Hypo banka i Ina. Stručnjaci procjenjuju da bi ovo drugo suđenje moglo biti okončano do kraja godine, a da bi se ono za Fimi mediju moglo bi se protegnuti i na 2014. A to nije sve: Sanadera čeka i treće suđenje, jer se priprema optužnica za prodaju zgrade Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici u Zagrebu.