Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ukida se “ponoćni” trajekt za Preko

Autor: Elza Radulić-Toman

29.08.2012. 22:00
Ukida se “ponoćni” trajekt za Preko

Foto: Vedran SITNICA



Od ponedjeljka ne plovi trajekt koji polazi iz Zadra u 23.59 sati i iz Preka za Zadar u pola sata iza ponoći. Na ovoj liniji će biti još manjih izmjena te od 3. rujna nedjeljom i blagdanom iz Zadra neće isplovljivati trajekti u 8.30, 10.30 i 11.15 sati


U subotu 1. rujna dolazi do manjih promjena i na pomorskim linijama između Zadra i njegovih otoka. Premda je još na snazi tzv. ljetni plovidbeni red koji traje do kraja rujna, izmjene nastaju po uobičajenoj proceduri jer s krajem kolovoza prolazi i glavna turistička sezona, pa će, računa se, biti i ponešto manje putnika. Tako će se od ponedjeljka 3. rujna ukinuti jedna plovidba između Zadra i Preka.
Bit će to onaj zadnji, kasnonoćni trajekt koji polazi iz Zadra u 23.59 sati, a iz Preka za Zadar u pola sata iza ponoći. Na ovoj liniji će biti još manjih izmjena te od 3. rujna nedjeljom i blagdanom iz Zadra neće isplovljivati trajekti u 8.30, 10.30 i 11.15 sati. Naime, dosad, tijekom “špice” sezone plovili su trajekti i u navedene sate svaki dan, pa i nedjeljom i blagdanima, a odsad će samo radnim danima. Isto tako izmjena će od ponedjeljka biti i na trajektnoj liniji Zadar – Mali Lošinj. Trajekt koji je u srpnju i kolovozu polazio iz luke Gaženice svakodnevno u 9 sati, sada će za Lošinj preko Ista, Oliba, Silbe i Premude polaziti dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Ostale dane u tjednu, osim nedjelje, trajekt “Bartol Kašić” polazit će u 11 sati, ali neće ploviti do Lošinja, već samo do lokalnih otoka.
U Jadroliniji saznajemo da do kraja rujna ostaje sve isto na trajektnim linijama za Iž, odnosno Ravu, za Sali i Zaglav te za Molat i za Brbinj. Isto je i na brzim lokalnim linijama i brodovima ovoga prijevoznika. Ali, “jesenskih” izmjena će od idućega tjedna biti na međunarodnoj liniji Zadar – Ancona.
Naime, od jučer vrijedi novi red plovidbe za trajekt za Anconu koji neće polaziti svaki dan kao dosad, nego samo četiri puta tjedno. Ponedjeljkom, srijedom i petkom polazit će iz zadarske luke u 22 sata navečer, a subotom u podne. Tako su procijenili u Agenciji za obalni linijski promet.
Saznajemo da će jedna izmjena nastupiti u rujnu i na brzobrodskoj liniji između Zadra i Zverinca, preko Rivnja, Sestrunja i Božave. Prijevoznik G&V line je odlučio da se izmijeni satnica samo nedjeljom, pa će već u nedjelju 2. rujna katamaran “Paula” iz Zverinca za Zadar krenuti sat ranije nego dosad. Polazit će iz početne luke u 18, umjesto kao u srpnju i kolovozu u 19 sati, te tako stizati u Zadar jedan sat ranije, malo iza 19 sati. Na odluku je utjecalo skraćivanje dana, tako da putnici i u rujnu dolaze u Zadar još za dnevnoga svjetla.