Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umjetnost traži stalnu edukaciju i ulaganje u sebe

Autor: Krešimir Bukvić

29.08.2013. 22:00
Umjetnost traži stalnu edukaciju i ulaganje u sebe

Foto: Vedran SITNICA



U sklopu petog Monoplaya – jedinoga specijaliziranog hrvatskog festivala suvremenog solo plesa, koji će se u Zadru održati od 1. do 3. rujna, jučer je počela plesna radionica »Praksa i značenje«. Radionicu vodi Saša Božić, kazališni redatelj i dramaturg iz Zagreba. U okviru ove besplatne radionice za sve zainteresirane, polaznici imaju priliku istraživati prakse suvremenog plesa i njihovo smještanje u širi okvir izvedbenih umjetnosti.
– Plesače i glumce ćemo u tri dana radionice podučavati o proizvodnji značenja u suvremenom plesu. Suvremen ples se obično doživljava kao neka apstraktna umjetnost koja gledatelje zadivljuje svojom virtuoznošću. U zadnje vrijeme suvremen ples je postao jako zahtjevan, posebice pojavom dramaturga. Stoga će sudionici radionice imati prilike upoznati se s načinima osmišljavanja značenja, komuniciranja s gledateljima i slično. Koliko vidim došli su mladi ljudi koji tek ulaze u ples kao i profesionalni plesači. Smatram da je konstantna edukacija u umjetnosti nužna, a kako mi ovdje na radionici imamo i početnike kao i afirmirane plesače, kroz komparaciju njihovih iskustava i jedni i drugi imaju priliku puno dobiti, naglasio je Božić.
Saša Božić, kao dramaturg u polju suvremenog plesa surađuje s nizom europskih koreografa – Dalije Acin, Isabelle Schad, Simonne Aughterlony i Francesco Scavetta. U Hrvatskoj je radio na brojnim produkcijama Zagrebačkog plesnog ansambla, Studija za suvremeni ples, s koreografima – Ksenija Zec, Snježana Abramović, Barbare Matijević, Petre Hrašćanec… Asistent je na Odsjeku scenskog pokreta Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.