Najveći problem Novigrada je depopulacija

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Općina Novigrad poznata je po svojoj agilnosti u svezi komunalnih projekata kako na razini države tako i onih koji su u EU „ponudi". No okosnica razvoja trebale bi postati dvije gospodarske zone. Riječ je o gospodarskoj zoni N1 površine 1,1 ha koja se prostire od pogona nekadašnjeg Kondala do mjesnog groblja. N2 zona bi se prostirala na površini 4 ha, uz samu županijsku cestu prema Pridragi. U ovoj zoni, zemljište je većinom u privatnom vlasništvu, ali se ne očekuje da će otkupna cijena, budući da je riječ o šikari i kamenjaru, biti veća od 15 ili 20 eura za metar četvorni. No vrlo je zanimljiva izjava općinskog načelnika Jose Klapana o tome kakve bi investitore općinari željeli u toj zoni.

- Najviše bi voljeli kad bi se u ovim zonama ostvarivali programi koji pretežno zapošljavaju žensku radnu snagu. Depopulacija ovog prostora je naš veliki problem, najviše zbog toga što žene ne mogu naći posao. U tom smjeru nekadašnji Kondal se pokazao dobrim projektom. Također imamo konstantne upite potencijalnih investitora, a uskoro bi pripremili natječaj za komunalno opremanje tih poduzetničkih zona. Ne bi imali ništa protiv greenfield investicija, a općina će svim potencijalnim investitorima maksimalno izaći u susret glede komunalnih naknada i doprinosa, kaže Klapan.

Pridragi mrtvačnica, Paljuvu vodovod

No do dolaska investitora, općina se okreće EU fondovima. Nominirat će se projekti rekonstrukcije Doma kulture u Nvigradu, spoj hotela i autokampa s postojećim sustavom odvodnje te izgradnje 4. faze sustava odvodnje Crnopalj za kojeg postoji već građevinska dozvola. U Pridragi bi se nominirao projekt izgradnje tzv. javne zgrade. Zapravo riječ je o objektu uz mjesno groblje u kojem bi se smjestila mrtvačnica što je usklađeno s postojećim detaljnim planom uređenja. U Paljuvu je pak najaktualniji vodovod vrijedan 4 milijuna kuna za kojeg je ishođena građevinska dozvola. Također i put prema novom naselju Nazret koji je u pripremi za nominaciju.

Kad je riječ o izgradnji dvaju reciklažnih dvorišta, Klapan kaže da je tu stvar malo zapela. Jedno reciklažno dvorište bilo bi za komunalni, a drugo za građevinski otpad, ali je zapelo oko državnog zemljišta. Klapan dodaje još jedan od paradoksa s kojima se susreću manje - više sve ambiciozne općine u Hrvatskoj.

Problem nije priprema projekta, nego sufinanciranje

- Priprema i nominacija projekata su nam najmanji problem. Međutim, mi smo do ožujka ove godine dogovorili više projekata nego što ih možemo sufinancirati jer izvorni općinski proračun iznosi svega oko 3 mil. kn. To nam daje prostor od 700 do 800 tisuća kuna za sufinanciranje projekata. No mi se u nominiranju najviše naslanjamo na projekte ruralnog razvoja. Kad ishodimo građevinsku dozvolu, možemo je produžiti na najviše 6 godina. Sad se natječemo u programu za razdoblje od 2014 -2020. ali na nekim projektima već 2-3 godine imamo građevinske dozvole koje prijete da nam isteknu. Željeli bi da te dozvole vrijede barem 6 godina koliko traje natječaj jer u protivnom, moramo raditi novi projekt. Da istina je, možemo i malo „varati" pa otvoriti i zatvoriti gradilište ali o tome neću ni razmišljati. Kod nas se zakoni o građenju stalno mjenjaju i novi projekti se moraju uskladiti s aktualnom regulativom. Ako do slijedeće godine ne realiziramo Dom kulture u Novigradu i 4. fazu odvodnje, priču ćemo morati početi ispočetka, ukazivao je načelnik Klapan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno