Primorski šišmiš spava na Pagu, a objeduje na Paklenici

Slika korisnika admin

Tri su najčešće tvrdnje o šišmišima - da su slijepi, da se zapleću o kosu te da piju krv. I dok ovo prvo dvoje nije istina, ovo treće vrijedi samo za tri vrste šišmiša, no ti su daleko, daleko od Hrvatske - pojasnila je mališanima (i njihovim roditeljima) Norma Fressel na predavanju održanom u sklopu Međunarodne noći šišmiša u Starigradu. Nacionalni park Paklenica ovo obilježavanje održao je u dvorištu Uprave parka, a osim predavanja mnogobrojni mališani imali su prilike sudjelovati i u interaktivnim radionicama, ali i putem uređaja osluškivati šišmiše u nadlijetanju obližnje šume.

Ovo je prvo obilježavanje noći šišmiša u Nacionalnom parku Paklenica. Noć šišmiša se obilježava više od deset godina u Hrvatskoj i svake godine uključuje sve više lokacija. To i je cilj manifestacije - da se na razini Europe populariziraju šišmiši, o kojima mnogi ne znaju puno, pojasnila je Fressel, inače članica Hrvatskog biospeleološkog društva.

Da bi to bilo što uspješnije u subotu navečer se među starigradskim borovima u blizini recepcije NP Paklenica tragalo za šišmišima ultrazvučnim detektorima. I potraga je bila poprilično uspješna. Na frekvenciji od 50 khz 'hvatali' su se šišmiši koji su izlijetali iz šumaraka, a čije glasanje preko uređaja se moglo čuti kao klepetanje krila ptica. Bez, uređaja nije se moglo čuti ništa, budući da ljudsko uho ne čuje tako visoke frekvencije, pojasnila je Fressel. U potrazi su u subotu navečer u Starigradu sudjelovali svi - od najmlađih do najstarijih. Svi oni učili su se kako namještati frekvenciju uređaja, a brojka od pedeset bila je najpovoljnija da se posluša svako glasanje šišmiša - i ono na nižim, i ono na višim frekvencijama.

'Na tapetu' im se našao primorski šišmiš za kojeg se zahvaljujući nedavnim istraživanjima Marine Kipson otkrilo kako spava na Pagu - a objeduje na Paklenici.

Kipson je postavljala na šišmiše radio antene pomoću kojih ih je potom pratila. Preko dana šišmiši su boravili u 'najljućim' paškim škrapama južne strane otoka, zbog čega je autorica istraživanja, kaže Fressel, promijenila značajan broj tenisica. Po noći ovi 'paški šišmiši' sele u lov u Paklenicu gdje imaju dovoljno hrane nakon čega se siti i zadovoljni vraćaju na spavanje u svoje paško utočište.

Manita peć u NP Paklenica uskoro BI trebala postati i „bat friendly". Naime, park je dobio sredstva Ministarstva turizma u visini od 150 tisuća kuna za projekt obnove staze do Manite peći. U sklopu njega biti će izmijenjena i ulazna vrata u pećinu koja su dosad bila napravljena od okomitih rešetki. A šišmišima za ulazak više odgovaraju - vodoravne, kazao je Zlatko Marasović iz NP Paklenica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno