Barić: Otočani se moraju udružiti u zahtjevima prema Vladi

Slika korisnika valentinam
Predsjednik udruge Otočni sabor izlagao na skupu na Braču
Po našem mišljenju u Zakon o otocima trebalo bi uvrstiti rezoluciju o pametnim otocima koju je već izglasao Europski parlament. To bi jako koristilo našim otocima, ali i ruralnim krajevima Hrvatske - rekao je Barić
Marin GOSPIĆ
Denis Barić bio je gost bračkog skupa

 Predsjednik Otočnog sabora, Denis Barić, sudjelovao je na skupu inicijative "Javno je dobro" na otoku Braču na kojemu se raspravljalo o problematici hrvatskih otoka. Na temu "Održivi razvitak - nelogičan koncept bez stanovništva, ili za koga održavamo otoke i obalu" izlagali su brojni gosti, a domaćin je bila udruga Za naš Supetar.

Kao gost skupa o problematici otoka izlagao je i Denis Barić, osvrćući se i na aktualni problem zadarskih otoka - nestašicu vode - zbog koje se načelnik općine Sali nedavno obratio i predsjednici RH i premijeru. No, o odnosu prema otocima kazuje i podatak da se još nitko nije oglasio na njegov apel.

Novi zakoni

Barić kaže kako su ovakvi sastanci upravo stoga potrebni, jer bi se ovako ujedinjeni lakše se izborili snažniji razvoj otoka:

- Zalagao sam se za to da se otočani udruže u svojim zahtjevima i inicijativama prema Vladi, osobito zbog dva zakona koja se upravo donose, a koji su za nas jako važni. Riječ je o Zakonu o otocima i Zakonu o pomorskom dobru i lukama. Na sastanku na Braču iznio sam stavove Otočnog sabora o onome što bi po našem mišljenju trebalo uvrstiti u Zakon o otocima, a to je implementacija europskog zakonodavstva, odnosno rezolucija o pametnim otocima koju je već izglasao Europski parlament. To bi jako koristilo našim otocima, ali i ruralnim krajevima Hrvatske. Prvenstveno je riječ o poreznim olakšicama za otočne gospodarstvenike kojima bi ovo bila velika stimulacija i motiv za ostanak na otoku - kaže Barić.

Predavanje je bilo osobito zanimljivo i zbog glavnog predavača, dr. Stjepan Šterca s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji i inače podržava inicijativu "Javno je dobro", te je na skupu na Braču iznio najnovije podatke vezano za otočnu problematiku.

Depopulacija otoka

- Govorio je o demografskoj depopulaciji i općenito situaciji na otocima, iznoseći i alarmantan podatak kako postoji mogućnost da otoci u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostanu bez vode. Naime, ti su otoci spojeni na Cetinu, a kako je u planu izgradnja termocentrale na Peruči, postoji opasnost da ti otoci potpuno ostanu bez vode. Cetina bi se koristila za hlađenje vode zbog povećanja temperatura, pa smo na ovom skupu morali ukazati i na taj problem. Ovo je prvi ovakav skup i dogovorili smo da ćemo nastaviti s njima diljem Jadrana, organizirajući i javne tribine kako bismo i otočane motivirali da daju svoj doprinos i podrže rad otočnih udruga - pojašnjava Barić.

Na pitanje koliko Vlada uopće uzima u obzir njihove ideje i inicijative, osobito prigodom donošenja novih zakona, predsjednik Otočnog sabora kaže kako je i Vladi u interesu čuti puls naroda, pogotovo otočana koji će im prve ruke najbolje reći u kojem pravcu treba razvijati otoke, te na otočne skupove nekad šalju i svoje predstavnike.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)