Načelnik Vrsi Luka Perinić demantira da je sam sebe imenovao pročelnikom

Slika korisnika valentinam
DVOSTRUKA FUNKCIJA
Donošenje novog pravilnika o unutarnjem redu bilo je neophodno, s obzirom da prethodni nije bio usklađen s važećim propisima, o čemu je Ministarstvo uprave već upozorilo bivšu vlast koja, ipak, po tom pitanju, nije ništa poduzela, kaže Perinić
Branko BOŽIĆ
Luka Perinić, načelnik Vrsi

S elektronske adrese "istina.vrsi" medijima je stigao nepotpisani dopis kojim, navodno nezadovoljni mještani općine Vrsi, izvješćuju javnost o načelniku Luki Periniću koji je "prisvojio općinu Vrsi sebi i svojim poslušnicima" te ga se optužuje da je sebe imenovao v.d. pročelnikom jedinstvenog općinskog odjela.

Perinić je inače najmlađi općinski načelnik u županiji, a na nedavnim lokalnim izborima kao nezavisni kandidat pobijedio je dugogodišnju HDZ-ovu načelnicu Sandru Vukić.

U dopisu nekog tko je očito upućen u rad Općine, potkrijepljenom dokumentacijom koja potvrđuje navode o tome kako je načelnik doista preuzeo i poslove pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela, o načelniku tako stoji:

I načelnik i pročelnik

- Napravio je presedan te je 18. kolovoza 2017. godine sebe imenovao i v.d. pročelnikom. Sada u jednoj osobi imamo načelnika općine Vrsi i v.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela općine Vrsi. Kako ne bi samo ostalo na tome 25. kolovoza 2017. godine on, u svojstvu v.d. pročelnika raspisuje natječaj za zapošljavanje višeg stručnog suradnika u Jedinstveni upravni odjel općine Vrsi. Po Zakonu, zapošljavanje u Jedinstveni upravni odjel djelatnika objavljuje i provodi pročelnik, ali kako bi on tome doskočio sebe je imenovao pročelnikom. Smatramo da je ovo presedan u hrvatskoj politici da jedan dužnosnik, načelnik, obavlja i funkciju v.d. pročelnika i to u istoj instituciji. Smatramo da je u interesu javnosti da se upozna s ovim činjenicama i da svi skupa osudimo samovolju lokalnih šerifa. Ministarstvo uprave i Ured državne uprave nisu ništa poduzeli kako bi taj Pravilnik stavili van snage. Znači, imamo situaciju da načelnik sam sebi daje ovlasti pročelnika, a nitko ništa ne poduzima - stoji u navedenom dopisu.

Novi je pravilnik objavljen 21. kolovoza ove godine i njegovim se člancima Periniću doista omogućuje istodobno obnašanje dužnosti načelnika i pročelnika jer u Pravilniku stoji: "U slučaju upražnjenosti radnog mjesta pročelnika, odnosno u razdoblju duže odsutnosti pročelnika, radi osiguranja nesmetanog rada Jedinstvenog upravnog odjela ili zaštite imovinskih prava i interesa Općine Vrsi, poslove iz djelokruga pročelnika i samoupravnog djelokruga Općine Vrsi do imenovanja pročelnika na temelju natječaja ili vršitelja dužnosti pročelnika privremeno obavlja općinski načelnik u sklopu svojih izvršnih poslova i zadaća".

Odgovarajući na optužbe kako je prisvojio mjesto pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela, načelnik Perinić pak kaže kako ovaj Pravilnik, za razliku od prethodnog, uporište ima u zakonu.

Stari pravilnik neusklađen s propisima

- Donošenje novog pravilnika o unutarnjem redu bilo je neophodno, s obzirom da prethodni nije bio usklađen sa važećim propisima, o čemu je Ministarstvo uprave već upozorilo bivšu vlast koja, ipak, po tom pitanju, nije ništa poduzela. Posebno napominjem kako je u sada bivšem Pravilniku o unutarnjem redu, za određena radna mjesta predviđen manji broj godina potrebnog radnog iskustva pa čak i niža stručna sprema od standardnih mjerila predviđenih Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u u lokalnoj i područnoj samoupravi - kaže Perinić, dodajući:

- Kako bi se u budućnosti izbjegao mogući problem s kojim sam se susreo prilikom preuzimanja brige o općini, odnosno činjenice da radi dužeg odsustva pročelnika Jedinstveni upravni odjel bude spriječen u redovnom obavljanju svojih zadaća, a vodeći se primjerom ostalih općina i njihovih pravilnika o unutarnjem redu, definiran je postupak u slučaju odsustva pročelnika te je, kao krajnja opcija, omogućeno da ga zamjenjuje načelnik, ali samo radi osiguravanja nesmetanog rada Jedinstvenog upravnog odjela ili zaštite imovinskih prava i interesa općine, a što je i dužnost načelnika propisana zakonom - zaključio je Perinić.

Svi otišli na godišnji, načelnik ostao raditi sam

Načelnik Vrsi pojašnjava zašto se već danima nitko ne javlja na broj Općine, te demantira gašenje internetske stranice Općine:

- Zbog situacije koju je uzrokovala prethodna vlast, odnosno činjenice da je općina kroz prethodno razdoblje bila "paralizirana" jer su svi djelatnici bili na godišnjem odmoru u trajanju od preko dva mjeseca, moram osobno odgovarati na pozive, kako one upućena na fiksni broj, tako i one upućene na službeni mobitel, primati stranke, te osiguravati normalno funkcioniranje općine. Navodi da je internetska stanica Općine Vrsi ugašena nisu točni jer ukoliko otvorite https://www.vrsi.hr/ ista će vam se prikazati. Nažalost, preglednik Google, iz dosada neutvrđenoga razloga, ne prikazuje navedenu internetsku stranicu. Navedeni problem je pravovremeno otkriven te ga pokušavamo riješiti - kaže Perinić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (5 glasova)