Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

FOTOGALERIJA: Dikljani prosvjedovali zbog izvlaštenja privatnog zemljišta radi izgradnje trafostanice za apartmane!

30.08.2018. 19:55
FOTOGALERIJA: Dikljani prosvjedovali zbog izvlaštenja privatnog  zemljišta radi izgradnje trafostanice za  apartmane!


Upravo kako su nedavno i najavili, 30-ak mještana zone  Suha u Diklu,  prosvjedovali su protiv izgradnje trafostanice izvlaštenjem zemljišta na privatnoj parceli u Ulici Ive Tijardovića 1. koja  je u vlasništvu bračnog para Višnjice Vrselje i Christiana Baechlea i to  za vrijeme očevida koji su tamo provodili djelatnici Ureda državne  uprave, sudski vještak te predstavnici HEP-a kao investitora. Iz Ureda  državne uprave izlazak na teren radi očevida zbog postupka osiguranja  dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina oznake čest. zem. 1223/1 i  1223/3 su unaprijed najavili, no vlasnici, Višnjica Vrselja i njezin suprug  Christian Baechle, njemački državljanin, nisu im dozvolili ulazak na  svoj teren pa su izmjeru obavili uz međni zid između njihova zemljišta  i susjedne parcele od cca 1500 metara četvornih s jasno istaknutom tablom "Prodaje se".
– Trafostanica bi trebala imati oko 80 kvadrata, od čega bi pet bilo na  terenu mog susjeda, a 75 na mom terenu. Nisam ih pustila na moj posjed jer je to moje vlasništvo, moja nekretnina koju sam kupila i ne  želim ju prodati za gradnju trafostanice koja je za potrebe investitora u  apartmane koje su tu u susjedstvu izgradili poduzetnici Anton Dedaj i  zagrebačka tvrtka Fer gradnja. Dedaj je izgradio šest objekata, a Fer  gradnja ovu jednu zgradu i u planu im je gradnja još jedne. Ovo tu je obiteljska kuća od moje djece. Ne dam! – boreći se sa  suzama rekla je Višnjica Vrselja ističući kako se ona i suprug s ovim  problemom bore već nekoliko godina tijekom kojih su na sve relevantne adrese slali dopise, no bez razumijevanja i uspjeha. U toj borbi podršku im daju i njihovi susjedi iz Tijardovićeve, ali i okolnih ulica. Za  vrijeme očevida jasno su iznosili stavove, a ono što se najčešće  moglo čuti jest da je to što se radi sramota.
– Tko je to potpisao i odlučio? Kako to može biti? Ovo je kvart crvenih krovova i sama dozvola gradnje ovih zgrada i apartmana je naruživanje kvarta, obezvrijeđivanje naših nekretnina, a sad još i trafostanica i to u tuđem dvorištu. Što ju ne stave na parcelu onima kojima  ona treba, rekla je jedna mještanka, dok je stariji mještanin djelatnicima koji su obavljali očevid pokušavao objasniti kako živimo u demokratskoj zemlji te da je po zakonu privatno vlasništvo neotuđivo. Drugi,  Vinko Vlakić, nastavio je u istom tonu.
– Kako u jednoj demokratskoj zemlji može netko nekome upasti u  posjed i protivno njegovoj volji oduzet mu dio vlasništva? Kako je to  moguće? To su radili u bivšoj državi, u komunizmu. Meni su to napravili u kampu Borik. Nas je tamo 50 oštećenih. Za sve to je kriva ova vladajuća struktura, ti koji u gradskoj upravi potpisuju takve dokumente,  takve prostorne planove i građevinske dozvole, uznemireno je govorio  Vlakić ponovno pitajući djelatnike koji su provodili očevid kako je takvo  što moguće. 
Dikljani su zbog preizgrađenosti, nasipanja terena, dodavanja zidova,  stupića i stabala na krov jedne zgrade na parcelama na kojima investiraju Anton Dedaj i zagrebačka tvrtka Fer gradnja po prolasku nadzora i  tehničkog prijema te najave gradnje trafostanice na nekom od  njima  susjednih zemljišta, a ne na parcelama investitora u apartmane kojima  je ona potrebna, prosvjedovali i ljetos. ž
Oba investitora Ferdinand Babić iz Zagreba i Anton Dedaj iz Zadra. Svi  su izričito izjavili kako je sve što rade strogo po zakonu i sukladno  ishođenim dozvolama.
– Meni je žao ako su stanari u okolnim kućama nezadovoljni, ali sve  što se u zoni Suha gradi je po zakonu i sukladno građevinskoj dozvoli.  U nekoliko navrata na teren je izlazila građevinska inspekcija i nikada  nisu pronašli ništa protuzakonito, niti imali zamjerku, rekao nam je lani Ferdinand Babić, vlasnik tvrtke Fer-gradnja d.o.o., odnosno izgrađene zgrade u zoni Suha i budućih još dviju, a isto to ponovio je i  Anton Dedaj, investitor gradnje četiriju zgrada s po desetak stambenih  jedinica, mahom apartmana.
više sutra u tiskanom izdanju