Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

FOTOGALERIJA: Ples, pjesma i gastro kutak slovačkih i čeških delicija na biogradskoj rivi

30.08.2018. 10:54
FOTOGALERIJA: Ples, pjesma i gastro kutak slovačkih i čeških delicija na biogradskoj rivi


Grad Biograd na Moru u noći s ponedjeljka na utorak na nekoliko sati "osvojili" su Česi i Slovaci tijekom međunarodnog spektakla održanog na biogradskoj rivi ispred zgrade gdje je u organizaciji češko-slovačke udruge Oko Jadrana Zadar održan kulturni i gastro događaj "Dan češko-slovačke kulture". Udruga već pet godina djeluje na području Dalmacije.
– Na manifestaciji nastupa 89 sudionika, kazala je Monika Sunara, predsjednica udruge Oko Jadrana. Dopredsjednica je Barbora Veselić.
Nastupili su češki dječji ansambl "Šípek" iz Jihlave, dječji plesni ansambl "Motovidlo" iz Kyjova, dječji ansambli čeških i slovačkih manjina u Republici Hrvatskoj: Končenice, Daruvar, Treglava, Bjeliševec, Jazvenik, Daruvarski Brestov, Mezurač i Rijeke te Oko Jadrana Zadar i dječji plesni studio K2 iz Pakoštana voditeljice Kety Kazija.
– Ovo je peta godina za redom da organiziramo Dan češko-slovačke kulture. Osim u Biogradu na Moru manifestaciju smo održali u Tkonu na otoku Pašmanu, Viru i Zatonu, naglasila je Sunara koja je porijeklom iz Slovačke, supruga proslavljenog košarkaša Ivana Sunare.
Nastupe dječjih ansambala upotpunili su neodoljiv gastro kutak slovačkih i čeških tradicionalnih delicija.
– Osim na radu na što čvršćoj međunarodnoj suradnji Češke, Slovačke i Hrvatske te spajanju gradova prijatelja Udruga omogućuje učenje češkog i slovačkog jezika u Bibinjama u OŠ Stjepana Radića i u Šibeniku, ističe Sunara.
Na području Hrvatske živi oko 17.000 Čeha i Slovaka, dok čak 40.000 ima porijeklo iz navedenih država.
– Turisti iz Češke i Slovačke dolaze u Hrvatsku na "svoje more". Godišnje se ta brojka kreće od preko 1,2 milijuna turista iz ovih prijateljskih zemalja. Zbog sličnosti jezika lako se sporazumijevaju s domaćinima, ponosno će Monika Sunara
Sudionici velikog međunarodnog događanjanja smješteni su u Gradskoj dvorani OŠ Biograd i u Tkonu na otoku Pašmanu, u autokampu Osnovne škole Daruvar.
– U kampu smo održali desetodnevnu folklornu radionicu za djecu s plesovima i kolima iz Češke i Slovačke, rekla je Kristina Kuapil, voditeljica češko-slovačkog kampa u Tkonu.
"Dan češko-slovačke kulture" organiziran je uz podršku Grada Biograda na Moru, gradonačelnika Ivana Kneza, biogradske Turisičke zajednice, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Ureda za Slovake koji žive u inozemstvu, Saveza Čeha te Vladimira Bileka, saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu.