Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kaštanka se vratila iz Kine gdje je neslužbeno proglašena najboljom predstavom

31.08.2018. 06:33
Kaštanka se vratila iz Kine gdje je neslužbeno proglašena najboljom predstavom


Bez lažne skromnosti se može reći da je Kaštanka osvojila  svijet. Zadarski lutkari vratili su se s avanture života, točnije iz Pekinga  na Assitejevom  "gatheringu" koji se odvio u sklopu 8. Kineskog festivala dječjeg kazališta. Iako se nagrade nisu dijelile, jer je nagrada bila samo sudjelovanje na festivalu, na zatvaranju festivala Kaštanka je neslužbeno proglašena najboljom predstavom, i od strane struke i publike!
Podsjećamo, nakon što je u proljeće osvojila osam nagrada na festivalima  diljem regije, Kaštanka je 24. i 25. kolovoza, kao jedna od 18 odabranih  predstava sudjelovala na godišnjem okupljanju krovne međunarodne  organizacije kazališta za djecu i mlade Assitej u Pekingu. Kaštanka je  prva hrvatska predstava koja je sudjelovala na Assitejevom međunarodnom festivalu od osnutka HC Assitej 1996., što je povijesni uspjeh jedne kazališne predstave za djecu i mlade.
– Na festivalu je nastupilo 38 kazališta iz Kine i svijeta, a u dijelu koji se ticao Assitej druženja umjetnika bilo je 10 kazališta iz cijelog svijeta i 8 „domaćih“, kineskih predstava. Zadarski lutkari tako su bili u društvu s Argentinom, Izraelom, Norveškom, Poljskom, Brazilom,… Bilo je to  društvo na visokom nivou, a Kaštanka je i ovaj put pobrala sve lovorike,  kazala je na konferenciji za medije ravnateljica KLZ-a, Iris  Pavić Tumpa, sazvanoj povodom velikog uspjeha predstave Kaštanka.
– Izuzetno je dobro bila prihvaćena od kineske publike. Kaštanka ima  vrlo malo teksta, ona je dosta vizualna i temelji se na emociji i vještini  glumca i zato je uspjela probiti jezične i kulturne barijere.  Ali tada smo  shvatili da je emocija najvažnija; emocija pokreta, mimike lica, lutke,…  to je ono što nosi priču i to je jezik kojeg svi razumiju, kazala je ravnateljica ponosno dodavši kako je to najveći razlog zbog kojeg je predstava osvojila svijet. Naglasila je kako su u publici bili i članovi upravnog  odbora svjetskog Assiteja te kolege iz drugih kazališta, i svi su bili  oduševljeni predstavom i glumcima.
Redateljica predstave Vjera Vidov, još uvijek sva pod dojmom, također je naglasila  kako je bila velika čast čast prezentirati se svijetu  upravo s ovom predstavom, u zemlji koja ima tako bogatu lutkarsku  tradiciju i nevjerojatno cijeni lutkarstvo. Bila je sigurna u svoju ekipu i  jedva je čekala da pokažu što znaju.
– A što reći dragi ljudi, bili smo u Kini! Nije me bilo strah oko toga kako će se predstava odigrati jer sam 100 posto sigurna u svoju ekipu. Jedino me bilo strah kako će prihvatiti predstavu s obzirom da su nam  kulture toliko različite. Kinezi se još uvijek bave tradicionalnim lutkarstvom, sve je puno žarkih boja, konfeta, predstave se izvode kao koreografije uz narodnu glazbu… Naučili na tu vrstu lutkarstva. A onda  dođemo mi s jednim Čehovom koji je sav u drvu, prosipamo piljevinu,  glumci se vide, lutke su napravljene od komada odjeće, lišeni svega, s  naglaskom na emociju, objasnila je Vidov dodavši kako nije znala kako  će publika i djeca reagirati. Međutim, kad su krenuli igrati, osjetili su  energiju publike koja je gledala oduševljeni, ostavljena bez riječi. Tada  su shvatili, kazala je Vidov, da je to ono što je važno i što svi razumiju –  emocija.