Na spomeničkom kompleksu bit će popis biogradskih žrtava u Domovinskom ratu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Biogradska gradska vlast postavlja podsjetnik na cijenu slobode
Zasad je postavljena statua hrvatskog bojovnika u prirodnoj veličini. Do otkrivanja spomenika za heroje Domovinskog rata i slobodne Hrvatske te poginule civile iz Biograda na Moru treba postaviti još pripadajuće dijelove spomeničkog kompleksa koji će simbolizirati ljudsku žrtvu, ponos i domoljublje, kao i ploče s imenima poginulih hrvatskih branitelja i civila, kazao je gradonačelnik Ivan Knez
Velimir BRKIĆ
Spomenik branitelju koji simbolizira ponos i domoljublje

Gradska vlast u Biogradu na Moru na zelenoj površine sa zapadne strane Gradske uprave podiže spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu iz ovog kraljevskog grada u srcu Dalmacije.

- Zasad je postavljena statua hrvatskog bojovnika u prirodnoj veličini. Do otkrivanja spomenika za heroje Domovinskog rata i slobodne Hrvatske te poginule civile iz Biograda na Moru treba postaviti još pripadajuće dijelove spomeničkog kompleksa koji će simbolizirati ljudsku žrtvu, ponos i domoljublje, kao i ploče s imenima poginulih hrvatskih branitelja i civila, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.

Prije 13 godina s jugoistočne strane kod Gradske uprave podignut je spomenik u čast poginulim hrvatskim vitezovima, junacima Domovinskog rata. Autor je akademski kipar fra Jakov Jaki Gregov, vojni kapelan 134. brigade HV Biograd.

- Odlučili smo se za izgradnju spomenika sa zapadne strane Gradske uprave kako bi na spomeničkom kompleksu bio popis žrtava u Domovinskom ratu iz Biograda, hrvatskih branitelja i civila. Njihove duše bdiju nad hrvatskom slobodom, ističe Knez.

Iako su prošle 23 godine od Domovinskog rata još su svježa sjećanja o ratnim strahotama, pogibeljima hrvatskih vitezova i nevinih civila.

- Tijekom Domovinskog rata na biogradskom području je poginulo na desetke civila i hrvatskih branitelja. Toliko je krvi proliveno, a nitko odgovoran, nitko procesuiran, podsjeća Knez, izrazivši pritom dužno poštovanje i pijetet za civilne žrtve Domovinskog rata, čiji članovi obitelji još uvijek čekaju na procesuiranje zločina počinjenih u ratu.

Prošlo je više od 27 godina od početka srpsko-četničke agresije na Republiku Hrvatsku, a točnog, službenog i konačnog popisa poginulih i nestalih tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata još uvijek nema. Nema ga u ministarstvu, velikom broju općina, gradova i županija, nažalost, ni u Biogradu na Moru još nije javno objavljen.

- Zajedno s Ministarstvom branitelja, Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom, ratnim postrojbama, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, braniteljima, građanima i Crkvom utvrđujemo točan popis poginulih branitelja i civila iz Biograda na Moru, rekao je Knez.

Naime, izrada popisa poginulih u Domovinskom ratu zahtjevan je, mukotrpan i odgovoran posao. U zajedničkom istraživanju Gordane Goge Šarić, biogradske blogerice, i naslovljenog novinara Zadarskog lista provedenog početkom protekle godine došlo se do neslužbenog popisa poginulih hrvatskih branitelja, prvog uopće do sada, koji su bili s područja bivše Općine Biograd. Poginuli hrvatski vitezovi su iz Biograda na Moru, Pakoštana, Draga, Vrane, Vrgade, Sv. Petara, Turnja, Sv. Filipa i Jakova, Sikova, Raštana Donjih, Raštana Gornjih, Dobropoljane i Tkona.

Riječ je o ukupno 43 poginula hrvatska branitelja, najboljih hrvatskih sinova, od toga 18 iz Biograda na Moru: Siniša Brkljača, Luka Brkljača, Hrvoje Jeličić, Silvestar Trtica, Marinko Adžić-Kapitanović, Oliver Pešić, Eduardo Morožin, Darko Dubravica, Branimir Dujić, Berislav Ivanišević, Ivan Kazija, Mile Knez, Nikola Mikulić, Stipe Nekić, Milan Pandžić, Franjo Vlašić, Šime Zelantov, Milivoj Zrilić.

Izrada i objava neslužbenog popisa poginulih civila u Domovinskom ratu na području bivše Općine Biograd ili zasebno za Biograd na Moru u istraživanju Šarić-novinar Zadarskog lista, zbog nedovoljno utvrđenih okolnosti smrti jednog civila zasad nije provedena.

- Ovaj je spomenik dio hrvatske povjesnice, da nikad ne zaboravimo koliko je proliveno krvi za Republiku Hrvatsku, koliko vrijedi sloboda, koliko vrijedi mir, poručio je Knez.

Pritom ističe kako je u tijeku izrada projekta i ishođenje potrebne dokumentacije za izgradnju već najavljenog memorijalnog centra na tzv. Sedmoj četi iznad Jadranske magistrale

- Riječ je o projektu izgradnje memorijalnog centra, memorijalnih soba za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve na području bivše Općine Biograd (Grad Biograd, općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman).

Memorijalni centar će se graditi na mjestu napuštene i derutne katnice bivše Elektre na ulazu u grad, uz zapadnu stranu ceste iz pravca Benkovca, na Kosi-Torovima.

- Memorijalni centar, odnosno memorijalne sobe bit će namijenjene za odavanje počasti i paljenje svijeća u čast poginulim braniteljima i civilima u obrambenom Domovinskom ratu. Nešto poput prostora unutar Kamenitih vrata na zagrebačkom Gornjem gradu, poručio je Knez dodavši kako je teren za izgradnju memorijalne sobe u vlasništvu Grada.

Poginuli

Poginuli branitelji bivše Općine Biograd izuzev Biograda na Moru: Dragan Maksan, Nedjeljko Maksan, Radoslav Maksan, Ante Maksan Brblje, Gorki Maksan Tić, Miro Kukin Bajokin, Ivica Marketin (Pakoštane), Miro Barešić (Drage), Marinko Šarić, Miroslav Vođera, Predrag Zurak, Ivica Rogić, Tomislav Kovačević, Zorko Zelić, Željko Prtajin (Vrana), Enio Banov (Vrgada), Erik Colić (Sv. Petar), Danijel Mandić (Turanj), Berislava Bera Barbarossa, Goran Batur, Željko Đinđić, Neven Baričić, Ante Prtenjača (Sv. Filip i Jakov), Ivica Erstić, Neven Mikulić, Nikica Mikulić (Sikovo), Zoran Galešić (Raštane Donje), Tihomir Mitrović, Nado Rogić (Raštane Gornje), Nikica Tomasov (Dobropoljana), Ivica Ugrinić (Tkon)...

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika crosizad
Foto je veoma neugodan,zato istinit, što želimo imati? dostojanstvenu poziciju hrvatskog bojovnika ili komercijalnu površinu trga općine Grada Biograda.Mjesto je prepuno suncobrana ,tendi,šatorskih plastičnih krovova,tako više ne vidimo pročelja naše skromne lijepe arhitekture,ne vidimo niti jedni druge,jer nam je glava uvijek u pogledu na cestu gdje naći prostor za hodati. Pođemo li do bazena, ili put solina,ne znam jesam li u romantičnoj borovoj šumi,ili sajmu mješovite robe...