Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Njegovatelja premalo iako su vrlo traženi!

31.08.2018. 07:47
Njegovatelja premalo iako su vrlo traženi!


Iako se u Pučko otvoreno učilište u Zadru upisi odvijaju tijekom cijele godine, dva glavna upisna perioda su krajem kolovoza i početkom rujna, te krajem siječnja i početkom veljače. Svake godine ova najstarija ovakva ustanova na zadarskom području, osnovana davne 1954. godine, polaznicima nudi niz programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja, među kojima su i neki novi programi, usklađeni sa zahtjevima tržišta.
Tako se ove godine, doznajemo u Pučkom otvorenom učilištu Zadar, nude tri nova programa stručnog osposobljavanja koje Učilište provodi u partnerstvu sa zadarskim Zavodom za zapošljavanje.
– Radi se o tri projekta u kojima nam je partner Zavod za zapošljavanje, putem kojih ćemo provesti stručno osposobljavanje za posao njegovateljice, gerontodomaćice i vrtlara, kaže ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zadar Jagoda Gluščević, ističući kako je Učilište ove projekte dobilo na javnoj nabavi, te kako očekuju dobar interes kandidata koje bira HZZ. Također, s Gradom Zadrom Pučko otvoreno učilište provodi osposobljavanje za poslove pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s teškoćama. 
Velika ponuda tečajeva i obrazovnih programa diktirana su potrebama tržišta i rješavanjem problema nezaposlenosti, a učenje je u potpunosti usmjereno na polaznike i njihove potrebe. Mnogi Zadrani su na ovaj način uspjeli samozapošljavanjem pokrenuti određeni posao ili proširiti znanja i vještine u postojećoj djelatnosti.
U velikoj paleti različitih programa nije lako izdvojiti najtraženije, ali uz strane jezike koji su uvijek aktualni, dobar interes je, kaže dalje ravnateljica Jagoda Gluščević, za priprematelje pizza i bureka, gdje unatoč uvriježenom mišljenju da su pizamajstori uglavnom muškarci, zanimanje pokazuju oba spola.
– Zanimanje koje možemo izdvojiti kao vrlo traženo, a s premalim interesom je posao njegovatelja. Muških njegovatelja je, naime, malo iako se lako dolazi do posla, kaže Gluščević i naglašava kako mnogi koji su na Učilištu prošli tečaj osposobljavanja za kuhare ostaju kao stalni zaposlenici u određenom ugostiteljskom objektu jer su se pokazali kao dobri i sposobni radnici.
Pučko otvoreno učilište provodi usavršavanje za  voditelj/ica wellnessa s gurmanskim pripravcima, te slastičar/ka specijalist nacionalnih slastica, kao i osposobljavanje za slastičara/ka za jednostavne slastice, kuhara/ica za jednostavna jela, pomoćnog konobara/ica, masera/ka, njegovatelja/ica, zaštitara/ka, čuvara/ica, računalnog operatera/ka, maslinara/ka, vinogradara/ka i dr. Među djelatnostima za koja se provode osposobljavanja su i sobar/ica, aranžer/ka cvijeća, barmen/ka i priprematelj/ka koktela itd.
Polaznici su, doznajemo još, pri upisu određenog tečaja vođeni različitim motivima – od onih koji se za pohađanje nekog programa odlučuju zbog promjene radnog mjesta ili dodatnog stručnog usavršavanja za posao koji već obavljaju, a koji zahtijeva nova znanja i vještine, do polaznika koji se stručno osposobljavaju za prvo zanimanje ili se pak žele prekvalificirati.